Головна Новини Суспільство Війна з Росією Як воєнна розвідка України змінює результат війни – головні тріумфи
commentss НОВИНИ Всі новини

Як воєнна розвідка України змінює результат війни – головні тріумфи

Останнім часом значно розширилася робота нашої розвідки на території Росії

7 вересня 2023, 14:24 comments2116
Поділіться публікацією:

У четвер, 7 вересня, в Україні відзначають День воєнної розвідки. Керівник Головного управління розвідки Міноборони (ГУР МО) вже привітав колег та навіть загадав бажання. Що можна сказати про діяльність української воєнної розвідки останнього часу? Які очікування від ГУР у майбутньому? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Як воєнна розвідка України змінює результат війни – головні тріумфи

Воєнна розвідка України. Фото з відкритих джерел

Воєнна розвідка останнім часом демонструє ефективну роботу в плані проведення конкретних операцій

Генерал армії України, екс-глава Зовнішньої розвідки України (з 2005 по 2010 роки) Микола Маломуж поділився таким коментарем:

"Насамперед хочу привітати колег із цим знаменним днем. Бажаю оперативного успіху та великих перемог! Наша воєнна розвідка останнім часом демонструє ефективну роботу в плані проведення конкретних операцій. Йдеться, наприклад, про отримання конкретних даних щодо планів противника. У тому числі про початок російської агресії 24 лютого 2022 року. Разом із колегами українська розвідка зуміла видобути дані про дату вторгнення, про місце завдання ударів і так далі. Що допомогло нам відповідним чином підготуватися, зламавши зрештою ворожі плани на бліцкриг. Це стратегічна інформація, що має першорядне значення. І вона, зрозуміло, не могла стати надбанням громадськості".

Те саме, продовжує генерал, стосується іншої інформації, коли ми отримували чіткі дані про перспективи завдання ворожих ударів по тих чи інших регіонах нашої країни. Це дозволяло іноді запобігати таким ударам, а іноді – відповідним чином до них підготуватися.

"Була знакова операція щодо отримання даних щодо пересування флагмана Чорноморського флоту РФ – крейсера "Москва". Тут злагоджено спрацювали і наша розвідка, і наші моряки, і сили берегової охорони, і спецоперацій, і СБУ. Що зрештою призвело до потоплення даного крейсера. Виявили його слабкі місця — і завдали разючого удару. Це комплексний підхід. І блискуче виконання", – наголошує Микола Маломуж.

З його слів, значно розширилася робота нашої розвідки на території Росії. І в політичному секторі, і у спецслужбах, і у військовій структурі – практично скрізь є наша агентура, зазначає експерт. І ми отримуємо найважливіші дані. Як, наприклад, із засідання колегії Міноборони РФ у грудні минулого року, коли Кремль прийняв нову стратегію — затяжної війни, формування майже мільйонної армії, підняття ВПК у конкретних напрямках.

"Один із найважливіших елементів розвідки – технічний. Вона проникає у ворожі системи управління, аналізу, зчитує ворожі команди у зоні бойових дій. Симбіоз даних агентурою та технічною розвідкою дозволяє діяти більш ефективно, – пояснює генерал. – Безперечно, на новий рівень вийшли наші диверсійні операції на території супротивника. Був цілий каскад таких біля тимчасово окупованого Криму, та й у Росії. Підриви на аеродромах, диверсії на Кримському мості, знищення складів із боєприпасами, сховищ ПММ. Знаковим моментом стала і недавня висадка наших спеців у Криму. Поки що точкова. Але така, що дає зрозуміти, що таке – можливо, що зону подібних операція можна і потрібно розширювати... Можна згадати і нещодавнє переміщення російського вертольота Мі-8 на територію України. Вербування льотчика, підготовка до цієї операції, її супровід. Загалом військова розвідка України, безумовно, значно зросла. І, певен, продовжить своє зростання".

Позитивом є те, що ГУР керують молоді енергійні люди

Ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант Василь Богдан наголошує, що історія формування українських розвідорганів – складна, суперечлива. За його словами, за різних президентів наша розвідка (і військова, і зовнішня, і прикордонна, а тепер і спеціальних операцій) то піднімалася, то здавала.

"Сильного удару було завдано під час президентства Януковича. Дуже повільно українська розвідка відновлювалася за президента Порошенка, та й пізніше, коли до влади прийшов Зеленський. Але з початком широкомасштабного російського вторгнення, навіть дещо раніше, було вжито певних заходів, які зміцнили воєнну розвідку. Яка сьогодні відзначає своє професійне свято, з чим ми її, звісно, вітаємо! Бажаємо всіляких успіхів, вирішення поставлених завдань, збереження своїх життів! З початком широкомасштабної російської інтервенції найвище військово-політичне керівництво України, як на мене, зуміло забезпечити військову розвідку необхідним (і у фінансовому відношенні, і в технічному, і щодо особового складу) для вирішення нових складних завдань", – зазначає експерт.

Позитивом він вважає, що ГУР керують молоді енергійні люди, що безпосередній керівник – Буданов – водночас є головою Комітету з питань розвідки при президенті України.

"Це говорить про значну роль, яку керівництво країни відводить цьому структурному підрозділу сектору безпеки та оборони. І з цією роллю воєнна розвідка чудово справляється. Доказ тому – і атаки дронами, що почастішали, по глибоких тилах противника, включаючи безпосередньо РФ. І недавнє десантування на мисі Тарханкут із серйозними наслідками для обороноздатності супротивника у тимчасово окупованому Криму. І успішне переправлення в Україну російського вертольота. І низку інших операцій, про які ми не дізнаємося, як мінімум, до закінчення війни", – наголошує Василь Богдан.

Все це, впевнений він, дає привід говорити, що українська воєнна розвідка набирає серйозних обертів, відточує майстерність. Успішно та результативно конкуруючи вже з колегами з країн-партнерів.

"Є інформація, що і в США, і в Європі позитивно оцінюють роботу ГУР, вважаючи, що таким чином накопичується дуже цінний досвід. Адже проведення тих самих прихованих операцій дає свій результат, – пояснює генерал. – А також додає впевненості у тому, що воєнна розвідка на своєму місці та успішно може вирішувати питання, які на неї покладено. Можна лише побажати продовження успішних спецоперацій, щоб це сприяло якнайшвидшому звільненню всіх наших територій від загарбників".

Читайте також на порталі "Коментарі" – що підтвердив візит Блінкена до України – які теми залишились за лаштунками.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини