Головна Новини Суспільство Війна з Росією Втрати України та РФ у війні – хто виграє на інформаційному фронті
commentss НОВИНИ Всі новини

Втрати України та РФ у війні – хто виграє на інформаційному фронті

З кінця минулого – початку цього року, Кремль почав перемикати пропаганду та населення на довготривалу війну

15 червня 2023, 16:08 comments1974
Поділіться публікацією:

У Росії припинили публікувати некрологи про загиблих в Україні, через які незалежні ЗМІ відстежували та повідомляли про плюс-мінус реальні втрати армії агресора. А в Генштабі ЗСУ нещодавні заяви російського президента Володимира Путіна про нібито колосальні втрати України в процесі контрнаступу назвали "самонавіюванням". Заступник міністра оборони України Ганна Маляр уточнила, що українська армія під час наступу зазнає менших втрат порівняно з окупантами, незважаючи на фейки росіян про протилежне. Що можна сказати про інформаційну війну останнього часу? Хто і чому виглядає тут переконливішим? Які можуть бути наслідки, коли сторони почнуть дізнаватися правду про те, що відбувається на фронтах, які втрати і так далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Втрати України та РФ у війні – хто виграє на інформаційному фронті

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Російська пропаганда, у тому числі їх президент і розмовляючі голови з МО переплюнули самі себе, фантазуючи про втрати українців і в рази зменшуючи власні

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт, полковник Влад Волошин наголошує, що всі повідомлення про кількість загиблих можна назвати інформаційною війною.

"У російської армії точно загинуло вже близько 220 тисяч. Причому ці дані Генштабу ЗСУ відповідають тим цифрам, які наводить низка міжнародних організацій, які займаються підрахунком втрат сторін у цьому конфлікті", – зазначає експерт.

За його словами, хибна статистика, яку генерує російська пропаганда та Міноборони країни-агресора, викликають уже обурення всередині самої РФ. Той самий ватажок ПВК "Вагнер" Пригожин, коментуючи дані МО РФ, називає їх брехнею.

"Втім, сам Пригожин також занижує втрати вагнерівців. Їхні цвинтарі розкидані по всій Росії. Але декого ховають просто в котлованах. Безіменно. Тим часом лише під час штурмів Соледара та Бахмута полягло близько 50 тисяч найманців. Та й представників регулярної армії викосили у тих районах чимало", – наголошує полковник.

Зрозуміло, продовжує він, що ЗСУ, особливо у процесі контрнаступу, також зазнають втрат. Але вони, запевняє Влад Волошин, у рази менші від втрат тих же росіян, які обороняються.

"Суть у тому, що українська армія воює за натовськими стандартами. А їхній принцип – максимально берегти особовий склад, робити ставку на нові види озброєнь, бойової техніки, – пояснює полковник. – Не дивно, що російська пропаганда, у тому числі їх президент і голови з МО, переплюнули себе, фантазуючи про втрати українців і в рази зменшуючи власні. Не дивно й те, що російська влада заборонила всім медіа писати навіть навколоправдиві дані про цю війну, проводити розслідування. Адже правда може спровокувати соціальний вибух навіть у закріпаченому російському суспільстві. Тим часом Кремлю все важче приховувати, що війна прийшла фактично в кожну російську родину. Є сарафанне радіо, є соцмережі, Інтернет. З огляду на це рівень довіри до влади в РФ впаде – і знижуватиметься. Що, звісно, нам на руку".

Певною мірою РФ намагається повторити те, як СРСР приховував правду про втрати в Афганській війні

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький розмірковує так:

"Слід розуміти, що за рівнем свобод, за силою громадянського суспільства, українське та російське суспільства – абсолютно протилежні. Росія програвала інформаційну війну на зовнішньому векторі, самій Україні. Тому що надто давно ми розкусили, що складова російської пропаганди – брехня. Проте для внутрішньої аудиторії, для т.зв. "глибинного народу" (не критично мислячого креативного класу, який або втік, або посаджений, або боїться висунутися, а для путінського ядерного електорату) — все йде цілком за планом. Цей "піпл" заковтував все, що йому вкидали. І зараз, у такій темі як втрати, стає очевидною перевага Росії як країни закритого типу, пригнічених свобод. Свої втрати там спочатку засекретили. До того ж, готувалися до бліц-кригу. Ну, а переможців – хто засудить? Згодом би про втрати дізналися, але це вже не мало б значення, якщо б т.зв. "СВО" пішла за планом. Однак – не пішла".

І приблизно з кінця минулого – початку цього року, Кремль почав перемикати пропаганду та населення на довготривалу війну, наголошує експерт. Акцентуючи, що нещодавня розмова Путіна з воєнкорами – саме про це. Таке собі програмне мовлення у стилі – ми воюватимемо, воюватимемо і воюватимемо.

"У тоталітарної держави, яка ще й володіє такими ресурсами як РФ, механізмів для ведення війни та приховування її наслідків – достатньо. Тож і до теми втрат вони підходять набагато простіше. Заборонити публікувати некрологи. Не прикрашати місця поховання загиблих прапорами. І так далі. Певною мірою – спроба повторити те, як СРСР приховував правду про втрати в Афганській війні. Усі здогадуються, що втрати є – і чималі. Але детально тему не порушують, не обговорюють. Та й саме суспільство цього не особливо хоче", – пояснює Олексій Голобуцький.

За його словами, розрахунок Заходу на те, що великі втрати, війна, що затягується, викличуть у росіян якийсь масштабний протест, з самого початку був невірним. Тут Кремль все прорахував, упевнений експерт.

"З великих міст мобілізують мінімум. Нахоплюють здебільшого з національних околиць, із найбідніших депресивних районів, де участь у війні – єдиний соціальний ліфт. І деякі родичі мало не виштовхують чоловіків на війну. Тож інформаційно та організаційно тут Росія виграє", – вважає Олексій Голобуцький.

В Україні, продовжує він, ситуація набагато складніша. І тому що у нас менше ресурсів, і тому що ми набагато вільніші.

"Ми маємо громадянське суспільство. Є запит на правду навіть у непризначених для абсолютної правди військових умовах. Але є й логічне бажання влади не оголошувати всієї правди, зокрема про втрати. Адже це однозначно зіграє на руку ворогові. І точно не додасть нам бадьорості. Свідоме, доросле українське суспільство, на відміну від російського інфантильного, це розуміє. Але, по-перше, не все українське суспільство ще подорослішало у сенсі громадянства. По-друге, навіть у частини, яка розуміє, це саме розуміння – закінчується", – зазначає експерт.

Біда ще й у тому, пояснює він, що нам раз у раз розповідають, ніби війна може закінчитися скоро – ледь не до кінця літа чи кінця року.

"А насправді вона буде довгою, – упевнений Олексій Голобуцький. – Ми не хочемо цього чути, нам не хочуть це казати. Але всі дії Росії говорять саме про це. І до цього треба бути готовим. Як і до того, що втрати зрештою будуть колосальними. Але в РФ з її тоталітаризмом, пропагандою, величезною площею та кількістю населення, що приблизно в чотири рази перевищує українське, приховати масштаби втрат набагато легше. А у нас, навіть, якщо вони не оголошуються, їх видно по цвинтарях, що стрімко зростають, загалом і алеях полеглих героїв – зокрема. Подивимося, якою буде в результаті реакція суспільства. Але можна не сумніватися, що в Україні – гостріша, ніж у Росії".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чого домагається Китай, допомагаючи РФ у війні – чи варто чекати на ще більшу активізацію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини