Головна Новини Суспільство Війна з Росією Війна в Україні: прогноз на військовому та дипломатичному фронтах - що може стати вирішальним фактором
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна в Україні: прогноз на військовому та дипломатичному фронтах - що може стати вирішальним фактором

Потрібні ще більші посилення санкцій, ще нижча «стеля» цін на російські енергоносії, що відповідають ембарго, перекриття основних логістичних маршрутів для кораблів, що везуть нафту з РФ

30 січня 2023, 17:02
Поділіться публікацією:

Україна продовжує тяжкі бої. Як на військових фронтах (особливо на Донеччині), так і на дипломатичних. Про це у вечірньому зверненні 29 січня розповів президент Володимир Зеленський. За його словами, на фоні того, що творить Росія з Херсоном, Харковом, Бахмутом, Авдіївкою, з усією нашою країною, — дивно, що "доводиться переконувати міжнародних спортивних бюрократів відмовитися від будь-якої підтримки держави-терориста" (йдеться про можливий допуск росіян до Олімпіади-2024 у Парижі). Як події на всіх фронтах (включно з дипломатичним) можуть у найближчому майбутньому розвиватися далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Війна в Україні: прогноз на військовому та дипломатичному фронтах - що може стати вирішальним фактором

Танки. Фото: з відкритих джерел

Для Росії зараз основна перспектива – скорочення експорту енергоресурсів приблизно вдвічі

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов пояснює:

"Дуже складно робити довготривалі прогнози у російсько-українському протистоянні. Це стосується як дипломатичного ракурсу протистояння, так і воєнного".

Фронтові зведення, наголошує експерт, не дають чіткого уявлення для аналізу.

"Так було завжди, – запевняє він. — Наприклад, читаючи (слухаючи) зведення за 4 жовтня 1941 року, мало хто зі звичайних громадян на той момент розумів, що почалася битва за Москву. Що три танкові групи почали проривати Західний фронт. "Ідуть тяжкі бої на В'яземському напрямі" – і все... А вони йшли з 30 вересня, але стратегічний рівень змінився".

Ось і зараз, наголошує Віктор Савінов, неможливо щось прогнозувати, виходячи з бойових зведень. Адже нинішня оперативна пауза може мати непередбачувані наслідки.

На запитання "Чи є військові постачання, які здійснюють в Україну наші союзники, достатньою умовою для перемоги нашої країни?" експерт відповідає так:

"Якщо говорити про постачання танків та іншої бронетехніки в Україну, звісно, вони дуже значні. Але треба розуміти, що виграти військовий конфлікт такої інтенсивності трьомастами танків неможливо. Потрібно чітко усвідомити, що ми розуміємо під перемогою. Припустимо, вихід на межі 1991 року. Сучасна війна така, що подібного результату легше добитися економічним тиском на агресора, санкціями, аніж бойовими діями".

За словами експерта, золотовалютні резерви Росії зменшилися на 70 млрд. доларів, починаючи з початку широкомасштабного вторгнення. Це з тим, пояснює він, що РФ витрачає величезні кошти на бойові дії, і з виведенням із неї капіталу.

"На цьому фронті Україні та нашим союзникам вдасться здобути перемогу, – упевнений Віктор Савінов. – Тому РФ веде активну оборону – засилає в український інформаційний простір різноманітних "експертів", які вкидають меседжі, що російська економіка нібито перебуває у чудовому стані. Дивує, що наші ЗМІ припускають подібні "вкидання". Насправді для Росії зараз основна перспектива – скорочення експорту енергоресурсів приблизно вдвічі".

Експерт нагадує, що саме енергоресурси є основою російського експорту та наповнення бюджету. Відповідно, акцентує він, потрібні ще більші посилення санкцій, ще нижча "стеля" цін на російські енергоносії, що відповідають ембарго, перекриття основних логістичних маршрутів для кораблів, які везуть нафту з РФ (того ж Суецького каналу).

"Прогнозується, що скорочення експорту призведе до того, що Росія протягом року втратить можливість вести бойові дії, – наголошує Віктор Савінов. – Тут Україна набагато ближче до перемоги. Тим більше, що на економічному фронті ми не втрачаємо найдорожчого – людського ресурсу".

Перевага у полі бою буде вирішальним чинником для дипломатичної роботи з мирного врегулювання

Експерт Українського інституту майбутнього, президент аналітичного центру "Політика", народний депутат України VIII скликання Ігор Попов упевнений, що міжнародна ізоляція Російської Федерації лише посилюватиметься.

"Деякі західні політики продовжують говорити про необхідність діалогу з Кремлем, але ніхто вже не пропонує швидке скасування санкцій до відмови РФ від військової агресії, – наголошує експерт. – Жорстка реакція президента Зеленського на можливість участі російських спортсменів в Олімпійських іграх є логічною та виправданою. Олімпійські принципи несумісні із веденням загарбницької війни".

За словами Ігоря Попова, нові санкційні пакети обговорюватимуть на саміті Україна-ЄС, який відбудеться у Києві 3 лютого.

"Також самміт має розглянути терміни початку переговорів про членство України в Європейському Союзі. Набуття членства є виключно важливим і для побудови нової української економіки, і як сигнал для реінтеграції тих українців, які кілька років проживають на окупованих територіях", – пояснює експерт.

Він нагадує, що у військовому плані Україна отримала рішення про постачання основних бойових танків та допоміжної техніки.

Наразі завдання – кількість та терміни їх постачання, акцентує Ігор Попов.

"Багато в чому це залежить від навчання екіпажів та командирів тактиці ведення бою на нових видах озброєння, – пояснює він. – Перевага у полі бою буде вирішальним чинником для дипломатичної роботи з мирного врегулювання".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому міжнародні організації не помічають війну в Україні – чи правильно реагує Україна.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини