Головна Новини Суспільство Війна з Росією Від чого залежить подальша підтримка Заходом України у війні: чи можливий швидкий мир
commentss НОВИНИ Всі новини

Від чого залежить подальша підтримка Заходом України у війні: чи можливий швидкий мир

Багато залежатиме від суми, яку Штати направлять на допомогу нашій країні після схвалення Конгресу

29 листопада 2023, 14:10
Поділіться публікацією:

У Держдепі США на умовах анонімності визнали, що миру в Україні ще не буде приблизно рік, оскільки російський диктатор Володимир Путін сподівається, що після президентських виборів у Штатах (заплановані на листопад-2024) до влади може повернутися Дональд Трамп. І підтримка України із боку Заходу впаде. Кремль, тим часом, дає зрозуміти, що має намір воювати як нескінченно довго, тому і заклав у російський бюджет величезні кошти на військові потреби. Тим часом екс-представник США в Україні Курт Волкер запевняє, що війна РФ проти нашої країни втратила б для путінського режиму сенс, якби нам забезпечили швидке членство в НАТО. Що можна сказати про дії Заходу в російсько-українській війні другого року широкомасштабної агресії РФ? Які зміни у стратегії демократичного світу можна очікувати в найближчому майбутньому? Що важливо розуміти Україні та її партнерам? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Від чого залежить подальша підтримка Заходом України у війні: чи можливий швидкий мир

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

У США та ЄС розуміють, що підтримку України потрібно продовжувати

Політексперт, кандидат політичних наук, історик Олександр Палій вважає, що Захід став реалістичніше сприймати Росію.

"Спав флер її пропаганди, російських понтів. Широкомасштабне вторгнення РФ в Україну і те, як її тут зустріли, дало чітке усвідомлення справжньої ціни російської армії, озброєнь тощо. Ті ж комплекси "Петріот", яким років під 30, легко збивають новий супер-пупер "Кинджали", "Іскандери" тощо. І путінський вислів "клацаємо як насіння" на адресу західних озброєнь куди більше підходить до того, що роблять ті самі "Петріот" із новітніми російськими ракетами", – вважає експерт.

На його думку, Захід зрозумів, що за словами про неймовірну міць, про непереможність Росії, про непробивність її ППО та непотоплюваність флоту – стоїть порожнеча. Надуті щоки.

"І, гадаю, США та ЄС, все більш-менш здорові держави світу, схильні докласти максимум зусиль, щоб Україна перемогла у цій війні. Багато що покаже законопроєкт про підтримку нашої країни, який невдовзі мають ухвалити американські парламентарії. Думаю, це буде чіткий сигнал про те, скільки ще може тривати війна", – зазначає Олександр Палій.

Він нагадує, що Штати входять у передвиборчий рік. І росіяни справді роблять ставку на повернення до Білого дому зручного їм Трампа.

"Але, якщо у республіканців буде інший кандидат, або якщо переможуть демократи, загроза тривалої війни, яку зараз розгойдує Кремль, швидко зійшла б на "ні". Те, що путінський режим позакладав до бюджету шалені кошти на утримання армії та ВПК (10,775 трильйона рублів – на 70% більше, ніж 2023-го), ні про що не говорить. Намалювати можна, що завгодно. А реальність полягає в тому, що бюджет буде дірявим, надходження падають. Це як у випадку із СРСР. Тоді пропаганда теж розповідала, що ми попереду всієї планети – від космосу до надоїв молока. Насправді ж економіка була жалюгідною, як у нинішньої РФ. Захоче Росія потягатися із Заходом у новій гонці озброєнь – ласкаво просимо. Швидше звалиться, як сталося з Союзом. Просто тому, що не знає історію, перекручує її", – пояснює експерт.

Він наголошує: дві війни, перемогами в яких так пишається російська пропаганда – з Наполеоном та з Гітлером – насправді були виграні фактично Заходом. В одному випадку – антифранцузькою коаліцією, де Росія була лише частиною, у другому – антигітлерівською (коли СРСР воював не наодинці, а також отримував від Заходу лендліз, без чого не зміг би не те що виграти – серед інших союзників, але навіть витримати наступ фашистської Німеччини та її союзників).

Поки що можна вважати, що підтримка нашої країни зберігається

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова впевнена, що найбільшою допомогою з боку США стане голосування Конгресу щодо допомоги Україні.

"Спікер Палати представників Майк Джонсон уже зазначив, що до 25 грудня це питання буде вирішено. Саме по тому, як воно буде вирішено, яку суму Штати спрямують на допомогу нашій країні, можна буде судити як про майбутнє завантаження американського військово-промислового комплексу, так і про рамки надання нам підтримки", – зазначає Олександра Решмеділова.

Це, наголошує вона, – найбільш конкретні та відчутні кроки. А будь-яка аналітика має більш теоретичну модель, на яку впливає низка факторів.

"Поки що можна вважати, що підтримка нашої країни зберігається. Є двопартійний консенсус між демократами та республіканцями. Хоча рік виборів може дещо пригальмовувати вирішення важливих для нас питань, – наголошує аналітик. – Щодо Європи, звідти теж звучать оптимістичні заяви про підтримку нашої країни. Але слід розуміти, що Європа орієнтуватиметься на США, на розміщення сил там. А фінал передвиборних перегонів у Штатах – непередбачуваний. І не факт, що в результаті між собою змагатимуться саме Байден та Трамп. Є ймовірність, що демократи і республіканці зроблять ставку на нових кандидатів. Загалом можна говорити, що ми переходимо в довгограючу фазу. Сподіваюся, що будуть для нас позитивні прориви і на полі бою, і на дипломатичному фронті".

Стійкий мир настане лише після втілення "формули миру Володимира Зеленського"

Політолог, експерт аналітичного центру "Об'єднана Україна" Валентин Гладких розмірковує так:

"Єдиним сценарієм справедливого завершення війни, що призведе до довготривалого і стійкого миру, є втілення "формули миру Володимира Зеленського". Проте зрозуміло, що реалізація цієї формули залежить від низки факторів. По-перше, від перебігу бойових дій, наслідком чого має стати усвідомлення росіянами їхньої нездатності досягти в Україні поставленої мети військовим шляхом. По-друге, від здатності дипломатів (причому не лише українських) схилити якнайбільше держав на бік підтримки згаданої вище формули миру".

Враховуючи це, зазначає експерт, замість малопродуктивного складання прогнозів та пророцтв особам, причетним до схвалення політичних рішень, слід зосередитися на тому, щоб якнайшвидше було досягнуто вищезгаданих цілей – військової поразки РФ та проведення саміту миру.

"Будь-які прогнози-фантазування виглядають реально смішно. Фініш марафону наближається у міру того, як бігуни переставляють ноги. А нам замість того, щоб бігти, пропонують фантазувати про те, як швидко можна завершити забіг", – робить висновок Валентин Гладких.

Читайте також на порталі "Коментарі" — вже не лише Угорщина: ще одна країна ЄС захотіла переговорів України РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини