Головна Новини Суспільство Війна з Росією Україна вступила у нову воєнну весну: які кроки та дії можуть наблизити нашу перемогу
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна вступила у нову воєнну весну: які кроки та дії можуть наблизити нашу перемогу

Ключ до кінця війни та зниження загроз у майбутньому лише один – це поразка РФ та її наступний розвал

1 березня 2023, 13:15 comments3448
Поділіться публікацією:

Нова воєнна весна, в яку вступила Україна, обіцяє бути спекотною. Президент Володимир Зеленський заявив про найважчі бої на Донбасі, особливо в районі Бахмута, а також – про підготовку контрнаступу ЗСУ. Тим часом у черговому зведенні Інституту вивчення війни (ISW) зазначається, що наступ росіян на Луганщині – у ступорі, а Кремль усіляко намагається сповільнити постачання зброї Україні. Експерти розповіли виданню "Коментарі" про те, що може наблизити нашу перемогу — і як має реагувати Захід на підступи РФ.

Україна вступила у нову воєнну весну: які кроки та дії можуть наблизити нашу перемогу

Війна в Україні. Фото: Міноборони України

Світу варто менше хвилюватись за майбутнє Росії, а більше фокусуватися на майбутньому України

Директор аналітичного центру "Політика" Микола Давидюк розмірковує так:

"Ті чи інші припущення та пропозиції західних партнерів, їхнє розуміння ситуації – досить важливі та цінні для нас. Але ми маємо своє розуміння. А саме – звільнення своїх територій та людей, які перебувають у російській окупації. Відповідно – найкраща допомога Україні з боку Заходу – танки та літаки, боєприпаси та артилерія. Все, що наблизить нашу перемогу".

На думку експерта, світові варто менше перейматися майбутнім Росії, а більше фокусуватися на майбутньому України.

"Зрозуміло, що РФ обрала шлях агресора, терориста, ізгоя. Шлях світової ізоляції. І не слід намагатися зберегти обличчя тому, хто йде таким шляхом. Російське обличчя можна зберегти лише у вигляді опудала оленячої голови, повішеної на стінку", – упевнений Микола Давидюк.

Він називає серйозною загрозою те, що вступив у гру Китай зі своїми мирними пропозиціями і, судячи з даних США, спробами ще більшого зближення з РФ.

"Сподіваюся, ризики розуміють США та ЄС, які роблять Пекіну відповідні попередження. Всім розсудливим людям зрозуміло, що ключ до кінця війни та зниження загроз у майбутньому – поразка РФ та її наступний розвал. Це буде найкраще, що можна зробити глобальною безпекою", – констатує експерт.

Нам потрібне насичення фронту самохідною артилерією

Спікер Міжнародної волонтерської спільноти "InformNapalm", боєць ЗСУ Михайло Макарук звертає увагу, що новітні західні танки, які вже передаються Україні та освоюються нашими військовими, не стануть панацеєю нашої перемоги.

"Один західний танк на полі бою, навіть кілька, а тим більше десяток – це важлива пропагандистська мета для Росії. Її військові полюватимуть на них, використовуючи все, що завгодно, аж до крилатих ракет – аби знищити такі танки. У тому числі на базах зберігання, ремонту тощо. Другий момент – ці танки необхідно інтегрувати в діючу систему військ. Сам танк на полі бою нічого не вартий. Йому потрібний навчений екіпаж, достатня кількість боєкомплекту, серйозна артпідтримка. А у нас досі дефіцит навіть мінометів та мін 80-го калібру (яких має бути побільше у кожному взводі), 120-мм, які мають бути в кожній роті. Прерогатива для нас зараз – насичення фронту артилерією. Всі говорять про "Три сокири" (155 мм гаубиця М777). Але ми певну кількість цих видів озброєння вже втратили у боях, частина – на ремонті", – наголошує експерт.

За його словами, нам потрібне насичення фронту самохідною артилерією. Більше CAESAR (155 мм французькі самохідні артилерійські установки), AHS Krab (польська самохідна гаубиця калібру 155 мм із довжиною ствола 52 калібру), наших "Богдан".

"І, коли нам кажуть, що ми отримаємо купу танків, не треба тішитись. Ми вже бачили колони російських танків під Києвом, Черніговом, Харковом. І пам'ятаємо, що з ними стало... Так, це було пов'язано з безглуздою командною системою росіян і безглуздим використанням військової техніки. Але вони також навчаються на помилках, роблять висновки. А тому дуже прошу наше населення не вважати, що надання ЗСУ сотень танків – це майже перемога, – каже Михайло Макарук. – Ми маємо колосальну кількість проблем, які танками не вирішити. Це недостатня кількість боєприпасів, і брак піхотних кулеметів. І головне – нам потрібні нові мобілізаційні ресурси. Це я говорю, як військовий. За рік війни кілька захисників України загинуло, є поранені. Ми рік відвоювали! Ми теж хочемо трохи відпочити… Війна – справа спільна. І на фронт має бути готовий вирушити кожен. Захищаючи свою Батьківщину, свій дім, свою сім'ю".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Україна вистояла зиму: головні висновки – як зміцнити енергетичний фронт.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини