Головна Новини Суспільство Війна з Росією У війні з РФ на Україну чекає переломний момент – чи продовжить агресор ракетний тероризм
commentss НОВИНИ Всі новини

У війні з РФ на Україну чекає переломний момент – чи продовжить агресор ракетний тероризм

Оскільки у військовому ракурсі в Україні росіяни не здатні вирішувати поставлені Кремлем завдання, вони почали поводитися відверто, як терористи

30 грудня 2022, 18:35 comments1277
Поділіться публікацією:

Інститут вивчення війни (ISW) вважає, що поки РФ публічно вихваляється, що в неї "ніколи не закінчаться ракети "Калібр", ефективність її ударів по Україні падає, до того ж, країна-агресор демонструє нездатність захистити свою територію. А радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк підкреслює, що прискорення темпів поставок Україні бронетехніки та далекобійних ракет наблизить закінчення війни, а також дозволить знизити кримінальний та корупційний вплив Росії на глобальну політикуЕксперти проаналізували для видання "Коментарі" твердження ISW та ОПУ, а також спрогнозували, як військова ситуація може розвиватися в найближчому майбутньому.

У війні з РФ на Україну чекає переломний момент – чи продовжить агресор ракетний тероризм

Війна в Україні. Фото: Міністерство оборони України

Україні важливо отримати нове західне озброєння та ефективно застосувати його – до того, як РФ зможе застосувати свій стратегічний резерв

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ (2006-2010 рр.) Ігор Романенко нагадує, що рік тому багато західних аналітиків попереджали про майбутнє вторгнення Росії. Щоправда, при цьому вважали, що тій вдасться захопити основну частину України, після чого тут розпочнеться партизанська війна.

"Однак завдяки тому, що Україна показала себе справжнім борцем за свободу і незалежність, світові аналітичні структури, пов'язані з безпекою, пройшли певний шлях розвитку – і почали об'єктивніше оцінювати поточну ситуацію, – підкреслює генерал. – Інформаційна війна – найважливіша складова гібридної. Так що російські спікери говорять все, що завгодно, діючи абсолютно гебельсівськи. На біле – чорне та навпаки. Це, звичайно, не відображає об'єктивного стану справ, у тому числі щодо наявності ракет (їх, звичайно, поменшало – і "Іскандерів", і нібито нескінченних "Калібрів"), ефективності завдання масованих ударів їм".

Ігор Романенко зазначає, що цього тижня ми пережили вже десяту таку ракетну хвилю. Це тяжке випробування для України. Оскільки власне у військовому ракурсі росіяни не здатні вирішувати поставлені Кремлем завдання, вони почали поводитися відверто терористичним чином, пояснює експерт. Тому й активізувався процес визнання різними країнами та міжнародними структурами Росії як держави, як мінімум, що сприяє терористам та тероризму.

"Б'є по нам держава-агресор ракетами наземного, морського та повітряного базування. Ракети РФ намагається виробляти, використовуючи контрабандні методи одержання складових. Але світ на це реагує. Оскільки по залишках ракет ідентифікуються американські, французькі, інші складові, Захід вживає заходів, які мають унеможливити відновлення (нехай і незначного) росіянами ракетного потенціалу. Безумовно, витрати ракет переважають над їх виготовленням, постачанням до збройних сил агресора. Отже, заяви їх Міноборони про нескінченні запаси "Калібрів" — блеф", – запевняє генерал.

Показовою, на його думку, є доля батька теорії та практики гібридної війни – начальника Генштабу ЗС РФ генерала Герасимова.

"Через те, як його розробки на практиці провалюються в Україні, в Росії відбувається обструкція армії з боку кримінальних елементів, до яких належать і Пригожин (колишній зек, голова ПВК "Вагнер"), і Кадиров (одіозний голова Чечні), і Суровікін (командувач окупаційної армії), який начхав на міжнародні правила ведення війни. Прогнозую, що Герасимова та російського міністра оборони Шойгу на певному – найближчому – етапі зроблять "цапами-відбувайлами". Їх звинуватять у всьому, що відбувається зі збройними силами РФ, що потім відбуватиметься з самою країною-агресором. Це видно з кулуарної боротьби, яка точиться навколо "царського трону" Путіна. Основна маса його оточення вже думає про постпутінську Росію, про те, яке місце займуть у ній такі одіозні персони як ті ж Пригожин та Кадиров", – зазначає експерт.

Щодо позиції сил оборони України – вони зміцнюються. Ми бачимо, продовжує генерал, позитивні зміни в ракурсі постачання того озброєння, якого на початковому етапі російського вторгнення нам не давали.

"Лише наша боротьба – і на полі бою, і за зміну цієї недалекоглядної логіки, наші пояснення, які катастрофічні наслідки недозброєння ЗСУ принесе не лише нам, а й західним державам, дозволили зламати ситуацію. І пройти шлях від "Стінгерів" (призначених більше для партизанської боротьби) до зенітно-ракетних комплексів (ЗРК) типу "Patriot", NASAMS, IRIS-Т. Питання в тому, що їх поки що мало, – акцентує Ігор Романенко. – А нам вони потрібні були значно більшою кількістю ще вчора. Але нехай це робиться хоч би сьогодні".

При цьому по часу – у нас не таке велике вікно можливостей, вважає генерал.

"Важливо, щоб сили оборони України не втратили наявну у них наразі стратегічну ініціативу. І важке озброєння нам потрібне вже зараз. Те, про що говорив наш головком Залужний – 300 танків, 500 гаубиць, броньовані машини та все інше. Безумовно, нам потрібна також авіація, ракетні озброєння, що б'ють за 100 і більше кілометрів, – наголошує Ігор Романенко. – Нам важливо отримати це озброєння, освоїти його та ефективно застосувати – до того, як РФ зможе підготувати та застосувати свій стратегічний резерв (на базі 200 тисяч мобілізованих, які проходять підготовку, а також близько 150 тисяч – вже у тому чи іншому вигляді направлених на фронт). Якщо порівнювати з Другою світовою – попереду на нас чекає Сталінградська битва. Переломний момент, після якого розпочнуться незворотні процеси для руйнування армії агресора. У даному випадку – армії РФ і наступного розвалу цієї держави".

Україна вже пережила більше ракетних атак, ніж наявні запаси ракет дозволять зробити нові

Сергій Шаповалов, політичний аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, нагадує, що 29 грудня Росія зробила спробу завдати чергового масованого ракетного удару по українській критичній інфраструктурі. Саме "зробила спробу", акцентує він, адже із 70 застосованих ракет 58 були збиті.

"Ефективність української ППО зростає: і через досвід, набутий при відбитті численних російських атак, і через нові технічні засоби, надані партнерами, – пояснює експерт. – І ефективність ППО тільки зростатиме в майбутньому, адже Україна отримала поки що лише один із запланованих чотирьох комплексів IRIS-T від Німеччини, а також лише два із запланованих восьми комплексів NASAMS. Ймовірно, влітку 2023 року Україна отримає та зможе поставити на бойове чергування комплекс MIM-104 Patriot, анонсований у крайньому пакеті допомоги від США. Слід також згадати і системи Hawk, і системи меншого радіусу дії, які також допомагають відбивати російські ракетні атаки".

Безумовно, продовжує Сергій Шаповалов, терміни постачання запланованих комплексів можуть розчаровувати. Проте, якщо вже сьогодні українським ППО регулярно вдається досягати результативності у 80% і вище при збиванні російських ракет, то в довгостроковій перспективі ракети далекого радіусу дії будуть для Росії ще менш ефективним засобом досягнення військових та політичних цілей щодо України. І, як бачимо, енергетична система нашої країни, для знищення якої агресор не шкодує ресурсів, досить швидко приходить до тями після кожної чергової хвилі ракетних ударів, зазначає аналітик.

Щодо залишків ракетного озброєння в Росії, критичними, на думку Сергія Шаповалова, виглядають показники лише щодо балістичних ракет "Іскандер". Однак, зазначає він, слід враховувати, що за існуючої ефективності української протиповітряної оборони РФ доводиться збирати до 70-100 ракет для однієї атаки, щоб прорвати систему ППО та завдати певних збитків українській енергосистемі.

"Чи на багато таких атак вистачить цих залишків ракет? Трохи повправляючись у математиці, можна дійти висновку, що Україна вже пережила більше атак, ніж наявні запаси ракет дозволять зробити нові, – пояснює аналітик. – На це можна заперечити, що Росія виробляє певні види ракет та може відновлювати витрачені запаси. Це правда, але треба враховувати швидкість та обсяги цього виробництва. Ми не маємо об'єктивної інформації з цього приводу. За оцінкою військово-політичного оглядача групи "Інформаційний опір" Олександра Коваленка, РФ виробляє по 5-6 ракет Х-101 та "Калібр" на місяць. І хоча вона має технічні здібності виробляти їх більше та швидше, враховуючи технологічні обмеження (наявність комплектуючих), виробництво обмежене. З погляду формальної логіки, представники Росії не брешуть, коли кажуть, що ракети "Калібр" у них ніколи не закінчаться. Виробити ще одну-дві ракети вони завжди якось знайдуть можливість. Але яку шкоду вони можуть завдати цією обмеженою кількістю ракет, якщо для прориву ППО вони вже змушені використовувати близько 70 ракет?".

Можна припустити, продовжує аналітик, що з виснаженням запасів найближчими місяцями російським терористам буде потрібно все більше часу для накопичення нових ракет для чергової атаки. А це означає – більше часу буде на відновлення та зміцнення української енергосистеми, яка вже досить швидко відновлюється. І, зрештою, дуже сумнівно, що Росія зможе спричинити тривалий "повний блекаут" в Україні, вважає Сергій Шаповалов. Тому раціональніше від цієї ідеї відмовитись. Але, зазначає він, від російського керівництва не можна очікувати на раціональність, тому готуємося до нових атак.

Щодо наслідків російського ракетного тероризму та потенційного виснаження запасів ракет, а також дій українського уряду та міжнародних партнерів, то, на думку аналітика, можна зробити такі висновки.

1) У довгостроковій перспективі вичерпання ракет далекого радіусу дії ще більше підриватиме геополітичний статус РФ. Адже ці ракети є одним із російських інструментів загроз, отже, і просування своїх геополітичних інтересів. Тому на користь партнерів України надавати нам системи ППО, щоб Росія витрачала запаси ракет і тим самим знижувала свою геополітичну вагу (при тому, що пуски ракет будуть безрезультатними).

2) Партнерам України необхідно вдосконалювати та посилювати інструменти експортного контролю, щоб комплектуючі до російських ракет не могли надходити державі-терористу, позбавивши того можливості збільшити виробництво цих ракет для обстрілів України та загроз усьому світу.

3) Українська інфраструктура, незважаючи на високу ефективність ППО, так чи інакше продовжуватиме страждати через російські обстріли. Страждатимуть великі прифронтові міста (Харків, Запоріжжя, Херсон, Миколаїв тощо), оскільки через коротку відстань від кордону ППО не вистачає часу для реагування. До того ж Росія ще має певні запаси балістичних або гіперзвукових ракет (Х-22, "Кинжал"), які є складними для перехоплення цілями. Тому українська інфраструктура потребує не лише відновлення, а й модернізації, децентралізації, щоб пошкодження одного з елементів системи не призводило до критичного розбалансування всієї енергосистеми.

Читайте також на порталі "Коментарі" – головні перемоги України у 2022 році.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини