Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що змінилося за два роки великої війни: хто зараз має перевагу
commentss НОВИНИ Всі новини

Що змінилося за два роки великої війни: хто зараз має перевагу

Наразі переписуються бойові статути не лише в Україні та РФ, а й в інших країнах, бо маємо новий формат війни

27 лютого 2024, 13:55 comments2916
Поділіться публікацією:

Україна увійшла у третій рік широкомасштабної війни з Росією зі змішаними почуттями. З одного боку – ми вистояли і продовжуємо боротися. З іншого боку, допомога з боку США забуксувала, через що ми йдемо в оборону. На цьому фоні активізувалася Європа, яка розуміє, що поразка України означатиме швидке вторгнення Росії до однієї з країн ЄС. І навіть раніше обережний президент Франції Еммануель Макрон не виключає відправлення західних військ нам на допомогу, акцентуючи, що РФ зайняла агресивну позицію не лише проти України, а й "проти нас загалом". Експерти підбили для порталу "Коментарі" підсумки двох років "великої війни", а також поділилися очікуваннями від майбутнього.

Що змінилося за два роки великої війни: хто зараз має перевагу

Війна в Україні. Фото: Генштаб ЗСУ

Ми потрапили у новий вид війни

Експерт з питань сектору оборони та безпеки Олег Старіков акцентує, що є політична та військова складова.

"Політична – ми відстояли свій суверенітет, державність, територіальну цілісність (крім тимчасово окупованих територій, але тут ключове слово – "тимчасово"). Українське суспільство продемонструвало свою згуртованість. Так, ми маємо певні протиріччя. Але проти російської агресії ми виступили єдиним строєм. І черги добровольців у перші місяці до військкоматів говорили самі за себе. Зрештою, ми почали виховувати національну військову еліту. Йде її формування. А саме така еліта – основа держави. Потім буде еліта спецслужб, розвідки тощо. Це дозволить нам після війни здійснити якісне переформатування держави", – упевнений експерт.

Щодо військової складової – тут теж є чимало для нас позитиву, вважає він. Так, фактично відбувається перезапуск вітчизняного ВПК, який набуває нової якості, орієнтованої на особливості сучасних воєн.

"Так, ще патронний завод не збудовано, але тямущі інженери, які можуть модернізувати ракети, у нас точно є. І противник це неодноразово відчув. Ми почали підтягувати народну ініціативу. І це теж правильно", – зазначає Олег Старіков.

Він акцентує, що ми потрапили в новий вид війни, який включає війни старого покоління (той же позиційний фронт, як зараз – це Перша світова, ті ж мобільні дії, як, наприклад, під час нашого Харківського наступу-2022 – це Друга світова). Є, за словами експерта, елементи сетецентричної війни в контексті багатосферних, багаторівневих операцій (потоплення крейсера "Москва", низки інших військових кораблів противника, удар по штабу Чорноморського флоту РФ, по літаках А-50).

"Зараз переписуються бойові статути не лише в Україні та РФ, а й в інших країнах. Бо маємо новий формат війни. З безпілотниками, з низкою інших нових засобів ураження. Деякі методики, напрацьовані нашими стратегічними партнерами, показали свою неспроможність. У тому числі у рамках нашої літньої наступальної кампанії-2023. І це також треба враховувати. Добре, що ми згодом здали назад, почавши вести бойові дії інакше, ніж передбачалося спочатку. Так, ми не зуміли досягти вагомих успіхів, зате зберегли свої збройні сили, які, безумовно, потребують ротації, поповнення. І тут, якщо говорити про мобілізаційну підготовку, маємо інформаційний, пропагандистський, організаційний провал. Важливо, знову ж таки, зробити правильні висновки і отримати ефективну систему", – пояснює Олег Старіков.

За його словами, на даний момент і російсько-український фронт, і світ загалом перебувають у позиційному безвиході.

"Не випадково президент Франції Макрон збирав у Парижі європейських лідерів, намагаючись виробити нові підходи до нашої війни. Захід зробивши ставку на ліберальну економіку, провів демілітаризацію своєї промисловості. І тепер, на тлі російсько-української війни, під час якої переписуються військові доктрини, вимушений фактично заново запускати свій ВПК", – зазначає експерт.

Два роки масштабного протистояння продемонстрували, що перемогти Україну воєнним шляхом неможливо, вважає він.

"Ми маємо величезну територію, мужню націю, маємо підтримку партнерів. Росія не може "перетравити" навіть те, що захопила. В неї не вистачає сил, ресурсів. Та й у принципі ця війна не про захоплення територій, а про ідеологію. А ідеологічно РФ нічого запропонувати не може, окрім нескінченної війни. Тому ми і вистоємо, і переможемо", – робить висновок Олег Старіков.

Замовчування початку "сво" буквально кричить про те, що Кремль розуміє катастрофічність ситуації

Політичний експерт Світлана Кушнір звертає увагу, що в РФ другу річницю відкритого вторгнення в Україну воліли "не помітити".

"Причин для підкресленого мовчання Росії щодо двох років ведення агресивної війни проти українського народу є декілька, – вважає вона. – По-перше, знехтувано "велич" російської армії, яку у світі всі боялися. Але яка не змогла взяти не те, що Київ за три дні, а й на захоплення окремих невеликих міст Донбасу витрачає місяці, розплачуючись за це величезними втратами. По-друге, виявилося, що росармію можна перемагати, оперуючи значно меншими ресурсами. Саме про це наші Харківська, Херсонська наступальні операції, методична робота з видавлювання військового флоту агресора з Чорного моря. А "громадянська війна", якою РФ усі ці роки називала те, що відбувається на Донбасі, прийшла в результаті до неї самої. У вигляді бунту Пригожина, його походу на Москву з паралельним знищенням літаків та гелікоптерів російської армії".

Ці приниження, зазначає експерт, навряд чи хочуть згадувати у Кремлі. Як і "негативне плавання" двох із лишком десятків кораблів Чорноморського флоту агресора, відведення з Криму в глибину акваторії залишків плавзасобів. Як і періодично заходи російського "Легіону Свободи" на території РФ, що прилягають до кордону з Україною. Як і атаки дронів на Кремль і не тільки те, що російське ППО проспало.

"Ще одна з причин голосно промовчати про т.зв. "сво", це втрати. І вояк, техніки, і економічного та промислового потенціалу. Атаками дронів протягом перших двох місяців 2024 року українцям вдалося скоротити на третину російський експорт нафтопродуктів, прибутки з якого забезпечують 55% військового бюджету РФ. Виведений з ладу Новолипецький металургійний комбінат, що виробляє комплектуючі для російських ракет, артилерії, безпілотників тощо. Пошкодження установок для первинного охолодження неочищеного коксового газу призведе до зупинки всього виробничого циклу на тривалий час", – пояснює Світлана Кушнір.

Вона також нагадує, що лише за лютневий тиждень у росіян відбувся справжній "літакопад". Відліталася низка винищувачів та винищувачів-бомбардувальників (Су-34 і Су-35.), два літаки далекого радіолокаційного виявлення А-50, які були "очима" Росії в небі (веде спостереження в повітрі, на землі та в морі, здійснює наведення авіації на цілі). Вартість такого літака, зазначає експерт, становить 350 мільйонів доларів. І у ворога їх залишились лічені одиниці.

"Замовчування початку "сво" буквально кричить про те, що Кремль розуміє катастрофічність ситуації для себе. І це один із головних висновків двох років "великої війни" – і одна з головних наших надій, – вважає Світлана Кушнір. – Путінська влада мовчить у ганчірочку про приниження імперії через шалений опір українців. Мовчить про те, що під "визволенням" розуміє лише знищення вщент ще недавно квітучих українських міст і сіл. Мовчить про кинутий у вогонь війни людський потенціал самих росіян, про спалені в цьому горнилі економічні та глобальні перспективи РФ. І це дуже промовисте мовчання".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому у війні-2024 в України виникли серйозні проблеми: як виправити ситуацію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

27 лютого 2024, 14:13

Такі висновки робили і ідеологи Гітлера Муссоліні Каддафі Саддама... Повторення-95!


Новини