Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що відбувається взимку на фронті: хто і в чому має перевагу
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається взимку на фронті: хто і в чому має перевагу

Стратегічна ініціатива зараз у РФ, окупанти продовжують атакувати

9 січня 2024, 19:07 comments4594
Поділіться публікацією:

Російські окупаційні війська продовжують атаки на українські позиції практично на всій лінії фронту. І навіть мають деяке просування на сході та півдні. Водночас не припиняються ракетні, бомбові та дронові атаки. А тому постачання систем ППО мають вирішальне значення для України, наголошує Інститут вивчення війни (ISW). На фоні того, що в США триває блокування допомоги Україні, Німеччина закликає партнерів по ЄС збільшити підтримку нашої країни. Експерти оцінили для порталу "Коментарі" те, що відбувається на військовому та зовнішньополітичному фронтах.

Що відбувається взимку на фронті: хто і в чому має перевагу

Війна в Україні. Фото: Міністерство оборони України

Зараз бачимо багато боротьби, дрібних тактичних сутичок, точкових захватів

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов міркує так:

"На фронті, незважаючи на бойові дії, що продовжуються, вони йдуть з меншою інтенсивністю, ніж, наприклад, наприкінці осені. Так, тиснути та стріляти росіяни продовжать, втрати будуть. Але активність знижується. Зазвичай ще у 18 столітті війська відводили на "зимові квартири". По-перше, щоб мінімізувати втрати (зокрема через хвороби), по-друге, оскільки важко воювати взимку".

Поодинокі випадки, продовжує експерт, коли бойові дії взимку проводили до успіхів. Можна згадати дії Кутузова у війні з Наполеоном 1812-го, битву під Москвою чи Арденнська битва (найбільш кровопролитна битва американських військ в історії США) під час Другої світової.

"Але загалом вести війну взимку – важко. А тим більше – здійснювати будь-які стратегічні операції. Важко окопуватись, отже, захоплювати ті чи інші позиції, плацдарми. Немає зеленки, важче приховати просування. Проблеми з використанням техніки (іноді глохне на морозі). Тому, як правило, для наступу обирають теплий час", – пояснює Віктор Савінов.

Нині ж, продовжує він, бачимо багато боротьби, дрібних тактичних сутичок, точкових захоплень. Але не більше.

"Стратегічна ініціатива зараз у РФ, вона атакує. А ми через перебої з постачаннями змушені піти в оборону. Але провести велику наступальну операцію ні російська, ні українська сторона протягом кількох місяців навряд чи зможуть. Що й визначає всю канву бойових дій найближчим часом. Все та сама позиційна боротьба", – констатує експерт.

Йде війна дронів

Кандидат наук з держуправління Юрій Гаврилечко наголошує, що українсько-російська війна стала першою у світовій історії людства війною дронів.

"До початку 2023 року ми в цьому протистоянні перемагали, поки росіяни не зрозуміли, що старі засоби ведення війни отримали конкуренцію з боку новітніх засобів. І почали вирішувати проблему у своєму стилі: ось вам валіза з грошима, видайте нам 1000 дронів на кінець тижня. Саме так вони спілкуються як із своїми виробниками, так і з іранцями. У нас ситуація з точністю до навпаки: волонтери власним коштом там на власній виробничій базі збирають дрони, а потім змушені бігати за чиновниками та пропонувати їх випробувати, сертифікувати та законтрактувати нову партію", – зазначає експерт.

На його думку, ймовірна поява у росіян "Шахеда 238" з реактивним двигуном говорить про те, що ми програємо зараз на оперативно-тактичному та стратегічному рівнях війни дронів.

"Паритет є на операційному та тактичному, бо його поки що "закривають" волонтери. Однак вищі рівні без істотних грошових ресурсів та доступу до виробничих потужностей та технологій волонтерством перекрити не можна", – пояснює Юрій Гаврилечко.

Він звертає увагу, що до нашої війни на Заході зосереджувалися на зовсім інших класах дронів, аніж ті, які переважно нині використовуються в Україні.

"Зазвичай це багатофункціональні високотехнологічні рішення, компліментарні традиційним засобам ведення війни, не самостійні інструменти. Однак вони мають безліч рішень, які можна використовувати у більш простих та спеціалізованих системах. І саме – допомога у навчанні наших інженерів та технологів, доступ до нових технологій. У цьому у наших партнерів буде і своя вигода, тому що незабаром отримають готові та протестовані в бойових умовах зразки нових класів дронів-камікадзе, ударних дронів тощо", – зазначає експерт.

Надання такої допомоги, наголошує він, вимагає політичних рішень та домовленостей на найвищому рівні. Тому що це не просто бізнес, а нова система ведення війни з новими класами озброєння та взаємодією їх із традиційними засобами.

"Також нам слід зосередитись на перебазуванні інженерів, технологів і навіть КБ – за межі України, – вважає Юрій Гаврилечко. – Потрібно позбутися ризиків їхнього фізичного знищення. Те саме стосується виробництва основних вузлів дронів. Але це також потребує політичних рішень".

Москва сподівається на зміну влади у США

На думку політолога Дмитра Воронкова, війна не надто змінилася останнім часом.

"Йде війна на виснаження. У тому числі людські ресурси. РФ мобілізує свої (тільки за принципом – кого не шкода), ми намагаємось мобілізувати свої. Розрахунок Кремля – що Україні перестануть допомагати. Озброєнням, фінансами", – пояснює експерт.

Він наголошує, що Москва сподівається на зміну влади в США, після чого Вашингтон, ймовірно, змінить політику. У не найкращу для України сторону.

"До виборів у США навряд чи щось зміниться у нашій війні, – вважає Дмитро Воронков. – Наші дипломати роблять усе, що можуть. Але не всі стіни можна пробити. Кожна країна має свої національні інтереси, ними вони й керуються".

Читайте також на порталі "Коментарі" – що зараз відбувається у війні: до чого готуватись Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини