Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що відбувається навколо законопроєкту про мобілізацію: які прогнози після його ухвалення
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається навколо законопроєкту про мобілізацію: які прогнози після його ухвалення

Поки війна не припиниться, мобілізація точно продовжуватиметься

2 квітня 2024, 13:40 comments1916
Поділіться публікацією:

Доки вища виконавча і законодавча влада в Україні продовжують танці навколо законопроєкту про мобілізацію, військові обурюються. І попереджають про небезпеку затягування ухвалення закону про мобілізацію, як і взагалі гальмування процесу мобілізації та політизації цього процесу. А в оновленому звіті Інституту вивчення війни (ISW) зазначається, що Кремль докладає серйозних зусиль, у тому числі пропагандистських, щоб зірвати мобілізацію в Україні. Експерти проаналізували спеціально для порталу "Коментарі" те, що відбувається в Україні щодо проєкту закону про мобілізацію та самої мобілізації, а також спрогнозували подальший розвиток подій.

Що відбувається навколо законопроєкту про мобілізацію: які прогнози після його ухвалення

Мобілізація в Україні. Фото: з відкритих джерел

Добровольців дедалі менше, а ротацію проводити необхідно

Політолог, кандидат політичних наук Денис Гороховський розмірковує так:

"Те, що новий закон про мобілізацію буде – очевидно. І він буде жорсткішим, ніж діючий. Водночас багато ініціатив, які були не просто спірними, а буквально антиконституційними, із законопроєкту прибрали".

Враховуючи той факт, що Комітет Ради з нацбезпеки завершив розгляд поправок до законопроєкту, варто очікувати, що вже найближчими тижнями його буде винесено до зали і проголосовано, вважає експерт.

"Треба розуміти, – наголошує він, – що війна триває, а тому й мобілізація триватиме".

Враховуючи той факт, що добровольців стає все менше, а ротацію проводити необхідно, то цілком імовірно, що в найближчому майбутньому будуть нові спроби посилити процедуру мобілізації та ще більше розширити перелік категорій громадян, які під неї потраплятимуть, прогнозує Денис Гороховський.

Законопроєкт про мобілізацію не вирішує питання власне мобілізації

Старший лейтенант, лицар ордена Богдана Хмельницького, колишній командир роти 47-ї бригади, експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник вважає, що довкола законопроєкту про мобілізацію відбувається те, що досить часто спостерігається у нашій політиці. А саме – форма замінює зміст.

"З одного боку, влада всіляко намагається демонструвати, що хоче посилити нашу армію, зокрема, за рахунок мобілізації. З іншого боку, стало вже очевидно, що верховний головнокомандувач, президент Зеленський поставив завдання перед новим головком ЗСУ Сирським – зробити все, щоб зменшити обсяг майбутньої мобілізації. Тобто зменшити і соціальну напругу всередині держави", – зазначає експерт.

На жаль, продовжує він, влада не може переключити рубильник пропаганди, переконати звичайних українців вступати до лав ЗСУ, захищати свою землю. Відповідно, доводиться шукати т.зв. "внутрішні резерви", проводити аудит ЗСУ, а також робити ставку на рекрутинг. І, якщо аудит тимчасово дає змогу наповнювати лінійні підрозділи, то рекрутинг відверто провалюється, констатує Микола Мельник.

"Законопроєкт про мобілізацію, навіть, якщо буде прийнято, не вирішує питання власне мобілізації, – наголошує він. – Там регулюватиметься все, схоже, підзаконними нормативно-правовими актами. Позитив у тому, що урядовий законопроєкт у разі підтримки Радою дозволить залучити до процесу мобілізації органи місцевого самоврядування та ВДА. Тобто збільшується адмінресурс, необхідний у даному ракурсі. Це трохи полегшить роботу працівниками ТЦК. Але наголошую, що поки що влада не зуміла вирішити головне питання — як переконати українців йти воювати. Для цього потрібна потужна інформаційна кампанія. А її немає".

Також видання "Коментарі" повідомляло – законопроєкт про мобілізацію: до чого багато питань та чому Рада затягує процес.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини