Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що відбувається на військовому та дипломатичному фронтах: у кого більше шансів вистояти
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається на військовому та дипломатичному фронтах: у кого більше шансів вистояти

Україна не залишиться без підтримки, адже навіть, якщо в Штатах не вдасться найближчим часом вирішити питання допомоги нашій країні, європейці більше вкладатимуться

9 лютого 2024, 15:58
Поділіться публікацією:

Незважаючи на помітне пробуксування з допомогою США, американські партнери продовжують постачати нам деякі види озброєнь, законтрактовані раніше. А голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель закликає європейців надавати більше допомоги Україні, інакше російська армія почне загрожувати їм. Поки що РФ активно атакує в Україні, особливо в районі Авдіївки. Експерти оцінили для порталу "Коментарі", що відбувається зараз на військових та дипломатичних фронтах російсько-української війни.

Що відбувається на військовому та дипломатичному фронтах: у кого більше шансів вистояти

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Україна має більше шансів вирішити проблеми, що виникли

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок наголошує на готовності Заходу й надалі підтримувати нашу країну.

"За це ведеться дуже серйозна дипломатична та інформаційна битва між Україною та Росією. Останнім часом є позитивні для нас сигнали із Сенату (верхня палата парламенту США), маємо також виділення ЄС 50 млрд євро нашій країні на чотири роки, активізацію теми передачі Україні доходів від заморожених російських активів. Навіть, якщо раптом у Штатах не вдасться найближчим часом вирішити питання допомоги нашій країні, більше вкладатимуться європейці, які все більше явно відчувають російську загрозу і для себе особисто", – наголошує експерт.

Щодо мобілізаційних ресурсів (техніки, зброї, боєприпасів), а також поповнення армій, тут, за його словами, зараз складнощі зазнають і Росія, і Україна.

"Але Україна має більше шансів вирішити ці проблеми, – вважає Валерій Клочок. – У тому числі тому, що Захід змінює підходи щодо надання нам підтримки, збільшує виробництво боєприпасів та озброєнь. До того ж РФ – під санкціями. У неї залишилося фактично два джерела поставок ззовні — це Північна Корея (яка сама все явніше готується до війни з Південною Кореєю), а також Іран, у якого теж непроста ситуація, враховуючи "погарячіння" на Близькому Сході".

За словами експерта, у скорочення можливостей РФ отримувати доходи за рахунок продажу нафти і газу роблять свій внесок і СБУ з нашим Головним управлінням розвідки, знищуючи нафтову інфраструктуру країни-агресора.

"З огляду на вищесказане, фронт перебуває в певному очікуванні, хоча зараз більше атакують росіяни. Але через місяць-два, як зазначав керівник ГУР Буданов, вони можуть вже вичерпати свої наступальні можливості", – робить висновок Валерій Клочок.

Схоже, що Авдіївку незабаром треба буде покинути

Політолог-міжнародник, волонтер Богдан Мірошников зазначає, що важко зараз на всіх фронтах – і військовому, і дипломатичному.

"Окупанти все жорсткіше напирають на Авдіївку. Не в останню чергу через наші помилки. Вони зробили вдалий і креативний відволікаючий маневр, коли по трубі проникли в приватний сектор. Це відтягнуло наші сили на південь, а противник ввів свої основні сили по дирекції кар'єр-південно-східний обхідний шлях АКХЗ, у бік залізниці. І буквально за два дні дістався "залізниці". Нині окупанти вже далі. І, схоже, Авдіївку незабаром треба буде покинути. Але зробити це також буде нелегко", – вважає експерт.

Він наголошує, що в районі Новомихайлівки все в тій же Донецькій області також йдуть серйозні бої.

"Тут противник хоче оточити наше вугледарське угруповання – і рухатися на Покровськ. Поки що виходить не дуже, але є підозра, що росіяни посилять атаки найближчими днями. Нині їх наступ на піку. Нам потрібно це витримати – і більше не допускати одних і тих самих помилок… На решті дільниць фронту теж важко, але вже не так, як на вищезгаданих", – наголошує Богдан Мірошников.

Що стосується дипломатичного фронту, тут, за його словами, вся увага зараз зосереджена на США.

"Чи зможуть американські парламентарі прийняти пакет допомоги для нас – сказати поки що складно. У Сенаті з другої спроби успішно пройшло протокольне голосування. Але це сенат. А в Палаті представників, де більшість за республіканцями, все набагато складніше. Трамп хоче навести більше хаосу, щоб потім звинуватити Байдена, стати президентом і типу все "розрулити". Але для нас будь-які зволікання – це нові втрати. Хоча надія на позитивне рішення все ж таки є, – вважає експерт. – Адже навіть з Угорщиною, яка блокувала допомогу Україні, пан Шольц розібрався сяк-так. Тепер він їде до США – вирішувати завдання із зірочкою".

Читайте також на порталі "Коментарі" – що вплинуло на рішення Зеленського зняти Залужного: як відреагували українці та Захід.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини