Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що не вдалося ЗСУ під час контрнаступу: який сигнал ми отримали від американських еліт
commentss НОВИНИ Всі новини

Що не вдалося ЗСУ під час контрнаступу: який сигнал ми отримали від американських еліт

Велика ймовірність, що наступного року відбудеться спроба чергового масованого наступу агресора

20 листопада 2023, 17:24 comments7717
Поділіться публікацією:

Незважаючи на погіршення погодних умов, українські та російські війська на різних ділянках фронту атакують позиції один одного. Найважчою залишається ситуація в районі Авдіївки, але прориву нашої оборони, про що періодично сурмлять російські пабліки, не сталося. Україна потребує посилення військової підтримки з боку союзників – і цьому ракурсі можуть бути зрушення під час наміченого цього тижня 17-го засідання формату "Рамштайн". Примітно, що напередодні цього заходу, 20 листопада, до Києва прибув із візитом голова Пентагону Ллойд Остін. Саме заради обговорення довгострокового бачення підтримки ЗСУ. Президент України Володимир Зеленський визнав, що війна може тривати набагато довше, ніж нам хотілося б. Але наголосив, що Україна та її союзники не мають права опускати руки. Експерти поділилися з порталом "Коментарі" думками про те, що і чому відбувається на всіх фронтах російсько-української війни – і на що чекати далі.

Що не вдалося ЗСУ під час контрнаступу: який сигнал ми отримали від американських еліт

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

У нас зараз перспективним залишається лише Херсонський напрямок

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ (2006-2010 рр.) Ігор Романенко розмірковує так:

"Нагадаю, що минулого року успіх операції зі звільнення Херсона зумовило те, що ми взяли перший рубіж оборони супротивника, а далі не пішли. Бо були значні втрати. А там у противника, на правому березі, був і другий, і третій рубіж. 25-тисячне угруповання. Але росіяни розуміли, що справи складаються для них погано, що ми виносимо логістику. І вирішили форсувати Дніпро, перебравшись на правий берег. Чому їм дозволили це зробити, зокрема перетягнувши важке озброєння, розбиратимемося вже після війни. Але – дозволили".

Після чого, продовжує експерт, росіяни дещо перегрупувалися – і знову задіяли проти нас усі сили та засоби, які вдалося вивести з-під удару.

"Цього року ми розпочали наступ, діючи за тактикою багатьох порізів. Але це було важливо для того, щоб намацати слабкі місця оборони противника. Зрозуміти свій та ворожий потенціал. Після цього потрібно було кидати максимальні сили і засоби на намацане слабке місце, але в інших напрямах йти у оборону. Цього не сталося. Фактично, за нас це зробив противник. Він зупинив нас на Бахмутському, Мелітопольському та Бердянському напрямах. І сам почав там атакувати", – пояснює Ігор Романенко.

По суті, констатує він, у нас зараз перспективним залишається лише Херсонський напрямок. Але ситуація там складна.

"Так, певним нашим силам вдалося форсувати Дніпро та закріпитись на певному плацдармі. Але нам не вистачає резервів для нарощування наступу", – наголошує генерал.

У промисловому значенні Україна дуже відстає від РФ

Експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник наголошує, що йде війна на всіх фронтах між РФ та Україною, їх союзниками.

"Якщо нещодавно в тих же США ми спостерігали потужні інформаційні атаки на нашу країну в стилі "в Україні – тотальна корупція", "Росії вигідна війна у довгу", то останнім часом в атаку пішли демократи та, можливо, проукраїнське лобі. Вийшла серія статей, блогів з акцентами, що війна Росії проти України має цивілізаційне значення. Тобто або зараз на цьому полі бою переможе демократичний світ. Або всі союзники США побачать, що автократизм набагато сильніший – і США не готові захистити своїх союзників".

Це хороший сигнал, який говорить про те, що американські еліти налаштовані на підтримку України до перемоги над РФ, упевнений експерт.

"На жаль, у промисловому сенсі Україна дуже відстає від РФ. І продовжує відставати. Ми не змогли серйозно наростити виробництво снарядів, ми не маємо виробництва патронів, високоточного озброєння. Те, що ми маємо по дронах, це переважно "кустарщина". У той же час, головком ЗСУ генерал Залужний у гучних матеріалах у The Economist на початку місяця чітко окреслив наші нинішні проблеми та пріоритети на 2024 рік. Сподіваюся, у зазначеному напрямку ми й рухатимемося", – зазначає Микола Мельник.

Схоже на те, продовжує він, що Росія налаштована завершити війну саме 2024-го. У Кремлі розуміють, що ресурсно вони не витягнуть, вважає експерт. За спиною РФ, на відміну від України, немає США та європейських союзників, які готові підтримувати до переможного кінця, пояснює він.

"Тому я очікую, що після передбачуваної березневої перемоги Путіна на виборах, на нас чекає нова серія мобілізації в РФ, а також спроба чергового масованого наступу агресора. Нам доведеться складно. Але, як відомо, найтемніша частина ночі – перед світанком", – робить висновок Микола Мельник.

Читайте також на порталі "Коментарі" – про що говорять процеси всередині США: що потрібно робити Україні для продовження підтримки.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини