Що може переламати перебіг війни в Україні: про що говорять прогнози

До кінця року ситуація на фронті кардинально змінилася

Вкотре називається приблизний час перелому в російсько-українській війні. Президент України Володимир Зеленський припускає, що таким може стати березень 2024 року, коли в РФ відбудуться псевдовибори глави держави – фактично чергові вибори Путіна. Після цього той остаточно втратить легітимність в очах цивілізованого світу, що вже дали зрозуміти в ПАРЄ. Раніше вирішальним місяцем війни в Україні називався цей грудень. Відповідний прогноз робив президент Франції Еммануель Макрон. Глава ГУР Міноборони України Кирило Буданов після низки райдужних прогнозів заявив, що активні бої можуть закінчитися лише у 2025 році. А видання The Economist, яке останнім часом багато пише про російсько-українську війну, передбачає, що вона може затягнутися ще на п'ять років. Про що говорить такий різнобій у прогнозах? Які причини засигналізують, що ми почали бачити наближення закінчення війни? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Українська влада явно вірить, що ми ще можемо здобути успіхи на фронті

На думку кандидата політичних наук, політолог Олексія Якубіна, така різниця в прогнозах пов'язана з тим, що сторони наново оцінюють можливості України і РФ.

"На початку цього року були оптимістичні настрої, завищені очікування (і у нас, і у наших партнерів) щодо наступу ЗСУ за допомогою західної зброї. Плюс – багатьох надихнув конфлікт, що спалахнув між ПВК Пригожина та Міноборони країни-агресора, що призвело до знищення верхівки "вагнерівців" . Але до кінця року ситуація змінилася. Очевидно, що наш наступ виявився не таким успішним, як передбачалося. Через низку причин, які періодично озвучує президент. Ну, а у країнах Заходу відбуваються політичні процеси, які впливають на їхнє ставлення до російсько-української війни", – зазначає експерт.

Він нагадує, що у США це вже призвело до пробуксування виділення нам допомоги. У низці європейських країн – до приходу до влади правих сил, скептично налаштованих стосовно України.

"У самій Україні також проходить переоцінка того, що відбувається, – наголошує Олексій Якубін. – Небувалий оптимізм змінюється втомою, апатією, зростанням песимістичних настроїв. Все частіше виникає питання – як довго Захід ще зможе нас підтримувати? Надавати і військову, і фінансову підтримку".

РФ спромоглася перетрансформуватися, пояснює політолог. Санкції на неї сильно не вплинули. Вона продовжує активно торгувати вуглеводнями, вкладаючи отримані кошти у війну.

"Можливо, РФ не мала таких планів, але вона ситуативно пристосовується до того, що бліцкриг не вдався – і доведеться переводити війну в довгу. Ресурсів для цього у Кремля вистачає. І він усіляко дає це зрозуміти. І готовий вичікувати як мінімум до виборів президента в США, намічених на листопад-2024. Сподіваючись, що до влади прийдуть сили, які менш налаштовані допомагати Україні. Та й вибори до Європарламенту можуть призвести до зниження там підтримки нашої країни", – розмірковує Олексій Якубін.

Водночас, продовжує він, українська влада вірить, що ми ще можемо отримати успіхи на фронті. А тому готова продовжувати військову боротьбу.

"Зупинити війну може усвідомлення кожної зі сторін, що силовим способом вона вже нічого не досягне. Поки що такого усвідомлення не проглядається ні у Москви, ні у Києва. Утім, ситуація у динаміці. Все може швидко змінитись, – зазначає експерт. – Однозначно, що архітектура європейської, світової безпеки після цієї війни має змінитись. І тут Україні важливо вписатися в нові альянси, отримавши гарантії безпеки, щоби подібна агресія проти нас не могла повторитися".

Росія може зіткнутися з кризою легітимності влади

Експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ розмірковує так:

"Різнобій у прогнозах пояснюється тим, що війна – це багато в чому чинник невизначеності. Ті чи інші припущення про її закінчення - це скоріше визначення деяких орієнтирів, точок біфуркації, коли війна може перейти в нову фазу (ескалація або навпаки - загасання). А визначити терміни завершення війни, як – яким саме чином це станеться – практично неможливо".

На думку експерта, коли президент Зеленський говорить про березень-2024 як про приблизний час перелому, він має на увазі, що Росія в цей час проходитиме через серйозний виборчий трек. І може зіткнутися із кризою легітимності влади.

"Або опозиційні Путіну сили (а такі є навіть у його оточенні) спробують розхитати ситуацію зсередини. Що може призвести навіть до зриву виборів. Або, якщо вибори пройдуть з великою кількістю порушень, а також за старою російською традицією з використанням силового формату, Захід їх не визнає. Як уже не визнав вибори-2020 у Білорусі, коли Лукашенко незаконно прийшов до влади", – нагадує Олексій Кущ.

Він зазначає, що в результаті Путін зіткнеться із кризою зовнішньої легітимності. Коли його, який і без того став у багатьох країнах нерукостислим через агресію проти України, ще й перестануть визнавати законно обраним президентом. Все це, звісно, здатне вплинути на можливість РФ продовжувати війну, вважає експерт.

"А інші прогнози (Буданова, Макрона, низки аналітиків у низці видань) – це суб'єктивні припущення, які базуються на інформації, якою володіє та чи інша людина, її особисті відчуття тощо. У цьому плані прогноз Зеленського точніший, оскільки він говорить не про завершення війни чи бойових дій, йдеться про якісь переломні точки. Однією з яких можуть стати російські вибори", – констатує Олексій Кущ.

Читайте також на порталі "Коментарі" - чи справді ЗСУ переходять до оборони по всьому фронту: яку мету переслідує ворог.