Головна Новини Суспільство Війна з Росією Розпад РФ та перемога України: що думає про це світ – чи вплинув якось заколот Пригожина
commentss НОВИНИ Всі новини

Розпад РФ та перемога України: що думає про це світ – чи вплинув якось заколот Пригожина

Поведінка Путіна засвідчила, що страхи, що існують на Заході щодо того, ніби він може піти на крайні міри, якщо перемога України стане очевидною, як мінімум, перебільшено

28 червня 2023, 16:40 comments3495
Поділіться публікацією:

Секретар РНБО України Олексій Данілов різко розкритикував викладені у статті рейтингового видання "Foreign Affairs" думки американських експертів про те, що Київ має йти на переговори з Москвою, бо "Україна все одно не зможе перемогти російські сили". Тим часом з'явилися повідомлення, що Китай може почати активно підтримувати прагнення України відновити контроль над усією своєю територією на 1991 рік. У свою чергу, Україна продовжує підготовку до саміту миру, де акцентує увагу не лише на своїй, а й на глобальній безпеці, що ґрунтуються на справедливому мирі. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" ці заяви та повідомлення, а також розповіли, чи став ближче справедливий мир після пригожинського бунту.

Розпад РФ та перемога України: що думає про це світ – чи вплинув якось заколот Пригожина

Війна в Україні. Фото: Getty Image

Після заколоту в РФ з'явився чіткий аргумент — дестабілізація в країні-агресорі більш ніж можлива

Директор Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос розмірковує так:

"Я не думаю, що пригожинський бунт є важливим компонентом української формули миру. Це швидше сигнал нашим західним союзникам, що розмови про нібито нескінченну стійкість Росії мають мало спільного з реальністю. Нещодавно в німецькому експертному середовищі також порушувалося питання в стилі – неможливо перемогти РФ, вона ніколи не розвалиться і таке інше. На жаль, багато хто на Заході засліплений і російською пропагандою, і російськими наративами. Звідси і появи подібних оцінок, без урахування змінних факторів, нових реалій".

На думку експерта, можливо, пригожинський заколот прискорить переговори щодо вступу України до НАТО, активізує наших союзників в Альянсі та ЄС. Тому що з'явився чіткий аргумент – дестабілізація в РФ більш ніж можлива. І необхідно якнайшвидше приймати рішення, спрямовані на ще більше посилення України, на прискорення нашої євроатлантичної інтеграції. Поведінка самого Путіна, наголошує Ігор Семиволос, також засвідчила, що страхи, які існують у західній експертній спільноті щодо того, ніби він може піти на якісь країні міри, якщо перемога України стане все більш очевидною, як мінімум, перебільшені.

"Слід також розуміти, що будь-які експертні оцінки, як правило, відштовхуються від певних політичних замовлень. Вислухати їх можна, але не більше", – пояснює директор Центру Близькосхідних досліджень.

Що стосується китайської заяви про необхідність дотримуватися міжнародно визнаних кордонів, то, за словами Ігоря Семиволоса, по-перше, це висловлювання представника КНР в ЄС (а не представника центральної влади), по-друге, він і не міг висловитися інакше.

"При цьому важливі акценти. Не було сказано, що Китай виступає за повернення України до кордонів 1991 року. Лише що – не заперечує проти такого розвитку подій. І це логічно, виходячи з принципів міжнародного права, яких, як запевняє офіційний Пекін, там свято дотримуються, – вважає експерт. – Як би там не було, роботи у нас попереду багато. Вона складна. Але інакше й не може бути. Президенту, всій нашій дипломатії необхідно невтомно переконувати в необхідності допомагати нам більше і краще частину українських союзників, яка досі живе у уявленнях про світ, якого вже немає після 24 лютого 2022 року".

Захід, принаймні, прогресивна його частина, почав переходити на новий етап мислення

Керуючий партнер "Національної антикризової групи", економічний та політичний експерт Тарас Загородній вважає, що від Китаю ми нічого нового не почули. Щодо періодичних спроб Заходу посадити Москву та Київ за стіл переговорів до конкретного перелому у війні – це, на думку експерта, швидше за інерцію того, що було запущено раніше.

"Різного роду формати переговорів ідуть, це слід розуміти. То Шольц, то Макрон періодично рвуться зателефонувати до Путіна або чекають від нього дзвінка. Але все це, наголошую, інерція. Бунт Пригожина кардинально змінив ситуацію. Він продемонстрував, що Росія реально може розвалитися. Що держава там збудована з гівна та палиць. Що Путін – не мачо, а чмо. Боягуз, що втік із Москви одним із перших. І це стало шоком для Заходу. Так, гадаю, і не тільки для нього. Нам постійно не давали того озброєння, що ми запитували, аргументуючи це тим, що буде ескалація, що Росія після того, як може зазнати нищівної поразки на фронті, ризикує розвалитися. І що тоді буде із ядерними арсеналами? Але 24 червня показало, що влада начебто в РФ ще є, проте країна вже некерована. Чотири тисячі відморозків зі зброєю пішли на Кремль — і Путін почав із ними домовлятися. Тобто він буде готовий і до переговорів на українських умовах, якщо його гарненько налякати-притиснути. І цим треба скористатися! І на це треба давити!", – упевнений Тарас Загородній.

За його словами, абсолютно правильно в уряді тієї ж Британії вже закликають розглядати варіанти дій у разі розпаду РФ.

"Так що Захід, принаймні прогресивна його частина, почав переходити на новий етап мислення. І нам важливо встигати за такими меседжами, – зазначає експерт. – Продумувати, як ми можемо скористатися ситуацією. Наполягати, щоб нам дали більше зброї – і тоді ми швидше переможемо – і буде менше ризиків неконтрольованого розвалу РФ. Адже так Україна має шанс увійти до числа суб'єктів, які стабілізуватимуть і адмініструватимуть територію Росії, що увійшла до стадії розпаду, а також, швидше за все, наводитиме порядок у Білорусі. Якщо піде розвал РФ з усіма витікаючими, це відразу мільйони біженців, питання контролю над арсеналами, включаючи ядерні об'єкти. Частина яких Україна може на якийсь час взяти під контроль зрозумілих умов. Принаймні у прикордонних областях".

Отже, констатує Тарас Загородній, розмова вже не так про переговори України та Росії, як про переговори щодо того, що робити після розвалу РФ.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому вагнерівці не надовго у Білорусі – у чому хитрий план Лукашенка.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини