Головна Новини Суспільство Війна з Росією Росія готується до виборів на окупованих територіях: про що свідчить цей крок агресора
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія готується до виборів на окупованих територіях: про що свідчить цей крок агресора

Кремль намагається підняти ставки, маючи намір провести на окупованих територіях у вересні цього року вибори відповідно до російського законодавства

21 травня 2023, 16:07 comments2318
Поділіться публікацією:

На тимчасово окупованих територіях України триває підготовка до намічених на осінь виборів. У свою чергу глава Херсонської ОВА закликає готуватися до деокупації, акцентуючи, що ЗСУ вже на фінішній прямій. Про що говорять дії окупаційної влади (а точніше – Кремля, що стоїть за ними)? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Росія готується до виборів на окупованих територіях: про що свідчить цей крок агресора

окупа

Усі ці розмови про псевдовибори точаться на фоні того, що Володимир Зеленський отримує колосальну підтримку на саміті "Великої сімки"

Експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ вважає, що з боку Росії це – спроба вкотре підняти ставки.

"У країни-агресора немає з самого початку продуманої стратегії по відношенню до нинішньої війни. Зрозуміло, що існував лише план "А", який, зважаючи на все, полягав у тому, щоб за три дні взяти Київ, змінити владу і, відповідно, змінити геополітичну орієнтацію України. А плану "Б" як такого не було. І коли бліцкриг провалився, весь минулий рік Росія діяла за якоюсь страшною імпровізацією, кидаючись з однієї крайності в іншу, шантажуючи то одним, то іншим. Змушуючи Україну і весь демократичний світ, який нас підтримує, вступити в переговори на умовах Кремля. Серед підняття ставок (крім ядерного шантажу, масованих ракетних ударів) було й те, що загарбники восени провели "референдуми" на окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей, після чого навіть не контролюючи ці регіони повністю вписали їх у свою Конституцію як частину РФ", — зазначає експерт.

Тепер, продовжує він, Кремль намагається підняти ставки, маючи намір провести там у вересні цього року вибори, згідно з російським законодавством, як і на всій території РФ.

"Мета та ж сама – давайте, вступайте з нами в переговори про перемир'я! Або там пройдуть вибори, і ці території у контексті російського політичного життя закріпляться ще сильніше під окупацією РФ", – пояснює Олексій Кущ.

Він звертає увагу на разючий контраст геополітичних розкладів з нашого та з російського боку.

"Усі ці розмови про псевдовибори точаться на фоні того, що президент України Володимир Зеленський отримує колосальну підтримку в Японії на саміті "Великої сімки". Причому зустрічається там не лише з лідерами G7 (США, Канада, Великобританія, Франція, Німеччина, Італія, Японія), а й із керівництвом ЄС, із прем'єр-міністром раніше нейтральної Індії. Паралельно з цим Росія отримує ляпас від Китаю, який фактично "хакнув" усю Центральну Азію, яка раніше була під впливом РФ, – підкреслює експерт. – І все, що залишається Кремлю, маючи план "А" (який вже ніколи не реалізується) і відсутність будь-яких інших планів, тупо продовжувати блефувати. Піднімати ставки, які насправді нічого не означають, бо певної миті можуть бути биті успішним українським наступом. Протиставити щось цьому, а також консолідованій позиції світової спільноти щодо деокупації всіх територій України з обов'язковим покаранням агресора, РФ не може зовсім нічого".

РФ намагається прив'язати до себе населення окупованих територій

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович поділився таким коментарем:

"Ці дії Росії говорять про її бажання максимально прив'язати до себе тимчасово окуповані території Херсонської та Запорізької областей. Показати, перш за все, внутрішньому користувачу, що не збирається звідти йти. Дивіться, ми і вибори проводимо і паспорти роздаємо. Це важливо для кремлівських нарративів, особливо з огляду на те, що вже фактично йде підготовка до чергових "виборів Путіна", намічених на 2024 рік. А до цього хочеться продемонструвати якісь "бонуси" від вторгнення в Україну. Серед таких, за логікою Кремля, "повернення історичних територій". У цьому контексті хоча б в очах росіян (яким, за великим рахунком, на це начхати), путінському режиму важливо "легітимізувати" ці території шляхом проведення там виборів".

Крім того, зазначає експерт, це ще й сигнал закордонним партнерам та союзникам України. Мовляв, Росія не збирається відмовлятися від захоплених територій, має намір боротися за них "до кінця", незважаючи на всі санкції та обмеження. Ось проведе вибори – і зробить Запорожчину та Херсонщину нібито остаточно інтегрованими до складу РФ. Що, зрозуміло, не має нічого спільного із реальним станом справ, наголошує Ігор Рейтерович.

"Крім того, – продовжує він, – за такими діями проглядається спроба РФ прив'язати до себе населення окупованих територій (що залишається там через різні, зокрема об'єктивні, причини). Змусити взяти паспорт, піти на російські вибори. А потім розповідати, що в очах України вони відтепер – зрадники. І шляху назад вони нібито не мають. Тобто мало репресій, мало депортацій потенційно норовливих, мало завезення туди росіян. Хочеться ще таким чином "орусити" українців із Запорізької та Херсонської областей".

"Проблема в тому, наголошує експерт, що українська влада наразі так і не визначила свого ставлення до цієї ситуації. Як реагувати на роздачу російських паспортів, на участь наших громадян у російських виборах? Яку відповідальність за це передбачено (і чи передбачено)? Відповіді на ці питання слід надати вже зараз. І чіткі, однозначні, – упевнений Ігор Рейтерович. – Щоби за нас відповіді не давала РФ, використовуючи ситуацію у своїх інформаційно-пропагандистських цілях".

Читайте також на порталі "Коментарі" — головні підсумки тижня: чому підтримка України стала ще сильнішою.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини