Головна Новини Суспільство Війна з Росією РФ зробила велику помилку - за яким сценарієм буде звільнено Крим
commentss НОВИНИ Всі новини

РФ зробила велику помилку - за яким сценарієм буде звільнено Крим

ЗСУ завдають ударів по аеродромах, складах з боєприпасами, нафтобазах, Чорноморському флоту РФ та Керченському мосту

23 серпня 2023, 18:10 comments4321
Поділіться публікацією:

У Криму, як і анонсував начальник ГУР Міноборони Кирило Буданов, відбулися нові акції щодо знищення російських окупантів. Під час "бавовни" 23 серпня, за даними ГУР, на мисі Тарханкут було ліквідовано російську зенітно-ракетну систему великого та середнього радіусу дії С-400 "Тріумф". Секретар РНБО Олексій Данілов підтвердив, що Україна звільнятиме Крим військовим шляхом, якщо Росія не покине його сама. А пошкоджені мости, що ведуть на півострів із тимчасово окупованої частини Херсонської області, вже, за даними британської розвідки, створили росіянам логістичні проблеми. Враховуючи, що до повномасштабного російського вторгнення в Україну питання військової деокупації Криму практично не обговорювалося, чи можна вважати, що РФ сама собі вистрілила в ногу тим, що півтора роки тому наважилася на відкриту агресію? Який варіант повернення Криму Україні виглядає наразі найбільш реалістичним? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

РФ зробила велику помилку - за яким сценарієм буде звільнено Крим

Звільнення Криму. Фото: з відкритих джерел

Якщо ми переб'ємо Кримський міст, окупаційні війська отримуватимуть у рази менше підтримки і фактично Крим для них перетвориться на пастку

Генерал армії України, екс-глава Зовнішньої розвідки України (з 2005 по 2010 роки) Микола Маломуж розмірковує так:

"Запорука визволення Криму – активні наступальні дії на півдні материкової України. І тут складаються добрі передумови. Є тактичні успіхи на Бердянському, Мелітопольському напрямках. Але можуть бути й інші операції, не такі видні, як ті, що ми спостерігаємо зараз у районі Роботино, Малої Токмачки тощо. Йдеться про більш широкомасштабні операції в Херсонській області, про спецоперації в тилу ворога. І, звісно, потужна вогнева стратегічна кампанія зі знищення резервів супротивника. Як це сталося 23 серпня, коли було завдано удару по стратегічному комплексу С-400. Це добре спланована операція. І перший випадок, коли такий потужний комплекс знищено".

Ідуть удари по аеродромах, складах з боєприпасами, нафтобазах, Чорноморському флоту РФ і Керченському мосту, нагадує генерал. Тим самим комплексно готується ґрунт для проведення операції у Криму. Але для того, щоб вона мала успіх, мають бути створені передумови на материку, наголошує експерт.

"Оточення ворожого угруповання, його знищення чи вимушення до відступу через перешийок – до Криму. Коли ми переріжемо сухопутний коридор, постачання противник зможе здійснювати лише морем (де ми все частіше завдаємо несподіваних ударів) або через кримський перешийок. А він перебуватиме під нашим вогневим впливом завдяки далекобійним ракетам, які вже маємо та ще можемо отримати", – зазначає Микола Маломуж.

За його словами, знищуючи всі сили та засоби на перешийку, у разі "котла" є перспектива для початку звільнення Криму.

"Битимемо по ЧФ РФ — ракетами, безпілотниками всіх видів. Водночас – диверсії за допомогою наших сил спецоперацій та місцевих партизанів. Якщо ми переб'ємо Кримський міст, окупаційні війська отримуватимуть у рази менше підтримки. І фактично Крим для них перетвориться в пастку. Море буде під нашим вогневим контролем, агресор особливо не поплаває, – пояснює генерал. – Але все це стане можливим за грамотного стратегічного планування, підготовки системних операцій. Це не повинні бути лобові, передбачувані дії. І паралельно з тактичними діями, які зараз буквально під мікроскопом розглядають і наші партнери, і наші вороги, важливо готувати такі удари, які зіб'ють супротивника, виявившись несподіванкою для всіх".

Більше шансів на сценарій, за якого нам вдасться ізолювати Крим

Директор Українського інституту політики (УІП) Руслан Бортник упевнений, що Росія припустилася величезної помилки, напавши на Україну 24 лютого 2022 року. Вона не прорахувала всіх наслідків. І в результаті цієї війни під сумнів ставиться не лише статус тих територій, які РФ назвала "ДНР" та "ЛНР", а й статус Криму, який до цього вторгнення Україна не мала наміру повертати військовим шляхом, наголошує експерт.

"Всі окуповані території, а також російське прикордоння перетворилися на зону бойових дій. І, швидше за все, ситуація з безпекою, як загальна соціально-економічна ситуація в країні-агресорі, погіршуватиметься. Що вимагатиме від Кремля якихось нових дій та ескалацій", – зазначає Руслан Бортник.

Водночас, продовжує він, військова операція щодо повернення Криму без домінування у повітрі, без власного флоту, виглядає зараз для України вкрай складною. Малореалістичною. Більше шансів, вважає політолог, на сценарій, за якого нам вдасться ізолювати Крим, перерубати логістику, створити тяжкі соціально-економічні умови на півострові. Що змусить Росію шукати якісь дипломатичні шляхи вирішення.

"Ще кілька місяців тому УІП опублікував велике дослідження, в якому розглянули сім основних сценаріїв розвитку ситуація щодо Криму. Людський досвід має величезну історію вирішення територіальних суперечок. Моделей – маса. Від оренди та спільного управління – до міжнародної адміністрації. Все це, зрештою, може бути предметом для переговорів між Україною та Росією, ними та посередниками щодо майбутнього Криму. Але це стане можливим лише за військових успіхів України, перерізання сухопутного коридору до Криму та Кримського мосту, а також – за зміни режиму в РФ", – констатує Руслан Бортник.

В України ще попереду багато битв

На думку політичного експерта Світлани Кушнір, Росія вистрілила собі в ногу ще 20 лютого 2014-го, розпочавши окупацію Автономної республіки Крим, а потім, того ж року, розв'язавши криваву бійню в Луганській та Донецькій областях, збивши "Боїнг" тощо.

"Ще у 2014 році було запроваджено перші економічні санкції, а президент РФ став руконетиснутим серед частини міжнародного політистеблішменту. На жаль, потім він знову став вхожий до нього, а санкції багато в чому були фіктивними. Що підштовхнуло Росію до нової хвилі агресії, яка розпочалася 24 лютого 2022-го", – пояснює експерт.

Те, що ЗСУ останні дні змогли просунутися вглиб окупованих територій Запорізької області, взяти контроль над н.п. Роботине – приклад незвичайної військової відваги та завзятості, впевнена вона.

"За це нашим воїнам – шана та слава! Але війна тим небезпечна, що непередбачувана. Навіть офіційні зведення демонструють, що ситуація є нестабільною. І тому, що ворог, незважаючи ні на що, сильний. І тому, що наші західні партнери нестабільні у постачанні вкрай необхідного ЗСУ озброєння. І – так, цілі у Криму ми вважаємо абсолютно законними. Ще з моменту анексії АРК. Ми дозволу на будівництво військових баз, аеродромів, резервуарів для ПММ, казарм для особового складу збройних сил РФ не давали. Отже, Кримський міст, або база на Тарханкуті, під Сімферополем чи в Керчі – не мають права існувати. І якби ми мали в достатній кількості далекобійну артилерію та ракети середньої та великої давності, то деокупація Криму вже стала б реальністю", – вважає Світлана Кушнір.

Поки що, продовжує вона, ми бачимо повільний, але завзятий рух і ЗСУ, і всіх силових структур у напрямку військового способу повернення української території. Але затримки зі зброєю для України дають змогу росармії перепочити і перегрупуватися, підкреслює експерт.

"Надання Україні сучасного озброєння, включаючи ракети дальністю 500 км (Taurus та інших), важкої бронетехніки, авіації – це не просто військова допомога державі, яка веде відчайдушний опір ворогові, який перевищує чисельність та забезпеченість. Західний світ зобов'язаний усвідомити, що це ще й інвестиції в майбутній справедливий і стабільний світовий порядок, в нову глобальну систему безпеки на території Європейського континенту і не тільки. А зволікання з передачею тих самих літаків F-16 чи ППО, ракет ATACAMS, це не лише стримування українських регулярних військових частин, не лише буксування контрнаступу, а й смерті, дуже багато смертей як військових, так і мирних громадян. Можливо, наші нещодавні вдалі спецоперації по Криму відкриють очі партнерам, щоб прискорити процес передачі озброєння", – розмірковує Світлана Кушнір.

Враховуючи, що ситуація дуже динамічна, експерт закликає розуміти, що Україна ще має попереду багато битв. Отже, обережно радіючи черговим перемогам, слід не забувати про допомогу армії, важливість посилення оснащення всіх Сил оборони, пояснює вона.

"А досягнемо ми своєї мети військовим шляхом, шляхом підписання договору про капітуляцію Росії чи політико-дипломатичним шляхом переговорів – побачимо вже дуже скоро", – прогнозує Світлана Кушнір.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому віддаляється питання деокупації Криму — які можуть бути варіанти.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини