Головна Новини Суспільство Війна з Росією Прогноз на весну: що чекає Україну на всіх фронтах – які шанси ЗСУ таки піти в наступ
commentss НОВИНИ Всі новини

Прогноз на весну: що чекає Україну на всіх фронтах – які шанси ЗСУ таки піти в наступ

Ця весна для України може стати проривною на всіх напрямках

1 березня 2023, 17:50 comments1123
Поділіться публікацією:

У вечірньому зверненні в останній день зими президент України Володимир Зеленський наголосив, що інтенсивність боїв наростає. Найважча ситуація, за його словами, як і раніше, в районі Бахмута. Про те, що там украй складна ситуація, говорять і захисники міста. Все більшу залученість до російсько-української війни почав демонструвати Китай. Експерти розповіли виданню "Коментарі", чого в найближчому майбутньому чекати на військовому та зовнішньополітичному фронтах.

Прогноз на весну: що чекає Україну на всіх фронтах – які шанси ЗСУ таки піти в наступ

ЗСУ. Фото: Генштаб ЗСУ у Facebook

ЗСУ вже промацують різні варіанти – як, коли, де можна ефективно діяти

Доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігор Петренко не сумнівається, що ця весна буде насиченою на події, втім, як і всі місяці, починаючи з повномасштабного вторгнення.

"Проте, – зазначає він, – бачимо, що є чимало очікувань у ракурсі контрнаступу ЗСУ. І, найімовірніше, ми побачимо активізацію бойових дій уже з боку України. Саме наші військові намагатимуться перехопити ініціативу у противника, який атакував позиції ЗСУ всю зиму. Коли саме це перехоплення станеться сказати складно. Тут багато залежить від постачання необхідних озброєнь та боєприпасів з боку наших партнерів, від того, як швидко українські військовослужбовці зможуть усе це освоїти та почати застосовувати безпосередньо на полі бою".

Вже зараз, продовжує експерт, помітно збільшення кількості, як ми називаємо, "бавовни" на території РФ. Почалися вибухи і на білоруських аеродромах, які активно використовуються росіянами для війни проти України.

"Це говорить про те, що ми промацуємо різні варіанти – як, коли, де можна ефективно діяти, нейтралізуючи, зокрема, небезпеку ракетного обстрілу. Плюс — продовжувати знищувати склади, військову техніку та живу силу ворога, його штаби та логістику на дедалі більшій відстані", – пояснює Ігор Петренко.

У геополітичному контексті він очікує на активізацію роботи за формулою миру, запропонованою президентом Зеленським.

"Цей план, – нагадує експерт, передбачає не лише українську, а й глобальну безпеку, у тому числі в екологічному, ядерному вимірах, а також обов'язкове притягнення країни-агресора до відповідальності. І він відверто сподобався нашим партнерам. Наскільки мені відомо, по кожному з десяти пунктів буде визначено країну-лідера, яка стане драйвером щодо втілення цього пункту в реальність. Очевидно, проводитимуться певні зустрічі. Можливо, навіть саміт, де формула буде вкотре проговорена та названі країни, які візьмуть на себе лідерство у питанні втілення тієї чи іншої позиції цього плану".

Ігор Петренко також передбачає активне обговорення постачання Україні бойової авіації, включаючи американські винищувачі F-16.

"Важливо розуміти, що це чітка потреба. Наші літаки неабияк зношені, кількісно та якісно в цьому аспекті ми значно поступаємося РФ. Той-таки F-16 – універсальний літак, який можна використовувати і для перехоплення ракет, і для завдання ударів по ворогові безпосередньо на полі бою", – пояснює експерт.

У свою чергу, РФ, на його думку, і надалі просуватиме різні наративи, намагаючись перешкодити підтримці України з боку Заходу.

"В успіх цього я не вірю, але спроби такі точно будуть, – прогнозує Ігор Петренко. — Судячи з останніх подій, навесні ми побачимо розгортання "китайського треку". І в контексті того, на що він буде готовий піти задля збереження путінського режиму. Очевидно, що такий інтерес у Пекіна є. Адже будь-яка зміна режиму може ускладнити виконання домовленостей, які Китай має із путінською Росією. У той же час, думаю, Китай буде максимально обережний — і навряд чи ризикне постачати РФ озброєння (принаймні – безпосередньо), про жорсткі наслідки чого його вже неодноразово попередили США. У частині санкцій проти Росії, гадаю, більший аспект робитиметься навесні на вторинних, щоб покарати тих, хто допомагає країні-агресору оминати обмеження. Ну, а залежно від результатів контрнаступу ЗСУ, можна буде говорити про подальший розвиток подій".

Є ймовірність, що вже навесні розпочнеться процес переговорів щодо вступу України в ЄС

Політолог, співзасновник консалтингової компанії Good Politics Максим Джигун розмірковує так:

"Зима була дуже продуктивною для України на дипломатичному фронті. І ті поставки озброєнь та боєприпасів, про які вдалося домовитися, можливо, за деякими напрямками перевершили очікування. Весною до нас масово почнуть надходити сучасні танки, причому не лише німецькі Leopard, а й британські Challenger 2, а згодом і американські Abrams. Інтеграція України до європейських та євроатлантичних інституцій (ЄС та НАТО) значно прискорилася".

За словами експерта, в якийсь момент могло здатися, що існує певний затишок на військовому, дипломатичному та економічному фронтах. Але це не так, наголошує він. Постійно йшли якісь переговори, постійно точилися ті чи інші битви – і на полі бою, і на зовнішньополітичній арені. І так все складається, пояснює Максим Джигун, що весна для нас може стати проривною на всіх напрямках.

"На фронтовому напрямку, завдяки отриманню танків та бронетехніки, на яких уже проходять навчання наші військові, завдяки отриманню далекобійних ракет (дальністю 140-150 км), у нас збільшаться шанси на деокупацію своїх територій. Тим більше, що ми явно отримаємо інші "цікавості", про які ніхто не говорить публічно, – акцентує експерт. – На зовнішньополітичному напрямі є ймовірність, що вже навесні розпочнеться процес переговорів щодо вступу України в ЄС. З нашого боку робляться необхідні кроки у законодавчій площині, у необхідному реформуванні. В економічному плані очікуємо надходження чергових траншів допомоги, які допоможуть нам бути сильнішими у цьому ракурсі".

Максим Джигун припускає, що Росія намагатиметься активізувати переговорний кейс, сподіваючись "заморозити" конфлікт – виключно з метою перевстановлення залишків своєї економіки на військові рейки, перепочинку для своїх військових, накопичення нових боєприпасів, безпілотників, танків тощо.

"Нам важливо не дати цим планам здійснитись, – упевнений політолог. – І йти на переговори з сильної позиції, яку ми можемо отримати лише успіхами на полі бою".

Схоже, захоплення практично стертого з лиця землі Бахмута для росіян стало чимось на кшталт "ідеї фікс"

Політичний експерт Богдан Мірошников вважає, що найближчими тижнями нам не слід очікувати будь-яких змін на власне військових фронтах.

"Ворог тисне і буде це продовжувати, – упевнений він. – А нам потрібно суттєво знизити потенціал противника. Зробити так, щоб він більше був нездатний на наступальні операції оперативного, а тим паче стратегічного характеру. Дякувати Богу, у нас зараз найпотужніша армія за всю історію Незалежності, тому ми маємо можливість утримувати те, що ворог дуже хоче захопити".

Ситуація в Бахмуті справді дуже складна, зазначає експерт. І ніхто не знає, чи ми його утримаємо.

"Окупанти туди перекидають підрозділи з інших напрямків. Схоже, захоплення практично стертого землі Бахмута для росіян стало чимось на зразок "ідеї фікс". І вони заради цього готові послабити інші ділянки фронту", – розповідає Богдан Мірошніков.

За його словами, дуже "спекотно" в районі Авдіївки та Мар'їнки (Донецька область), де противник постійно атакує наші позиції, у напрямку Кремінна-Сватове, де окупанти намагаються відсунути ЗСУ. І, найімовірніше, ці точки продовжать залишатися "гарячими", як мінімум, у березні.

"Не виключаю також, що русня ще раз спробує здійснити самогубний наступ на Вугледар або попре на Запоріжжя", – робить висновок експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — навіщо Путін зупинив участь Росії у договорі СНО-3 – чи є перспективи, що режим звалиться.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини