Головна Новини Суспільство Війна з Росією Про що говорять нові погрози Путіна – чому у лютому остаточно утвердиться нова «вісь зла»
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять нові погрози Путіна – чому у лютому остаточно утвердиться нова «вісь зла»

Росія взяла курс на ескалацію війни, її затягування, у країнах Заходу це зрозуміли. І щоб не допустити реалізації цієї путінської стратегії – ухвалили танкове рішення

3 лютого 2023, 12:37 comments6436
Поділіться публікацією:

Російський диктатор Володимир Путін влаштував істерику через рішення Німеччини передати Україні свої танки Leopard (і "добро" на такий крок з боку інших країн). Путін заявив, що росіянам "є чим відповісти", а також запевнив, що у РФ досі є багато друзів по всьому світу. Як розцінюєте ці погрози-заяви? Як міжнародна ситуація навколо України може розвиватись у лютому? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Про що говорять нові погрози Путіна – чому у лютому остаточно утвердиться нова «вісь зла»

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Є чітке попередження – якщо Росія затягуватиме війну, Захід лише посилюватиме підтримку України

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко пояснює:

"Для російського керівництва, для їхніх пропагандистів – рішення наших міжнародних партнерів щодо постачання танків Україні стало несподіванкою. Як вони минулого року, зважившись на вторгнення, не вірили, що Захід активно допомагатиме нам, запроваджуватиме серйозні санкції проти Росії. Так до останнього не вірили, що міжнародні партнери підуть на потужні кроки щодо військової підтримки України. У тому числі у ракурсі наступальних озброєнь".

За словами експерта, рішення щодо танків, яке іноді називають "танковим проривом" – не лише серйозно зміцнює військовий потенціал наших ЗСУ, а й дає можливість підготувати ресурси для контрнаступу. Для подальшого визволення окупованих територій. У Росії це розуміють. Звідси така істерика.

"Є ще один важливий момент щодо рішення Заходу по танковій підтримці України. Адже це не просто зміцнення нашого військового потенціалу. Тут працює інша логіка. Росія взяла курс на ескалацію війни, її затягування. На Заході це зрозуміли. І щоб не допустити реалізації цієї путінської стратегії – ухвалили танкове рішення. Тим самим показавши, що на ескалацію з боку РФ (мобілізація, ракетні удари) Захід посилюватиме підтримку України", – наголошує Володимир Фесенко.

Він упевнений, що стратегія ескалації з боку Путіна не спрацює. Тому що зміцнення військово-технічного потенціалу ЗСУ не дозволить РФ досягти успіхів у війні. Не дозволить провести успішного наступу.

"Це чітке попередження. Якщо Росія затягуватиме війну, Захід лише посилюватиме підтримку України. Тільки танками не обмежаться. Підуть літаки, далекобійні ракети тощо. Подається явний сигнал Кремлю – відмовляйтесь від стратегії ескалації. Інакше підтримка України зростатиме. Це стосується не лише лютого, а й усього подальшого розвитку подій. "Захід демонструє свої запобіжники проти путінської стратегії", — констатує політолог. – Як може відповісти Путін? А як він відповів на "Джавеліни", постачання яких рік тому ще до початку вторгнення викликали істерику в РФ? Як він відповів на постачання нам артилерії, на РСЗВ "Хімаріс"? На удари по Криму, по аеродромах на території РФ? Нас лякали страшною відповіддю. Але її не сталося".

Ось і зараз – Путін загрожує, але може відповісти лише збільшенням чисельності своєї армії, підкреслює Володимир Фесенко. І намагається це зробити, хоч для нього це внутрішньополітичний ризик.

"З новою масовою мобілізацією Кремль поки що не поспішає. Вона проводиться, але в закритому режимові та обмежених масштабах. Нової великої хвилі поки що не сталося. Мабуть, все-таки побоюється Путін. Можливо, чекає на річницю вторгнення. Збільшення чисельності армії – основний ресурс Кремля. Наростити різко, масштабно виробництво озброєнь у РФ що неспроможні. Бракує технічного потенціалу, технологій для сучасної зброї. Санкції різко обмежили можливості Росії на отримання електронних чіпів та інших сучасних технологій для озброєнь. Звідси – дефіцит ракет, сучасної зброї в агресора, – пояснює експерт. – Як аргумент залишається ядерна зброя. Але щодо її застосування Кремль ще минулого року отримав жорстке попередження. Причому не лише від Заходу, а й від Китаю, Індії. Наразі Захід чітко показує, що попередження на адресу РФ – не порожні слова. Думаю, що танками Кремль попереджали. Путін не прийняв це всерйоз. І даремно… Немає сумнівів: якщо Путін і надалі йтиме шляхом ескалації війни, то і Захід посилюватиме підтримку України, а також тиск на РФ, у тому числі шляхом санкцій".

Під час чергової зустрічі у форматі "Рамштайн" країни антикремлівської коаліції діятимуть більш злагоджено та потужно

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт, полковник Влад Волошин вважає, що з друзями Росія має величезні проблеми. Тому що дружба з нею стає джерелом лиха. Що, зрештою, не зупиняє деяких.

"По території низки стратегічних підприємств Ірану було нещодавно завдано ударів. Офіційний Тегеран уже киває із цього приводу у бік України. Фактично підтверджуючи готовність і надалі допомагати РФ у цій війні. Насамперед – постачанням дронів, а можливо і балістичних ракет. Припускаю, що Іран у лютому чіткіше окреслить свою позицію до російсько-української війни. Представники США та НАТО загалом заявляють також про те, що Північна Корея постачає росіянам деякі види озброєнь, включаючи ракети. Думаю, у лютому з'являться чіткіші докази такої співучасті північнокорейського режиму у війні проти України. Тим більше, – зазначає експерт, – що у КНДР вже неодноразово відкрито заявляли, що підтримують РФ у її агресії".

На думку Влада Волошина, незабаром буде чіткіше видно формування нової осі зла Росія-Білорусь-Іран-Північна Корея-Сирія. У сфері міжнародної військової політики, наголошує він, у лютому більш проясниться – хто є хто.

"Під час чергової зустрічі у форматі "Рамштайн", яка запланована на 14 лютого, країни антикремлівської коаліції діятимуть більш злагоджено та потужно. Давши зрозуміти, що продовжать підтримувати Україну, – прогнозує Влад Волошин. — Буде чіткіше визначено кількість нових озброєнь, що передаються нам, терміни їх поставок (тих же танків). Упевнений, порушать питання про постачання нам літаків F-16, далекобійних ракет. Ця перспектива промальовується дедалі більше зримо, звучать певні заяви з боку Франції, Польщі".

Росія, на думку полковника, спробує провести свій новий великий наступ раніше, ніж Україна отримає від своїх партнерів танки та інше наступальне озброєння. Але основною умовою для нової хвилі російських атак буде готовність відповідних сил і засобів, а також – погодні умови, констатує Влад Волошин.

Читайте також на порталі "Коментарі" — боротьба з корупцією чи показуха: що ховається за низкою обшуків та звільнень в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини