Головна Новини Суспільство Війна з Росією Про що говорять дії Заходу щодо війни в Україні – чому РФ знову погрожує ядерною зброєю
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять дії Заходу щодо війни в Україні – чому РФ знову погрожує ядерною зброєю

Пріоритет для країн НАТО залишається незмінним - не втягнутися у пряме зіткнення з РФ

6 вересня 2023, 14:22
Поділіться публікацією:

Росія продовжує лякати Україну ядерною зброєю, завдавати масованих ракетних і дронових ударів, зачіпаючи іноді навіть територію країн НАТО, на що ті вперто заплющують очі. Секретар РНБО України Олексій Данілов фактично звинуватив західних політиків у тому, що їхня політика поступок РФ, відсутність жорсткості призвели до широкомасштабної війни, яка другий рік триває в Україні. Про що говорять дії Заходу зараз, коли йде 560-й день відкритої російської агресії проти України? Як змінювалася/може змінитись позиції зарубіжних партнерів нашої країни? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Про що говорять дії Заходу щодо війни в Україні – чому РФ знову погрожує ядерною зброєю

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Більш серйозні дії Росії можуть змінити реакцію Заходу

Директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету ім. Мечникова – Володимир Дубовик, який викладає, зокрема, у США, розмірковує так:

"Щодо залякування ядерною зброєю з боку Росії, то немає підстав думати, що такий підхід Москви зміниться. По-перше, ядерний арсенал – це їхній козир, навіть за умови, що він ніколи не буде застосований. По-друге, (і це пов'язано з попереднім моментом), козир працює у тому сенсі, що викликає побоювання щодо можливої ескалації з боку Росії на Заході".

Від цього, продовжує експерт, саме логічно перейти до питання про те, чому багато західних партнерів не поспішають говорити, що удари Росії по Україні зачіпають їхню територію.

"Це якраз призвело б до ескалації – спочатку з їхнього боку, вимушеного, а потім, можливо (хоч і не точно) з боку Росії. Пріоритет для країн НАТО залишається незмінним: не втягнутися у пряме зіткнення з РФ. Тому невеликий заліт вертольота або падіння дрону не є приводом для активації статті 5 Вашингтонського договору НАТО про колективну оборону", – пояснює Володимир Дубовик.

Він виключає, що серйозні дії Росії можуть змінити реакцію Заходу. Але Москва, наголошує експерт, це теж розуміє – і поки що намагається обмежити свої військові дії територією України.

"Зрештою, немає впевненості у продуктивності заяв нашого керівництва, що удари Росії зачіпають територію сусідів НАТОвців України. Це сприймається деякими як прагнення Києва "втягнути" НАТО у війну, – зазначає Володимир Дубовик. – І, коли ми говоримо, що удари Росії дісталися чиїхось територій, а в тій же Румунії цього не підтверджують (незалежно від того як було насправді) це створює атмосферу недовіри та певної напруженості. Чого нам, Україні, бажано уникати, оскільки подальша допомога партнерів, зокрема безпосередніх сусідів, для нас є принципово важливою".

Застосування Росією навіть тактичної ядерної зброї неможливе з низки причин

Директор Міжнародного інституту політичної філософії політичний аналітик Віктор Савінов упевнений, що західні країни продовжують цілеспрямовано знищувати Росію.

"Економіка країни-агресора має настільки серйозні проблеми, що не видно перспектив їх усунення. Поки що це не так яскраво видно, але обвал може статися будь-якої секунди. Саме на цьому – економічному задушенні РФ, як колись було з СРСР – побудовано основну стратегію Заходу. Йде цілеспрямоване знищення російської економіки з одночасним військовим посиленням України. Завдяки чому ми вже маємо відчутну перевагу у контрбатарейній боротьбі", – пояснює експерт.

Щодо чергових ядерних погроз з боку Росії, то застосування нею навіть тактичної ядерної зброї неможливе з кількох причин, вважає Віктор Савінов.

По-перше, зазначає він, дальність САУ 2С7М "Малка", з яких вони хочуть завдавати таких ударів, є незначною – і така самохідка практично відразу буде знищена українськими артилеріями.

По-друге, продовжує експерт, у РФ зараз взагалі великі проблеми з артою – не більше двох стволів на кілометр фронту. Відповідно говорити про застосування тактичної ядерної зброї навряд чи має сенс.

По-третє, депутат Держдуми від путінської партії "Єдина Росія", екс-командувач 58-ї армії Андрій Гурулєв, який і запропонував застосувати проти України тактичну ядерну зброю, не має інтеграції з владою, не впливає на прийняття рішень. І його висловлювання – це просто приватна думка людини не особливо компетентної та не особливо поважної, акцентує Віктор Савінов.

По-четверте, для РФ бої на південному напрямку не є стратегічною загрозою і різко грати на підвищення (застосовувати ядерну зброю) Кремль не стане, констатує директор Міжнародного інституту політичної філософії.

Росіяни вдаються до ядерних погроз щоразу, коли очевидною стає їхня безпорадність і нездатність досягти бажаних цілей іншими інструментами

Політолог, експерт аналітичного центру "Об'єднана Україна" Валентин Гладких нагадує, що одним із пунктів "Формули миру" президента України Володимира Зеленського є положення про ядерну безпеку.

"І воно, як і інші пункти, які мають стати наріжним каменем для завершення війни та подальшого врегулювання конфлікту, має глобальне значення, – наголошує експерт. – З огляду на глобальні наслідки подібних заяв, які все більше привчають людей до нібито повної прийнятності використання ядерної зброї (що в перспективі може мати катастрофічні наслідки для людства), реакція цивілізованого світу має бути максимально жорстокою. А саме – табуйованим має бути не лише використання ядерної зброї (як і будь-якої іншої зброї масового ураження), а й навіть погрози її застосування".

Валентин Гладких упевнений, що подібні заяви з вуст російських політиків та чиновників стануть додатковим аргументом на користь денуклеризації (ядерного роззброєння) РФ у майбутньому.

"Оптимістичним у таких заявах з боку росіян є лише те, що до них вони вдаються щоразу, коли очевидною стає їхня безпорадність та нездатність досягти бажаних цілей іншими інструментами. З огляду на це практично не залишається сумнівів, що зовсім скоро літаки F16 торкнуться злітних смуг українських аеродромів – з відповідними наслідками для російських окупантів", – резюмує політолог.

Читайте також на порталі "Коментарі" — які очікування від візиту Блінкена до Києва – що обговорюватиметься.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини