Головна Новини Суспільство Війна з Росією Про що говорить заява Зеленського щодо битви за Крим: який пріоритет для України у 2024-му році
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорить заява Зеленського щодо битви за Крим: який пріоритет для України у 2024-му році

Зараз у нас першочергове завдання у тому, щоб організувати ефективну оборону, створити нові укріпрайони, максимально знищити резерви супротивника по всіх секторах

3 січня 2024, 17:25 comments2422
Поділіться публікацією:

У новому інтерв'ю виданню The Economist президент України Володимир Зеленський заявив, що Крим і битва в Чорному морі стануть у 2024-му пріоритетом для нас. Як оцінюєте цю заяву? Навіщо вона була зроблена? Які перспективи битви за південь? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Про що говорить заява Зеленського щодо битви за Крим: який пріоритет для України у 2024-му році

Крим. Фото з відкритих джерел

Без перебивання сухопутного коридору в Криму сценарій деокупації півострова малоймовірний

Генерал армії України, екс-глава Зовнішньої розвідки України (з 2005 по 2010 роки) Микола Маломуж розмірковує так:

"Зеленський, схоже, говорив про стратегічні перспективи. Про необхідність відрізати Кримський острів від РФ. Знищити Керченський міст, більшу частину Чорноморського флоту перебити. І фактично перетворити Крим на закритий регіон, на пастку. Його постачання тоді буде обмежене, максимально ускладнена військова підтримка з боку Росії".

Ми ж, пояснює генерал, зможемо завдавати ударів по всій ворожій інфраструктурі, спершу проводити оперативні, а потім і стратегічні операції на території півострова.

Але це лише частина спільного пазлу перемоги, наголошує Микола Маломуж. За його словами, без підриву обороноздатності РФ на щонайменше захоплений нею територіях Запорізької та Херсонської областей (перебивання сухопутного коридору) сценарій деокупації Криму малоймовірний.

"Завжди працюватиме тил, будуть здійснюватися спроби перекидати до Криму додаткові сили та засоби через окупований південь материкової України. Завжди буде небезпека ракетних ударів із боку РФ, використання авіації. Тож вирішувати завдання потрібно комплексно. Позбавляючи ворога можливості відбити удари, які ми маємо намір завдати", – зазначає експерт.

На його думку, зосередитись слід на підриві обороноздатності росіян, на винесенні їх складів, штабів, місць концентрації сил та засобів. На проведенні стратегічних операцій на півдні нашої країни (Запорізька, Херсонська області – із заходом до Криму).

"Не слід забувати і про схід, де зараз дуже тисне ворог. Вибравши момент, можна і там провести низку вдалих контрвипадів з далекосяжними наслідками", – вважає Микола Маломуж.

Але зараз, наголошує він, у нас першочергове завдання – організація ефективної оборони, створення нових укріпрайонів, максимальне знищення резервів супротивника по всіх секторах. Знищення глибоких тилів – безпілотниками, ракетами як українського, так і західного озброєння.

"Бити по ВПК на території РФ, заводах, аеродромах, базах, логістиці, скупченні сил і засобів, – уточнює генерал. – А потім уже можна думати про те, як відвоювати Крим. Надважлива зміна підходів до стратегічних операцій. З посиленням ролі українського ВПК, посиленням допомоги з боку союзників, посиленням закупівель боєприпасів, військової техніки на зовнішніх ринках. Щоб ЗСУ не рахували снаряди і ракети, а мали можливість завдавати по противнику масованих ударів, знищуючи окупантів дедалі більше колосальними темпами. Лише такий підрив можливостей збройних сил РФ відкриє хороші перспективи для стратегічних наступальних операцій. У тому числі на Кримському напрямку і контролю над Чорним морем, про що говорив Зеленський".

Створення загроз для Криму має посилити українську переговорну позицію

Народний депутат Верховної Ради VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов звертає увагу, що наша країна разом із союзниками модифікує наші військові плани на 2024 рік.

"Цьому, зокрема, було присвячене останнє у 2023 році засідання Ставки Верховного головнокомандувача. Звичайно, всі деталі розробленої військової стратегії залишатимуться секретними, але окремі елементи вже озвучуються. Україна, зокрема, активізує будівництво оборонних фортифікацій по всій лінії зіткнення та за кордоном із противником. Посилюється оборонно-промисловий комплекс, у тому числі виробництво FPV-дронів", – розповідає експерт.

На його думку, президент Володимир Зеленський правильно виділяє Крим та Чорне море як найчутливіші місця для російського керівництва.

"Створення загроз для цього напрямку має посилити українську переговорну позицію, – зазначає Ігор Попов. – Військово-морська база в окупованому Севастополі є єдиним портом, що незамерзає, здатним обслуговувати бойові кораблі. Українська армія отримує дедалі більше далекобійних систем, здатних вражати судна чорноморського флоту. Остання успішна операція призвела до знищення ВДК "Новочеркаськ". Також Україна розвиває власне виробництво морських дронів та організує результативні атаки проти суден російського флоту. РФ не може під час війни вводити нові кораблі в чорноморську акваторію, оскільки Туреччина блокує їх прохід через протоку згідно з конвенцією Монтре. Внаслідок ударів українських сил Росія змушена розглядати перебазування частини флоту на бази в Новоросійськ та Очамчиру".

Для України, пояснює експерт, ослаблення російського флоту – ще й покращує безпеку українських чорноморських портів, які є критично важливими для морської торгівлі, у тому числі експорту зерна.

"У 2024-му можна очікувати ударів далекобійною зброєю по шляхах постачання кримського угруповання: як по Керченському мосту, так і по сухопутному коридору через окуповані частини Запорізької та Херсонської областей. Також ймовірно буде продовжено удари по кораблях чорноморського флоту. Отримання бойових винищувачів посилить ударні можливості українських ВПС, – упевнений Ігор Попов. – Проведення наземних операцій залежатиме від озброєння від союзників та загальної ситуації на фронті. Україна також продовжить свою дипломатичну роботу щодо збереження позицій іноземних держав щодо невизнання анексії Криму. Буде проведено заходи у рамках "Формули миру" та Кримської платформи, мета яких – нагадати світу про принцип територіальної цілісності України".

Читайте також на порталі "Коментарі" – війна в Україні: що має відбутися у 2024 році та які зміни неминучі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини