Головна Новини Суспільство Війна з Росією Про що говорить війна безпілотників – до чого готуються Україна та Росія
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорить війна безпілотників – до чого готуються Україна та Росія

Якщо ще півроку тому лише окремі дрони долітали до Москви, то зараз таких стає набагато більше

10 серпня 2023, 15:38 comments1680
Поділіться публікацією:

Війна дронів у серпні явно вийшла на новий рівень. З боку росіян ми бачимо звичні нальоти з використанням різного виду БПЛА, але з традиційним упором на "Шахеди". З боку України були атаки морськими дронами по російському десантному кораблю "Оленегорский горняк" і підсанкційному нафтовому танкеру країни-агресора SIG. Практично щодня з'являються нові дані про атаки за допомогою безпілотників тимчасово окупованого Криму. Все частіше БПЛА залітають до Москви та Підмосков'я. Про що говорить нарощування саме цієї компоненти війни? Як ситуація з атаками дронів може розвиватися далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Про що говорить війна безпілотників – до чого готуються Україна та Росія

Безпілотник. Фото: з відкритих джерел

Поки що у нас дроновий фронт тримається в основному на ентузіастах, на волонтерах

Директор компанії стратегічного консалтингу Berta Communications, офіцер Першої окремої бригади спецпризначення ім. Івана Богуна, політтехнолог Тарас Березовець міркує так:

"Справді, йде війна безпілотників. Поки що у нас відносний паритет із противником у повітряних дронах, а от у морських Україна вирвалася вперед. І це ми ще особливо не пускали підводні, яких у РФ немає в принципі. Отже, країна без флоту може різко послаблювати військово-морські сили країни-противника. Завдаючи хворобливих ударів і по портах, і у відкритому морі".

А ось у безпілотні літальні апарати (БПЛА) росіяни активно вкладають сили та кошти, зазначає експерт.

"У РФ масово готують операторів дронів та власне армію повітряних безпілотників. Скасували "броню" для співробітників IT-сектору. Це не випадково. Їх явно хочуть мобілізувати та використовувати як операторів БПЛА. Причому ставка противником робиться не на розвідувальні, а на ударні дрони. І Україні тут не можна відставати", – упевнений Тарас Березовець.

За його словами, поки що у нас дроновий фронт тримається здебільшого на ентузіастах, на волонтерах. Тоді як у Росії на це кинули кошти держбюджету.

Удари невідомими дронами по Росії з боку "третіх сил" нарощуватимуться

Колишній працівник СБУ та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак нагадує, що, якщо ще півроку тому лише окремі дрони долітали до Москви, та й взагалі вглиб території країни-агресора, то зараз таких стає набагато більше.

"До того ж, – продовжує експерт, – наразі це групові атаки. П'ять-шість одиниць, іноді понад десяток. І такі удари невідомими дронами з боку якихось "третіх сил" нарощуватимуться. По об'єктах, пов'язаних з Міноборони, ФСБ, Росгвардією тощо. Не кажучи про удари по тимчасово окупованому Криму, відповідальність за які Україна сміливо бере на себе. У тому числі щодо атак водними дронами. Це чудова кооперація СБУ, наших військово-морських сил та військової розвідки. Минулого року були спроби таких атак, але – точково та рідко. Зараз ці атаки вийшли на якісно інший рівень. Вони несуть під 500 кг вибухівки. Це дуже грізна зброя, здатна, як показано на практиці, громити російський військово-морський флот, а за потребою – і торговельний, так чи інакше, замішаний в агресії проти України".

Іван Ступак зазначає, що у червні цього року Пентагон схвалив придбання для України 500 комплектів супутникового зв'язку Starlink.

"З огляду на те, що власник продукту, Ілон Маск, нерівно дихає до РФ, а тому в ручному режимі блокує деякі подібні комплекси, раніше передані Україні, такий хід Міноборони США – нам на руку. Бо ці півтисячі комплексів працюватимуть без блокування. І не виключено, – каже експерт, – що ці Starlink призначені саме для українського флоту надводних чи підводних безпілотників. І навіть якщо двоє з трьох росіянам вдасться знищити, цілі досягнуть 150-160. Що здатне просто залишити країну-агресора без флоту".

Читайте також на порталі "Коментарі" – до чого може призвести ескалація у Чорному морі – чи вдасться перезапустити зернову угоду.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини