Головна Новини Суспільство Війна з Росією Про що говорить тероризм РФ у Чорному морі – що можуть змінити переговори Ердогана та Путіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорить тероризм РФ у Чорному морі – що можуть змінити переговори Ердогана та Путіна

Окрім заяв з боку ООН та НАТО хотілося б і дій від Альянсу – силових

14 серпня 2023, 15:55
Поділіться публікацією:

Після того, як військовий корабель РФ "Василь Биков", який патрулює в Чорному морі, застосував 13 серпня попереджувальні постріли для перевірки вантажного судна Sukru Okan, яке під прапором Палау рухалося у бік українського порту Ізмаїл, Україна звернулася до ООН, закликавши жорстко відреагувати на чергові терористичні дії Росії. Тим часом турецька преса повідомляє, що російський диктатор Володимир Путін може найближчим часом відвідати Туреччину для зустрічі з її лідером Реджепом Ердоганом. Серед іншого обговорюватимуть можливість відновлення зернової угоди, не виключено, що у видозміненому варіанті. Про що говорять російські події в Чорному морі? Які очікування від зустрічі Путіна та Ердогана? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Про що говорить тероризм РФ у Чорному морі – що можуть змінити переговори Ердогана та Путіна

Чорне море. Фото з відкритих джерел

Відбувається явна ескалація – країна-агресор розпочала прямий тероризм у Чорному морі

Експерт Українського інституту політики Микола Спіридонов наголошує, що з боку Росії сталося чергове грубе порушення міжнародного морського права.

"Суда можуть ходити в нейтральних водах. І РФ не має права влаштовувати їх огляди. Фактично, зараз росіяни займаються в Чорному морі тероризмом, морським піратством, ООН, безумовно, має відреагувати на такі незаконні дії. Хотілося б побачити реакцію з боку НАТО. Адже судно було грецьким. А Греція – один із давніх членів Альянсу. Тож подібні російські безчинства можна певною мірою вважати і нападом на сам блок", – вважає експерт.

Окрім заяв з боку ООН та НАТО хотілося б і дій, наголошує він. Від Альянсу – силових. Щоб такі інциденти не повторювалися.

"Не можна, щоб незаконна спроба РФ монополізувати Чорне море залишилася без належної відповіді", — упевнений Микола Спіридонов.

На жаль, продовжує він, ймовірність поновлення зернової угоди, з якої Росія вийшла 17 липня, зараз значно зменшилася.

"Відбувається явна ескалація. Країна-агресор розпочала прямий тероризм у Чорному морі. Україна відповіла атаками морських дронів. І зараз Чорне море фактично стало зоною бойових дій. Але очевидно, що треба намагатися знайти компроміс", – міркує експерт.

Коментуючи майбутню зустріч Путіна з Ердоганом, він зазначив, що виглядає так, ніби російський диктатор шукає точку опори.

"Як кажуть психологи – коли людина не впевнена в собі, вона тримається за стіл чи стілець. Так, до речі, найчастіше останнім часом робить Путін. І зустріч у Туреччині йому потрібна, щоб продемонструвати, що хоч десь він ще рукостискаємий, – пояснює Микола Спіридонов. — Ну, а Ердоган переслідує турецькі інтереси. І за умовний нейтралітет, а також продовження торгівлі з Росією, продовжуватиме намагатися отримати з неї, добряче ослабленої, якнайбільше".

Постріл у бік цивільного вантажного судна – це чергове порушення міжнародного права

Політичний консультант Сергій Биков розмірковує так:

"Російський режим продовжує тероризувати світ загрозою продовольчої кризи та голоду. Постріл у бік цивільного вантажного судна – це чергове порушення міжнародного права".

Експерт упевнений, що після цього вчинку необхідно посилити санкційний тиск на країну-агресора.

"Абсолютно вірно, що Україна зробила відповідні заяви та звернулася до ООН, – каже Сергій Биков. – Однак дуже важливо, щоб міжнародні організації самі виступали проактивно".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи можливий морський зерновий коридор без РФ — про що говорить заява Офісу президента.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

14 серпня 2023, 15:04

Вже нікого не хвилює що кривавий злочинець Путін зможе вільно пересуватись світом без загрози арешту. Бізнес є бізнес, наш продажний Карлуша зможе торгувати зерном. Для цього влаштована вистава з Азовцями. Спершу їх використали як обмінний фонд для обміну на військових злочинців Московії. Потім дозволили повернутись додому разом з корумпованим Вождем, а платою буде свобода Путіну.


Новини