Головна Новини Суспільство Війна з Росією Про що говорить ракетний терор РФ, що посилився - як події можуть розвиватися далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорить ракетний терор РФ, що посилився - як події можуть розвиватися далі

Завдаючи таких ударів, РФ хоче не просто вивести з ладу об'єкти критичної інфраструктури, створюючи проблеми для української енергетики, економіки, армії, а й – налякати Україну

16 листопада 2022, 11:50 comments1130
Поділіться публікацією:

У вівторок, 15 листопада, росіяни завдали нового масованого ракетного удару по Україні, випустивши близько 100 ракет. Глава Офісу президента Андрій Єрмак назвав російське керівництво "боягузами", наголосивши, що таким чином війну РФ не виграє, а лише збільшить розмір майбутніх репарацій України. Про що свідчить російська тактика ракетного терору? Як події у цьому протистоянні можуть розвиватися далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Про що говорить ракетний терор РФ, що посилився - як події можуть розвиватися далі

Ракетні удари. Фото: з відкритих джерел

Перша закономірність у цьому – чим більше поразок РФ несе в наземних військових операціях, тим більше вона намагатиметься вдарити в тил України

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов пояснює:

"Незважаючи на те, що Росія програє наземну, сухопутну війну, відступає, у неї залишаються можливості для завдання ударів ракетами і дронами по Україні. Причому як щодо військової, так і цивільної інфраструктури".

За словами експерта, наявні засоби ППО на сьогоднішній день не дозволяють до кінця закрити небо, прикривши об'єкти економічної та іншої інфраструктури від іранських дронів, крилатих або балістичних ракет.

"Перша закономірність у тому, що відбувається – чим більше поразок РФ несе в наземних військових операціях, тим більше вона намагатиметься вдарити в тил України. Економіка, енергетика, інфраструктура (транспортна, шляхова) – це тил. Те, що, зокрема, має забезпечувати успіхи на фронті", – зазначає Вадим Карасьов.

Другий момент, продовжує він, полягає в тому, що настає військова зима. І через кліматичні, метеорологічні умови наземні операції стануть менш інтенсивними.

"При цьому в умовах опалювального сезону, військової зими зростає роль забезпечення повсякденної безпеки українських громадян у ракурсі водопостачання, електроенергетики, зростає фактор інфраструктури. Енергетика – це і світло, і тепло, і вода, і зв'язок, та інтернет, що важливо у цифрову епоху. Завдаючи таких ударів, РФ хоче не просто вивести з ладу об'єкти критичної інфраструктури, створюючи проблеми для української енергетики, економіки, армії, а й налякати Україну, нашу владу, громадян напередодні військової зими. Показати, якою холодною і темною вона може бути", – наголошує експерт.

Третій момент, за його словами, є наступним. Цілеспрямовані удари залізничними артеріями, залізничними трансформаторними підстанціями завдаються, щоб створити логістичні проблеми для української армії, знизивши можливості для постачання нової військової техніки, боєприпасів на Запорізький, Донецький та інші фронти.

"Це нові форми ведення затяжної війни, війни на виснаження, на змор, на витривалість – української влади, суспільства, економіки, інфраструктури. Колись, не маючи можливості захопити ту чи іншу фортецю військовим, супротивник брали її в облогу. Морив голодом, відсутністю води. А сьогодні таку форму облогової війни використовує Росія проти України, сподіваючись налякати нас, зламати нашу волю до опору та змусити до ганебного перемир'я на своїх умовах, – пояснює Вадим Карасьов. – Однак ми збираємось піддаватися. Нас не залякати. Відповідні служби досить ефективно відновлюють ушкодження. А вирішуватиметься все на полі бою. І чим швидше ми переможемо ворога, тим менше у нього буде шансів залякувати нас такими формами сучасного стану облоги".

Вкрай важлива історія із вчорашнім ударом російською ракетою по Польщі

Політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій вважає, що в ракурсі того, що відбувається, вкрай важлива історія із вчорашнім ударом російською ракетою по Польщі.

"Якщо в НАТО дійдуть висновку, що це зроблено спеціально, то Альянс не зможе не реагувати, – упевнений експерт. – І частина цієї реакції може означати ще потужніше посилення та підтримку України".

За словами Олександра Палія, Україна зараз найбільше потребує підтримки передової західної авіації та постачання далекобійних ракет, а також західних танків.

"Досі на Заході ставили на те, що Україна виграє і так, без цих постачань, – зазначає експерт. – Можливо, після масованих обстрілів з боку РФ території України, а також попадання територією Польщі щось зміниться".

Читайте також на порталі "Коментарі" — війна в Україні затягується: чого чекати у найближчому майбутньому – чи вщухнуть бойові дії з наближенням зими. Експерти розібрали ситуацію в ексклюзивному інтерв'ю.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини