Головна Новини Суспільство Війна з Росією Про що говорить поведінка Пригожина у Бахмуті – чи може щось загрожувати Путіну
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорить поведінка Пригожина у Бахмуті – чи може щось загрожувати Путіну

Поки Пригожин розповідає про нестачу боєприпасів, наші воїни запевняють, що нічого подібного не проглядається, ворог продовжує активні обстріли та активний наступ

17 травня 2023, 11:30
Поділіться публікацією:

Експерти Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що росіяни не відмовилися від своєї ідеї посилювати просування на Донбасі, оскільки в район Бахмуту перекидається дуже багато їхніх військ. При цьому, згідно з даними Міноборони України, ЗСУ продовжують наступ навколо міста, в самому Бахмуті продовжує атакувати ПВК "Вагнер". Паралельно з цим розгортається дивна історія навколо ватажка цієї ПВК – Євгена Пригожина, якого, за деякими даними, Кремль намагається виставити зрадником. Про що говорить те, що выдбувається зараз навколо Бахмута і Пригожина – у військовому, політичному та інформаційному сенсі? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Про що говорить поведінка Пригожина у Бахмуті – чи може щось загрожувати Путіну

Бахмут. Фото: з відкритих джерел

Кремлю вигідне таке протистояння різних груп, адже так створюється баланс сил та інтересів, що дозволяє утримувати владу

Експерт з питань сектору оборони та безпеки Олег Старіков розмірковує так:

"Справді, у цій ситуації є політична, інформаційна та військова складова. Політична складова – "фронтмен" Пригожин та його бенефіціари ведуть політичну боротьбу з іншою групою впливу, до якої входить міністр оборони Шойгу та голова Генштабу Герасимов. Своїми завданнями Пригожин і Ко бачать ослаблення протиборчого угруповання, а в ідеалі – зняття з посад Шойгу і Герасимова. Із призначенням туди близьких пригожинському угрупованню людей".

Через Міноборони, пояснює експерт, зараз йдуть величезні ресурси. І хто ж не хоче сісти на такі потоки?

"Помилково думати, ніби Пригожин виступає проти Путіна. Якби це було так, ватажок ПВК уже поїхав би воювати до Африки, а то й кудись далі. І, можливо, зник безслідно, – зазначає Олег Старіков. – Кремлю вигідне таке протистояння різних груп. Адже так створюється баланс сил та інтересів, що дозволяє утримувати владу. Так повелося, починаючи від Московського царства, продовжуючи Російською імперією, СРСР і тепер РФ".

Це – політична складова, наголошує експерт. Інформаційна складова (хайпи, агресивна дипломатія, з посиланням противників за відомою адресою) також, за його словами, ведеться в рамках політичної боротьби. Основна мета – близькість до Путіна та "потоків".

"Якщо говорити про військову складову, слід розуміти, що в ній також чимало дезінформації. І поки Пригожин виє про нестачу боєприпасів, наші воїни запевняють, що нічого подібного не проглядається, – наголошує Олег Старіков. – Ворог продовжує активні обстріли та активний же наступ. Тож ситуація в Бахмуті дуже важка. Ми намагаємося розтиснути ворожі кліщі з півночі та півдня. Противник продовжує тиснути, просуваючись углиб міста. Вважати, що завтра окупанти там розбіжаться, орієнтуючись виключно на ті чи інші повідомлення – небезпечно. Як у принципі небезпечно недооцінювати супротивника. Це може призвести до поразки (про що писав ще в VI столітті до н. е. китайський стратег і мислитель Сунь-цзи в трактаті "Мистецтво війни", а в ХХ столітті – британський психолог-фрейдист Норман Діксон у книжці "Про психологію військової некомпетентності"). І росіяни неодноразово вже це відчули в Україні, яку явно недооцінили. Нам важливо не повторювати їхніх помилок".

Путін перебуває у складній ситуації

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький погоджується з тим, що навколо Бахмута з боку росіян йде не лише військова, а й політична боротьба.

"Питання в тому, чи настільки Пригожин потрібний Путіну, що той готовий терпіти цю фронду і найсерйозніші "наїзди" ватажка найманців на Міноборони і не тільки? Адже Пригожин пересварився практично з усім путінським оточенням. Зрозуміло, що він бізнесмен, хоче більше грошей і можливостей. Пригожин бачить, що Кремль зараз дуже потребує його послуг. І хоче з цього отримати якомога більше. А не отримуючи бажаного, починає (що не властиво системі, збудованій за Путіна) фронду", – розповідає експерт.

На його думку, Путін перебуває тут у складній ситуації. З одного боку, треба було б припинити це неподобство. З іншого – вирішувати військові завдання без "вагнерівців", схоже, якщо не неможливо, то дуже складно.

"А складнощів у окупаційної армії у світлі українського контрнаступу, що готується, і поставок нам нових видів озброєнь – і так вистачає. Ще варіант – Путін справді втрачає контроль над ситуацією", – констатує Олексій Голобуцький.

Читайте також на порталі "Коментарі" — ураження Patriot в Україні: з'явилася реакція США.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини