Головна Новини Суспільство Війна з Росією Поки що без танків Leopard 2, але з іншими бонусами: головні підсумки 8-го «Рамштайну»
commentss НОВИНИ Всі новини

Поки що без танків Leopard 2, але з іншими бонусами: головні підсумки 8-го «Рамштайну»

Відмова поставити на потік надання Україні танків Leopard 2 – це не остаточне "ні", а лише затримка

21 січня 2023, 11:48 comments1447
Поділіться публікацією:

Завершилося восьме засідання Контактної групи з підтримки України (міністри оборони країн НАТО та інші союзники), відомої як формат "Рамштайн". Україна отримає низку нових озброєнь, включаючи британські танки Challenger 2, ракетні системи (8 ЗРК Avenger, ракети для NASAMS, додаткові постачання систем ППО Patriot), бронетехніку (58 БТР Bradley, 90 БТР Stryker, 350 позашляховиків, 19 гаубиць). При цьому не виправдалися надії на консолідоване рішення щодо відправок в Україну німецьких танків Leopard 2. У вечірньому зверненні президент Володимир Зеленський зазначив, що "Рамштайн-8" зміцнить стійкість України, а за танки ми ще поборемося. Як оцінюєте підсумки цієї зустрічі? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Поки що без танків Leopard 2, але з іншими бонусами: головні підсумки 8-го «Рамштайну»

Засідання Контактної групи щодо підтримки України. Фото: із відкритих джерел

Результати "Рамштайну" і не лише це демонструють – Росія програла зовнішньополітичний фронт

На думку політичного аналітика Павла Нусса, хоч нам не погодили масову передачу Leopard 2, ми отримали чимало іншої допомоги. Вкрай важливої з огляду на те, що зима – традиційно улюблений для РФ час, щоб нападати на Україну. Досить згадати січень-лютий 2015 (Дебальцеве) чи лютий-2022 (масоване вторгнення).

"У другій половині зими вичерпуються заготовлені енергоносії, а ґрунт достатньо промерз, щоб болотисті місця витримували вагу бронетехніки. Тому на нас обрушуватимуться нові ракетні атаки, а, можливо, і масований наступ росіян, – прогнозує експерт. – Росія втратила ініціативу на полі бою, здебільшого діє реактивно, за винятком Соледара, де намагається наступати. Це не влаштовує Путіна, який ставить завдання нав'язати свою гру. І тут надзвичайно важливою є остаточна консолідація Заходу на боці України".

Павло Нусс упевнений, що результати "Рамштайну" і не тільки це демонструють – Росія програла зовнішньополітичний фронт, Путін опинився в ролі гірше, ніж був Гітлер (принаймні, мав союзників країни Осі). Проти рашізму – весь світ. Осуд окупації України вперше вимушено пролунав від Сербії та Ірану, нагадує аналітик.

Він вважає, що відмова поставити на потік надання Україні танків Leopard 2 – це не остаточне "ні", а лише затримка. Рішення може бути ухвалене несподівано, припускає Павло Нусс.

Значним прогресом, який компенсує затримку з танками, він називає заяву Нідерландів про готовність надати Україні літаки F-16.

Ми чекаємо на нові прориви, тому що для нас вони – питання збереження життя наших громадян, відбиття злочинної російської агресії

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук розмірковує так:

"Оцінюючи результати будь-яких зустрічей та переговорів, необхідно розуміти, що дипломатичний процес – справа непроста. Він вимагає часу, складних консультацій, які у результаті виливаються у певні рішення. Позиція України, неодноразово висловлена президентом Зеленським, є простою і зрозумілою. Він її озвучував і вчора у зверненні до учасників саміту формату "Рамштайн" і раніше – під час зустрічі з президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем, який цього дня відвідав Україну. Глава нашої держави наголошував, що сигнали, озвучені перед "Рамштайном" (великий пакет військової допомоги від США, допомога від інших країн) – це, звісно, позитивно. Але явно замало. Так, у нас мужні та стійкі воїни. Але – ні – нам явно не вистачає озброєння у необхідній кількості та якості".

Петро Олещук акцентує, що на тлі чергового масованого наступу, що готується росіянами, залишається актуальним питання масового надання Україні сучасних європейських танків. І щоб стримувати агресора і проводити свої наступальні дії.

"Ряд держав Європи висловили бажання надати Україні необхідні танки Leopard 2, але все затримується через позицію Німеччини. Сподіваємося, що переговори триватимуть – і призведуть до необхідного результату. Схваленому якомога оперативніше", – наголошує експерт.

На його думку, у багатьох сформувалося дещо неправильне ставлення до самітів типу Рамштайн. У стилі – саме там все й наважується.

"Однак такі саміти – це серйозна підготовка напередодні, промовляння низки моментів за зачиненими дверима, продовження дискусії після закінчення чергової зустрічі. Тож власне саміт не передбачає миттєвих рішень. Найбільш значущі з них у ракурсі підтримки України тими чи іншими видами озброєнь відбувалися, як правило, не за фактом тієї чи іншої зустрічі у форматі "Рамштайн", а між цими зустрічами, – пояснює Петро Олещук. – Ось і перед цим самітом відбулася низка важливих проривів (заяви про надання нам бронемашин, певних видів танків – французьких, британських, ЗРК "Петріот"). Безумовно, ми очікуємо на нові прориви, тому для нас вони – питання збереження життя наших громадян, відображення злочинної російської агресії. У цьому напрямі продовжуватиме працювати українська дипломатія, дипломатія країн-партнерів".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Олексій Резніков заінтригував: українські танкісти вже готові розпочати навчання на танках Leopard.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

kissa

21 січня 2023, 16:46

Здесь сучки любят сосать и давать в попу: без денег и подарков, все анонимно. Попробуй пока регистрация бесплатная ------ https://min.lc/sisy


Новини