Головна Новини Суспільство Війна з Росією Підтримка України слабшає: чому так відбувається і чи можемо ми змінити ситуацію
commentss НОВИНИ Всі новини

Підтримка України слабшає: чому так відбувається і чи можемо ми змінити ситуацію

Ключова дискусія у США йде про те, що не всі хочуть голосувати за фінансову допомогу, а саме за прямі вливання в український бюджет

16 грудня 2023, 13:17
Поділіться публікацією:

Різні медіа продовжують змагатися у похмурих прогнозах на фоні проблем із виділенням Україні допомоги з боку закордонних партнерів. Видання СNN із посиланням на західних чиновників та представників спецслужб повідомляє, що Україна може вже до літа наступного року зазнати поразки у війні з РФ, якщо західні партнери не забезпечать нас додатковою підтримкою. А представники Інституту вивчення війни (ISW) попереджають, що, якщо РФ переможе в Україні, вийшовши на кордони зі східним блоком НАТО, це створить величезні загрози та призведе до величезних витрат з боку США. І обійдеться набагато дорожче, ніж допомагати Україні зараз. Проте парламентарі-республіканці (трампістське крило) продовжують блокувати виділення необхідного нам пакета допомоги. Як ситуація може розвиватись далі? Чи є надія, що Конгрес незабаром схвалить такий важливий для нас законопроєкт? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Підтримка України слабшає: чому так відбувається і чи можемо ми змінити ситуацію

Підтримка України. Фото: з відкритих джерел

Військову допомогу Україні сенатори та конгресмени підтримають у будь-якому разі

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко пояснює:

"У США питання виділення допомоги Україні (як і Ізраїлю) стало внутрішнім заручником дискусії щодо додаткового фінансування на зміцнення кордону з Мексикою, а також посилення міграційного законодавства. Вже зрозумілого, що потрібного нам цьогорічного голосування не відбудеться. Нижня палата Конгресу (Палата представників) пішла на тритижневі святкові канікули. У Сенаті (верхня палата) продовжили роботу ще тиждень. І це добрий знак. Втім, навіть, якщо Сенат ухвалить необхідний нам законопроєкт, його має підтримати ще Палата представників".

Військову допомогу Україні сенатори та конгресмени підтримають у будь-якому разі, впевнена експерт. Опитування, зазначає вона, демонструють, що більшість американців такий варіант допомоги схвалюють.

"Ключова дискусія в тому, що не всі хочуть голосувати за фінансову допомогу – прямі вливання в український бюджет. Крім того, республіканці хочуть голосувати окремо питання Ізраїлю, України та того ж Тайваню, тоді як Білий дім наполягає на пакетному голосуванні, – наголошує Катерина Одарченко. – Думаю, у результаті компроміс буде знайдено. Демократи підтримають виділення коштів на зміцнення американо-мексиканського кордону, а також посилення міграційного законодавства. А республіканці проголосують за бюджет на зовнішню допомогу.

Але проблема лишається, вважає експерт. Увага до України слабшає. І ослабне ще більше 2024-го, враховуючи, що це рік виборів у США. А будь-який виборець хоче бачити більше рішень усередині своєї країни, ніж зовнішніх проблем, зазначає Катерина Одарченко.

"Питання України та Ізраїлю стає питанням торгів, підігравання внутрішнім меседжам. Це природний процес. Все, що ми можемо робити – більше працювати і у форматі лобізму, і у форматі внутрішніх реформ, – пояснює політтехнолог. – Вкрай важливо також поглиблювати економічну співпрацю зі США (як і з ЄС). У всіх сферах, не тільки у військовому, де у нас є хороші зрушення. Чим більше саме економічного взаємовигідного співробітництва, тим більше ми цікаві партнерам. Так свого часу досягли потужної підтримки ті ж Ізраїль та Південна Корея".

Протистояння двох партій у США відбивається на Україні

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова поділилася таким коментарем:

"Справді, у США заблокували голосування за допомогу Ізраїлю, Україні, Тайваню, а також посилення антимігрантських заходів (загалом – понад 100 млрд доларів, з яких нашій країні пропонувалося виділити 61,4 млрд). Я розмовляла навіть із одним трампістом про це. За його словами, для республіканців дуже важливим є посилення антимігрантського законодавства. І вони вимагають врахувати усі свої пропозиції. Крім того, в Республіканській партії хочуть, щоб загальна сума обговорюваного пакета в понад 100 млрд. приймалася вроздріб. І голосувалася окремо. Крім допомоги Ізраїлю, там є і допомога Палестині. І нібито це республіканців особливо не влаштовує, так само як недостатня, на їхню думку, кількість посилень у ракурсі незаконної міграції".

Зрозуміло, зазначає експерт, що це насамперед внутрішньополітична історія США. Це не проти України, але на нас це протистояння двох партій, звісно, відбивається.

"Є надія, що республіканцям та демократам вдасться досягти консенсусу, – вважає Тетяна Попова. – А різноманітні похмурі публікації в американській пресі в стилі "що буде, якщо Україна програє", навпаки, можуть зіграти нам на руку. Тому що підштовхнуть парламентаріїв до результативного (позитивного для нас) голосування".

Українська дипломатія всіх рівнів має активізуватися

Політолог Дмитро Воронков нагадує, що свого часу Захід прогнозував падіння Києва за три дні у разі широкомасштабної російської агресії. Прорахувався. Але це не означає, що на всі західні прогнози тепер слід махати рукою, підкреслює він. Нам точно не можна недооцінювати супротивника та свою залежність від західної підтримки.

"Поки що США продовжують видавати нам пакети військової допомоги. І в якомусь обсязі продовжать це робити. Ключове – чим закінчаться вибори у Штатах 2024-го. Після цього стане зрозумілим, який курс буде у них у ракурсі російсько-української війни. Ми, звичайно, залежимо від Заходу – і у зброї, і боєприпасах, і фінансах. У росіян усе це більше, як і людей", – зазначає політолог.

Він закликає не забувати, що, незважаючи на деякі пробуксовки, Україна продовжує отримувати допомогу – і від США, і від ЄС, і від Японії, і від міжнародних фінансових інституцій.

"Але цієї допомоги, на жаль, куди менше, ніж роком раніше. Колективізм у країнах слабшає. І тут потрібна надактивна робота української дипломатії всіх рівнів. Паралельно важливо, щоби Сили оборони України продовжували демонструвати ефективне використання західних озброєнь, якісь успіхи. Якщо не в наступі, з чим зараз проблеми, то активна оборона. Зменшуючи цим частку песимізму, яка зростає останнім часом у наших зарубіжних партнерів. І те, що Сенат продовжив роботу на тиждень, – позитивний сигнал. Як і те, що Адміністрація Байда готова зробити максимум для підтримки нашої країни. Адже успіхи України можуть зіграти на руку демократам у процесі майбутніх виборів", – констатує Дмитро Воронков.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи справді зовнішньополітична ситуація почала вирівнюватися: що зробити Зеленському.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

16 грудня 2023, 14:11

В нас кілька мільйона пихата каста чиновників - ждуть. Їм байдуже, за 30 років вже стільки заколотів було і не один їх корупційну сутність не зачепив. Вони активно крадуть усе західне і розпродають території зараз. Усі ледь придатні для комерції ділянки забудовуються торговельними площами і усюди російською табличка "Аренда". У разі перемоги захисники нічого свого не зможуть мати або рабська праця на олігарха або орендувати частку крамниці у місцевих жлобів.


Новини