Головна Новини Суспільство Війна з Росією Підсумки візиту Гутериша до Києва: які питання вдасться зрушити з місця, використовуючи механізми ООН
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки візиту Гутериша до Києва: які питання вдасться зрушити з місця, використовуючи механізми ООН

Україна веде співпрацю з усіма органами та агентствами ООН, навіть беручи до уваги вплив РФ всередині ООН

9 березня 2023, 12:10 comments4605
Поділіться публікацією:

Під час візиту до Києва генсека ООН Антоніу Гутериша він заявив про важливість продовження "зернової угоди", а також необхідність демілітаризації Запорізької АЕС. Крім того, він підкреслив, що в Україні має перемогти справедливий мир згідно зі Статутом ООН (суверенітет, незалежність, єдність та територіальна цілісність мають бути збережені відповідно до міжнародно визнаних кордонів України). Що можна сказати за підсумками візиту? З яких питань можуть статися дипломатичні зрушення, з яких – все доведеться вирішувати силою зброї? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Підсумки візиту Гутериша до Києва: які питання вдасться зрушити з місця, використовуючи механізми ООН

Володимир Зеленський та Антоніу Гутерриш. Фото - сайт Офісу президента України

Дипломатичний тиск буде ефективним лише у поєднанні з перемогами ЗСУ на полі бою

Народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього президент аналітичного центру "Політика" Ігор Попов пояснює:

"Україна максимально використовує можливості ООН для мирного врегулювання та координації окремих програм. При цьому відбувається співпраця з усіма органами та агентствами ООН, навіть беручи до уваги вплив Російської Федерації всередині ООН, насамперед через право вето у Раді Безпеки".

За словами експерта, за час повномасштабної війни одним із найуспішніших напрямів кооперації стало посередництво ООН у "Чорноморській зерновій ініціативі". Ця програма, нагадує Ігор Попов, має бути продовжена і після 18 березня, коли закінчується термін діючих домовленостей. Постачання зерна з України – важливий важіль для зміцнення наших дипломатичних позицій в Африці та на Близькому Сході. Це розуміють і в Росії, і шукають способи зриву зернової угоди, підкреслює експерт.

"Друга важлива програма – участь МАГАТЕ у забезпеченні безпеки Запорізької АЕС. Інспектори цієї агенції ООН постійно присутні на станції, і періодично з'являється інформація про можливість передачі об'єкта під управління МАГАТЕ, – наголосив Ігор Попов. – До моменту звільнення території, на якій знаходиться станція, вона має бути у робочому стані та бути готовою до підключення до української енергосистеми".

До роковин повномасштабної агресії Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію з приводу війни в Україні, нагадує експерт. Ця резолюція вимагає від РФ повного виведення збройних сил з території України, припинення бойових дій, а також закріплює ключові положення формули миру президента Зеленського. Резолюцію підтримали представники 141 країни.

"На певному етапі також через голосування на засіданні Генеральної Асамблеї ООН може бути сформований міжнародний трибунал зі злочину агресії Російської Федерації проти України. Це є одним із найефективніших механізмів створення такого трибуналу, і робота з переговорів із юристами та делегаціями триває, – пояснює Ігор Попов. – Вторгнення Росії в Україну розглядається як порушення Статуту ООН та базових принципів та цінностей цієї організації. Знову стає актуальним питання реформування Ради Безпеки, де країна-агресор зараз може блокувати будь-яку резолюцію".

Дипломатичний фронт дуже важливий, але дипломатичний тиск буде ефективним лише у поєднанні з перемогами Збройних сил України на полі бою, зі звільненням територій та консолідацією українського суспільства навколо цієї мети, констатує президент аналітичного центру "Політика".

Генсек ООН вкотре підтвердив, що має бути відновлена територіальна цілісність нашої країни

Експерт Українського інституту політики Микола Спіридонов звертає увагу на те, що це був уже третій візит Гутериша до України з початку повномасштабної війни. Відповідно, Київ – це зараз стратегічний напрямок для ООН. І зусилля цієї організації значною мірою спрямовані на підтримку нашої країни, констатує експерт.

"З питань зернової угоди, цілком імовірно, все буде гаразд. Світова продовольча безпека дуже важлива, а Україна є частиною такої безпеки. Незважаючи на втрати під час повномасштабної війни, у нас є безліч потужних агрохолдингів. І в рамках зернової угоди йде активна допомога, зокрема країнам, які ризикують зіткнутися з голодом. Отже, тут можливі саме дипломатичні зрушення", – вважає Микола Спіридонов.

З демілітаризацією ЗАЕС, на його думку, справи складніші.

"Коли росіяни захопили контроль над цією атомною електростанцією, це поставило під загрозу не лише українську чи європейську, а й світову безпеку. Адже у разі якоїсь аварії – це буде катастрофа всесвітнього масштабу, – пояснює експерт. – Питання щодо ЗАЕС – складне, росіяни там окопалися досить серйозно. Сподіваємось, у них вистачить розсудливості піти звідти без бойових дій. Тому що бойові дії на території АЕС – це щось надзвичайне. І тут ООН може відіграти свою роль, пояснюючи РФ, що з української АЕС тій доведеться піти".

Щодо справедливого миру – Зеленський вкотре нагадав про відповідну формулу, запропоновану Україною, зазначає Микола Спіридонов. А генсек ООН вкотре підтвердив, що має бути відновлена територіальна цілісність нашої країни у міжнародно визнаних кордонах, а винних в агресії – покарано. Тут, акцентує експерт, і керівництво ООН, і переважна кількість країн, що входять туди, демонструють повну підтримку України.

Читайте також на порталі "Коментарі" — на промову Зеленського під час зустрічі з генсеком ООН російські окупанти відповіли ракетними ударами.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Народ України

13 березня 2023, 14:56

Допоки країни посібники тероризму такі як іран і сам терорист - росія будуть в складі ООН !?!?!?!?!? Гріш вам усім ціна!!!....


Новини