Головна Новини Суспільство Війна з Росією Навіщо Росія знову розгойдує тему ядерних погроз – чому буде новий виток загострення
commentss НОВИНИ Всі новини

Навіщо Росія знову розгойдує тему ядерних погроз – чому буде новий виток загострення

У Москві вважають, що переговори щодо ядерної деескалації – чудова нагода відновити офіційний канал зв'язків і запустити прихований переговорний трек про війну в Україні

13 липня 2023, 12:02 comments2631
Поділіться публікацією:

Росія продовжує ядерний шантаж України та світу. За даними українського Міноборони, російські війська знову мінують об'єкти на території Запорізької АЕС. А глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що Росія розглядатиме передачу Україні винищувачів F-16 (нові кроки в цьому напрямку зроблено на саміті НАТО у Вільнюсі) як загрозу з боку Заходу в ядерній сфері. Про що говорять російські ядерні ігри (чи розміщення, чи то не розміщення ядерної зброї в Республіці Білорусь; створення ризиків катастрофи на ЗАЕС; періодичні погрози застосування ядерки)? До чого це може призвести? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Навіщо Росія знову розгойдує тему ядерних погроз – чому буде новий виток загострення

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Кремль системно і давно роздмухує ядерну ейфорію по ланцюгу

Керівник Центру політичної розвідки, політтехнолог Олег Постернак упевнений, що ядерні ігри Путіна мають дві цілі.

Перша – утримання у західній громадській думці керованого страху перед "ядерною палицею" Росії, що стримує колективний Захід від швидких та активних політичних та військово-технічних дій проти РФ, особливо у наданні Україні важкого та далекобійного озброєння.

Друга – це мовою російської примітивної дипломатії жест запрошення до "великих переговорів".

Справа в тому, пояснює експерт, що переговори щодо ядерної деескалації – чудова нагода відновити офіційний канал зв'язків і запустити прихований переговорний трек про війну в Україні.

"Кремль системно і давно роздмухує ядерну ейфорію по ланцюгу: призупинення участі Росії у Третьому договорі СНО (Договір між РФ та США про заходи щодо подальшого скорочення та обмеження стратегічних наступальних озброєнь); істеричні ядерні заяви посадових осіб не найвищого рангу (ті самі періодичні пасажі Медведєва); розміщення російської ядерної зброї у Білорусі; мінування ЗАЕС та залякування радіоактивним забрудненням України та Європи", – наголошує Олег Постернак.

На його думку, Росія розглядає переговори з ядерної безпеки як кейс, який має відновити її роль у міжнародних відносинах із Заходом та продемонструвати спробу вирішення українського питання без урахування українських інтересів.

"У цій ситуації Китай відіграє певну конструктивну роль у збитті ядерних погроз РФ, демонструючи себе як виваженого та сильного гравця, здатного встановлювати глобальні правила, утихомирити геополітичне хуліганство та шантаж", – зазначає експерт.

Росія побачила на саміті у Вільнюсі неготовність лідерів Альянсу займати жорстку позицію

Голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права", народний депутат Верховної Ради трьох скликань (з п'ятого по сьоме) колишній заступник голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим Андрій Сенченко так коментує ядерні ігри путінського режиму:

“Це – продовження тестування нервової системи лідерів країн НАТО. Зараз напевно буде нова фаза – активніша – у цьому шантажі. Не просто так Лавров вискочив зі своєю "ядерною" заявою щодо надання Україні натовських винищувачів".

На думку експерта, Росія побачила на саміті у Вільнюсі неготовність лідерів Альянсу займати жорстку, послідовну позицію як у потужнішому та швидшому озброєнні України, так і у наданні нам чітких перспектив (з конкретними термінами) вступу до блоку.

"Спроби щось відкласти, не ухвалювати принципових рішень, лише стимулюють Путіна, а також прив'язаного до нього Лукашенка, далі вести ядерні ігри та розкручувати цей шантаж далі", – констатує Андрій Сенченко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що відбувається з контрнаступом України – як союзники реагують на нього.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини