Головна Новини Суспільство Війна з Росією Наскільки реальний новий «великий наступ» РФ – що може зламати плани Путіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Наскільки реальний новий «великий наступ» РФ – що може зламати плани Путіна

Сьогодні виходи у Путіна всього два: або виграти – і зберегти собі життя та можливість царювати, або програти та прискорити політичні процеси зміни влади в країні

1 лютого 2023, 15:55 comments1420
Поділіться публікацією:

Битва за Донбас набирає обертів. Захопивши у січні Соледар, росіяни продовжують масований наступ на Бахмут, поєднуючи зусилля найманців із ПВК "Вагнер" та регулярних російських військ. Крім того, все більше даних про підготовку агресором нового масованого наступу на кшталт того, що стався 24 лютого 2022-го. Щодо власної військової складової сказано вже багато: нам потрібно більше сил та засобів, щоб відбити атаки ворога та перейти у контрнаступ. А які "чорні лебеді" можуть відвідати РФ, сплутавши всі карти Кремля і змусивши росіян припинити війну? І наскільки реальний так званий новий "великий наступ"? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Наскільки реальний новий «великий наступ» РФ – що може зламати плани Путіна

Російські військові. Фото: з відкритих джерел

Путін, який став на розтяжку підвищених ставок, просто змушений іти у контрнаступ

Політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку Юрій Подорожній наголошує, що зараз у нашому інформаційному просторі активно обговорюється можливий наступ росіян після невдалої військової кампанії 2022 року. І до цих повідомлень, зазначає він, українське суспільство прислухається, згадуючи, як ми здебільшого не вірили у можливий повномасштабний наступ росіян у лютому минулого року.

"Влада тоді здебільшого намагалася заспокоювати суспільство, запевняючи, що такий наступ неможливий, що він не вигідний росіянам. Навіть українські топ лідери громадської думки, які особливо популярні стали під час цієї війни, говорили переважно про неможливість нападу Росії на Україну. Пам'ятаю, як мав суперечку з одним із таких, обстоюючи позицію, що така війна можлива", – ділиться експерт.

На його думку, росіяни і сьогодні здатні йти у масований наступ. Дивно, якби новий командувач окупаційної армії – Герасимов – не планував би таке, пояснює Юрій Подорожній. І тут, вважає він, питання не лише в тому, що кінець зими та початок весни – найкращий період для цього.

"Путін, який став на розтяжку підвищених ставок, просто змушений іти у контрнаступ. І виходу в нього лише два. Або виграти — і зберегти собі життя та можливість царювати. Або програти та прискорити політичні процеси зміни влади в країні. Затягування чи заморожування ситуації йому не вигідне, тому що українська армія отримує дедалі більше нових зразків наступального озброєння та розробляє плани з контрнаступу з метою розрізати російський фронт навпіл і виходити на Крим, – зазначає експерт. – Паралельно з підготовкою до можливої контратаки, росіяни розкручують в українському інформаційному просторі через своїх російських на кшталт опозиційних блогерів та українських лідерів громадської думки, які часто підігрують (сподіваюся, що тільки підігрують) російським пропагандистам, апокаліптичні сценарії цієї можливої контратаки".

У ЗМІ, продовжує Юрій Подорожній, ми нерідко чуємо, що новий наступ буде подібним до того, який Росія робила 24 лютого 2022-го. Що противник одразу піде всім фронтом, що його війська зосередяться на наступі на Київ і т.д.

"Вся ця інформація потрібна росіянам, для того щоб українці, які втомилися від війною, склали руки, щоб скувати нашу волю до продовження опору", – упевнений експерт.

Він наголошує, що українці по-різному реагують на такі інформаційно-психологічні операції. Саме тому, наголошує Юрій Подорожній, необхідно їх не лише припиняти, а й публічно карати всіх розповсюджувачів проросійських наративів від топ-чиновників та блогерів – до дрібних виконавців та учасників різних ботоферм.

"Це справді завдає шкоди нашій обороні. Чого тільки варте ІПСО щодо мобілізації в Україні. Різноманітні телеграм-канали, які викладають карти, де зараз працюють працівники військкоматів. І якщо переважно українці спокійно ставляться до можливого вручення повісток, то відповідальним за мобілізацію потрібно покращувати комунікацію із суспільством, – вважає експерт. – Не менш вражаюче шкідливе рішення щодо зменшення зарплат військовослужбовцям. Невже зараз, під час війни, це рішення є адекватним? Незважаючи на економічні труднощі, на поспішність попередніх рішень цього робити не можна… А загалом з приводу російського наступу. У народі кажуть, що чим більше шафа, то гучніше падатиме. Генштаб активно готується — і здатний дати адекватну відповідь противнику і цього разу".

Можуть бути "чорні лебеді", які прискорять вихід РФ із війни

Співзасновник Агентства моделювання ситуацій, політтехнолог Олексій Голобуцький розмірковує так:

"Чи може щось спалахнути в найближчому майбутньому всередині РФ? Навряд чи. Хоча, звичайно, не можна виключати "чорних лебедів" – непередбачуваних подій, які різко змінюють перебіг подій. Досить згадати ту ж лютневу революцію 1917-го, що поклала край Російської імперії. Все хіба що до цього йшло, але не доходило. А потім прилетів "чорний лебідь" у вигляді зірваних поставок хліба. Почався голодний бунт із усіма витікаючими. Але цю проблему нинішня російська влада вирішила. Їжі у них вистачить".

На думку експерта, більш-менш грамотні дії уряду РФ і Центробанку не дали поки що країні-агресорові впасти економічно. Санкції теж не настільки серйозно підточили Росію, як деякі сподівалися.

"У короткостроковій перспективі (до півроку-рік) економічної фортеці РФ вистачить. А через рік-півтора, коли вигрібуть усі резерви, коли дія санкцій стане відчутнішою, а доходи від нафти та газу скоротяться в рази – буде дуже боляче. При цьому населення готове терпіти, тим більше, що його зараз завалюють грошима. Скорочуються інфраструктурні, культурні проекти, натомість ллються "могильні" гроші, всілякі виплати воякам. Плюс – величезна кількість росіян працює у бюджеті та залежить від держави. Тож очікувати якихось соціальних вибухів не доводиться", – вважає Олексій Голобуцький.

І все-таки, зазначає він, можуть бути "чорні лебеді", які прискорять вихід РФ із війни.

Перший – палацовий переворот.

"Сварки між т.зв. "націонал-патріотами" при владі та тими, що від неї відсунуті, вже почалися, – наголошує експерт. – Усю російську систему управління було заточено не на війну, а на корупцію, на "розпил", на "схематоз". А тут її залучили до воєнного стану. І спливають люди на кшталт Пригожина, які заробляють на війні. Не на нафтовій чи газовій ренті, як основна частина представників російської влади, на смертях, захопленнях території тощо. Поки не ясно, чи це кремлівський сценарій – стравлювати "вагнерівців" та інших найманців з власне керівництвом збройних сил РФ. Чи це вже природні процеси. Ну хто такий Пригожин? Ніхто! Не близький соратник Путіна, не людина, яка пройшла з ним "лихі 90-ті". Колишній зек, що вліз у ресторанний бізнес. А тут, не пройшовши жодних щаблів чиновницьких сходів – бамс! — І став медійно одним з найбільш топових персонажів РФ. Зрозуміло, що цим незадоволений генералітет і не лише. У багатьох є претензії до таких несистемних діячів. І тут можуть бути певні "чорні лебеді" у вигляді внутрішньоросійської конфротації озброєних людей з усіма витікаючими".

Другий варіант – щось фатальне станеться із Путіним. Умовно кажучи, послизнеться, щось на нього впаде, кісточкою вдавиться. І не стане його. Що серйозно перекроїть внутрішньоросійську політичну картину, пояснює Олексій Голобуцький.

Третій сценарій – така собі екологічна, технологічна катастрофа такого масштабу, що російській владі доведеться кидати всі сили на вирішення внутрішніх проблем, а не на незрозумілі зовнішні завдання (зокрема в Україні), які сам Кремль не може до ладу сформулювати.

Читайте також на порталі "Коментарі" — стати членом ЄС через 2 роки: чи це вдасться Україні – від чого залежить така перспектива.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини