Головна Новини Суспільство Війна з Росією На що сподівається Росія, активізувавши ракетний терор – як відповідає Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

На що сподівається Росія, активізувавши ракетний терор – як відповідає Україна

У зв'язку з тим, що фактично закінчується підготовка стратегічного резерву ЗСУ для проведення контрнаступальних операцій, супротивник зосередив зусилля на завданні ударів по низці об'єктів

1 червня 2023, 22:37 comments1366
Поділіться публікацією:

Росія продовжує активно тероризувати Україну з повітря. Після численних атак ракетами та дронами у травні, першу літню ніч країна-агресор також зробила жахливою, вбивши у Києві мирних громадян, включаючи дітей. Спікер командування Повітряних сил України Юрій Ігнат попереджає, що подібні атаки найближчим часом не припиняться. А президент України Володимир Зеленський наголошує, що лише коаліції Patriot та сучасних винищувачів для зміцнення нашої країни покладуть край ракетному терору РФ та прискорять прихід справедливого миру. Експерти проаналізували спеціально для видання "Коментарі" особливості повітряної війни останнього часу.

На що сподівається Росія, активізувавши ракетний терор – як відповідає Україна

Ракетний удар. Фото: з відкритих джерел

Активізація ударів саме по столиці України не випадкова

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ (2006-2010 рр.) Ігор Романенко зазначає:

"У повітряній сфері ми останнім часом спостерігаємо явну інтенсифікацію ведення бойових дій: засобів повітряного нападу з боку РФ з українською системою протиповітряної оборони (ППО), а тепер і протиракетної оборони (ПРО)".

За словами експерта, до засобів повітряного нападу належать насамперед крилаті та балістичні ракети різного виду базування.

Так, Іскандер-М, запускаються із пускової установки наземного оперативно-тактичного ракетного комплексу.

Крилаті ракети "Калібр" — з морської платформи (кораблі-ракетоносії, ракетні катери, підводні човни).

Б'ють росіяни по нам також з повітряних носіїв (Ту-160, Ту-95 МС, Ту-22 м3).

"Вони накопичували ракети, виготовляли їх. Виробництво тих же сучасних "Іскандерів" та "Калібрів" росіяни за рік збільшили на 30%, до 60-70 на місяць. Але це, звичайно, не та кількість, яка була у них на початок широкомасштабного вторгнення. При тому, що наша ППО-ПРО удосконалюється, – зазначає Ігор Романенко. – Лише з недавніх пір Україна стала державою, яка будує протиракетну оборону. З боку союзників ми отримали батареї Patriot PAC-3 (останньої модифікації, з протиракетною можливістю та гарною дальністю, що дозволяє знищувати аеродинамічні цілі до 160 км), а також франко-італійський комплекс SAMP/T Mamba. Посилення ППО відбулося за рахунок постачання різноманітних зенітних ракетних комплексів. Нехай часом і старих, але які дозволяють нам нарощувати потенціал. Це американський Hawk (ЗРК середньої дальності), іспанська Aspide, французька Crotale. Не кажучи вже про більш сучасні системи типу норвезько-американської NASAMS та німецької IRIS-Т. Крім того, ми отримали збільшення кількості винищувальної авіації. Поки що – старого парку, радянського. Але все ж. До нас надійшли МіГ-29 від Словаччини та Польщі".

За словами генерала, у зв'язку з тим, що фактично закінчується підготовка стратегічного резерву Сил оборони України для проведення наступальних та контрнаступальних операцій, противник зосередив зусилля на завданні ударів по наших військових об'єктах (військові формування, бази тощо) по об'єктах інфраструктури, а також (порушуючи всі правила ведення війни) – по цивільних об'єктах. Зростає кількість жертв серед мирного населення. Навіть 1 червня, у День захисту дітей, росіяни вбили у Києві дітей.

"Активізація ударів саме по столиці України не випадкова, – наголошує експерт. – Це важливий об'єкт із військово-політичного, економічного, соціального погляду. Впливаючи на Київ як на центр ухвалення рішень, як на об'єкт широкого спектру, агресор намагається таким чином підірвати морально-психологічний стан українців загалом та киян зокрема. Сподіваючись, що так вдасться вплинути і на військово-політичне керівництво України, змусивши піти на переговори на російських умовах".

Генерал зазначає, що в хід росіяни пускають як ракети різного типу, так і безпілотники (як ударного типу, які повертаються після нанесення удару, так і т.зв. дрони-камікадзе — боєприпаси, що барражують, типу іранських Shahed).

"БПЛА використовуються переважно у нічний час, коли знижується ймовірність їх знищення. Сили оборони застосовують для ліквідації безпілотників мобільні групи, озброєні великокаліберними кулеметами, малокаліберною зенітною артилерією, іншими типами зброї, частина якої не має тепловізійних апаратів для виявлення цілей та їх точного знищення", – розповідає експерт.

Нічні атаки дронами, продовжує він, дозволяють противнику вирішувати ще низку завдань.

Так, атаки безпілотників змушують нас витрачати боєкомплект ЗРК, зокрема, дорогі сучасні ракети, яким ми знайшли б і краще застосування.

Крім того, коли наша система ППО працює по них, включаються радіолокаційні засоби, радари радіотехнічних військ для виявлення наших засобів. Росіяни активно ведуть всі види розвідки (космічну, радіолокаційну тощо) для виявлення місць розташування вже наших зенітних засобів, місць, звідки злітають наші винищувачі. Після чого агресор намагається вдарити саме по таких місцях.

"Саме так було під кінець травня, коли після нічної атаки – відбулася денна з пуском 11 ракет "Іскандер". Час введення координат у них (відповідно до розвідки боєм, проведеної вночі) – мінімальний. Такі ракети у разі модернізації та застосування з повітряної платформи (МіГ-31) це горезвісні "Кинджали". Знищення спочатку першої такої ракети, потім шістьох поспіль, а згодом і одинадцяти є історичним моментом. Це ракети, що важко знищуються, особливо балістичні. Але в цьому протиборстві Україна опинилася на висоті", – наголошує Ігор Романенко.

Особливість крилатих ракет у тому, наголошує він, що вони можуть запускатися з одного напрямку, а підходити до цілі – з інших.

А балістика складна для знищення за рахунок високої швидкості на кінцевому етапі балістичної траєкторії. Крім того, такі ракети можуть маневрувати на цьому ж етапі, що вкрай ускладнює їхнє знищення за допомогою ЗРК.

"Незважаючи на це, наша ППО-ПРО продемонструвала стовідсоткову ефективність, що практично неможливо", – констатує генерал.

Чомусь у Кремлі вирішили, що українців можна "дотиснути" ракетними та дроновими атаками

Спікер Міжнародної волонтерської спільноти "InformNapalm", боєць ЗСУ Михайло Макарук розмірковує так:

"За рахунок ракетного та дронового терору, який у травні вийшов на новий рівень, противник явно намагається схилити Україну до переговорів на своїх умовах. При цьому, як і під час широкомасштабного вторгнення, у РФ зовсім не розуміють українців. Якщо тоді ми згуртувалися і дали відсіч, то тепер ми не просто не боїмося, ми – злі, ми хочемо помсти, ми хочемо розтрощити ворога. І, як мінімум, вийти на міжнародно визнані кордони незалежної України на 1991 рік".

Чомусь, продовжує експерт, у Кремлі вирішили, що українців можна "дотиснути" ракетними та дроновими атаками, змусивши вийти з протестами, закликати найвище військово-політичне керівництво укласти мир за будь-яку ціну.

"Але нічого в них не вийде. ЗСУ зараз мають неймовірний рівень довіри серед населення. ЗСУ зараз складається з усіх верств суспільства. Через ЗСУ пройшли, у їхніх лавах продовжує воювати понад мільйон людей. Практично кожна українська родина має тих, хто воював, воює, загинув чи був поранений. Українське суспільство не хоче "аби не стріляли". Воно хоче перемоги та справедливого миру. Це було озвучено як верховним головнокомандувачем президентом Зеленським, так і головкомом ЗСУ Залужним", – нагадує Михайло Макарук.

Він звертає увагу, що ККД ворожих повітряних атак є вкрай низьким. Понад 90% ракет та дронів збивається. Збити все просто неможливо. Як, втім, демонструвати такі результати, які зараз демонструє українська ППО

"Ми навчилися реагувати на цей виклик. Захід – навчається. Дедалі більше заяв про те, що отримаємо ще більше систем ППО для ефективного захисту не лише Києва, а й інших міст. Міністр оборони Італії Гвідо Крозетто у вівторок анонсував підготовку чергового пакету військової допомоги Україні, куди можуть увійти зенітний ракетний комплекс наземного базування SAMP/T та інші системи протиповітряної оборони. Активніше у цьому напрямі почали діяти Німеччина, Франція, – розповідає експерт. – Йдуть (поки що кулуарно) розмови про передачу нам модернізованого ЗРК "Куб" (радянський зенітно-ракетний комплекс низького та середнього рівня, призначений для захисту сухопутних військ від нападу з повітря), який зможе використати і західні ракети. Буде більшим насичення України зі США Avenger (американський самохідний зенітно-ракетний комплекс ближньої дії, розміщений на шасі автомобіля підвищеної прохідності HMMWV), Stinger (американський переносний зенітно-ракетний комплекс)".

Фактично, зазначає Михайло Макарук, ЗСУ вибудовують, на думку багатьох експертів, у тому числі західних, найпотужнішу, найешелонованішу систему ППО у світі.

"Ніхто раніше не стикався з такими різнокомбінованими атаками (різні типи та засоби, напрямки) – і не показував таку високу ефективність у їхньому відбитті, як ми", – констатує спікер "InformNapalm".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у ЗСУ натякнули, що атака безпілотників на Москву – це лише початок проблем путінського режиму.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини