Головна Новини Суспільство Війна з Росією Липневий прогноз: у чому допоможуть Україні переговори – де чекаємо на зміни
commentss НОВИНИ Всі новини

Липневий прогноз: у чому допоможуть Україні переговори – де чекаємо на зміни

У липні українські дипломати зосередять усі зусилля на посиленні санкцій проти Росії та збільшенні обсягів постачання Україні зброї

1 липня 2022, 15:05
Поділіться публікацією:

Не дивлячись на титанічні зусилля українських дипломатів за червень так і не сталося перелому у війні. Тому є великі надії, що ситуація зміниться на дипломатичному і військовому фронтах вже в липні. Чого та чому чекаємо на зовнішньополітичному (дипломатія, переговори) фронті? Які можливості для прориву, які ризики? Із цими питаннями видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Липневий прогноз: у чому допоможуть Україні переговори – де чекаємо на зміни

Акція на підтримку України. Фото: DW

Українська влада продовжить добиватися прогресу за двома основними напрямками

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт із міжнародної політики Петро Олещук вважає, що зовнішньополітичний фронт у липні рухатиметься під впливом безпосередньо бойових дій.

"Українська влада продовжить добиватися прогресу за двома основними напрямками: санкцією проти росії та підтримкою нашої країни озброєнням. Певний оптимізм у плані зброї дозволяє виявляти останній саміт НАТО. На ньому до присутніх звернувся український президент Володимир Зеленський, котрий заявив, що війну Україна має завершити перемогою на полі бою. Для цього нам потрібна сучасна наступальна зброя, системи ППО. У цьому напрямі і продовжить свою роботу українська дипломатія", – каже Петро Олещук.

Ще один напрямок – санкції. Тут, за словами політолога, серйозні напрацювання нещодавно представила група Єрмака — Макфола.

"Необхідно продовжити відмову цивілізованих країн від російських енергоресурсів. Це ключове санкційне завдання найближчим часом. Важливий напрямок – визнання Росії державою – спонсором тероризму з боку США. Певні рішення на цьому шляху вже ухвалено, залишилося дочекатися їхньої фіналізації. Крім того, – наголошує політолог, Україна продовжить імплементацію норм, необхідних для початку переговорів щодо членства в ЄС".

Ще один важливий напрямок – вирішення питання з експортом українського зерна.

"Незважаючи на проведені раніше консультації між Туреччиною та Росією, Україна скептично ставиться до переговорів, оскільки довіряти Росії не можна. Основні зусилля щодо розблокування українського експорту мають бути реалізовані шляхом посилення української берегової оборони за підтримки західних партнерів", – упевнений Петро Олещук.

Головною темою стане питання розблокування зернового експорту

Магістр державного управління, політолог, соціолог Володимир Воля не сумнівається, що в липні продовжаться звернення українського президента до парламентів різних країн, його онлайн виступи на різноманітних форумах.

"Будуть і якісь робочі зустрічі із представниками західних держав щодо військової, енергетичної, економічної підтримки України", – прогнозує експерт.

Головною ж темою зовнішньополітичної діяльності для України у липні, на думку Володимира Волі, стане питання розблокування нашого зернового експорту.

"Проблема стає все гострішою через те, що на підході новий урожай, а місць для його зберігання майже немає, тому що ми не експортували минулорічні запаси, – пояснює експерт. – Можливо, з'явиться якийсь формат, робочий механізм, який дозволить розблокувати наші порти – та вивезти зерно морем".

Читайте також на порталі "Коментарі" - ні про який "жест доброї волі" не йдеться: у британській розвідці назвали справжню причину відходу російських військ з острова Зміїний.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини