Головна Новини Суспільство Війна з Росією Leopard 2 підуть в Україну: про що говорить рішення Берліна – чи може змінитись ситуація на фронті
commentss НОВИНИ Всі новини

Leopard 2 підуть в Україну: про що говорить рішення Берліна – чи може змінитись ситуація на фронті

Західні танки суттєво посилять позиції ЗСУ на полі бою

25 січня 2023, 17:42 comments1547
Поділіться публікацією:

Німеччина після довгої тяганини погодилася-таки відправити танки Leopard 2 в Україну (мова поки що про 14 штук), а також дала "добро" іншим країнам відправляти ці бойові машини в нашу країну. При цьому міністр оборони ФРН Борис Пісторіус уточнив, що танки ми отримаємо лише через три місяці – після того, як українські військові повинні пройти відповідне навчання. Експерти оцінили такий крок ФРН, а також як нинішнє танкове рішення може вплинути на ситуацію на фронті.

Leopard 2 підуть в Україну: про що говорить рішення Берліна – чи може змінитись ситуація на фронті

Танки Leopard 2. Фото: з відкритих джерел

Можна сказати, що заявку Генштабу де-факто закрито

Політичний експерт Олександр Антонюк вважає величезним позитивом, що "танковий лід" рушив. Політично, наголошує він, усі країни, від яких залежала допомога цими видами озброєнь, зійшлися на думці про необхідність її надання Україні.

"Німеччина була однією з ключових країн для ухвалення відповідного рішення. І тепер ми маємо підтвердження, що Leopard 2 підуть до нас – і з ФРН, і з інших європейських країн. Все це дозволяє нам формувати плани щодо контрнаступу. Для ефективності якого вкрай потрібні танки, БМП і БТР – все, чим нас нарешті вирішили забезпечувати закордонні партнери", – наголошує експерт.

За його словами, будь-яка військова допомога відбивається на ситуації на фронті. Ми бачили, як це було після надання нам потужної артилерії та реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) HIMARS, нагадує Олександр Антонюк. Ми побачимо це і у випадку з танками, впевнений він. Все це, безперечно, посилює наші позиції.

"Нагадаю, що головком Залужний просив і партнерів, серед іншого, 300 танків для забезпечення успішних наступальних дій ЗСУ . Якщо підсумовувати всі танки, які ми можемо отримати в найближчому майбутньому (це і радянські Т-72, і німецькі Leopard 2, і британські Challenger 2, і, схоже, американські Abrams), ми виходимо на цю цифру, – зазначає експерт. – Можна сказати, що заявку Генштабу де-факто закрито. Тепер важливо правильно спланувати використання відповідних ресурсів та сил. І, звичайно, продовжувати наполягати на отриманні авіації, далекобійної артилерії та далекобійних ракетних систем, здатних діставати агресора не тільки на тимчасово окупованій території України, а й безпосередньо в РФ (завдаючи, наприклад, превентивних ударів по точках зосередження ворожої стратегічної авіації).

Вдалося подолати ще одне табу щодо підтримки України

Політолог, експерт аналітичного центру "Об'єднана Україна" Валентин Гладких розмірковує так:

"Найважливішим у цьому рішенні Німеччини є те, що вдалося подолати ще одне табу щодо підтримки України. Це є величезним досягненням як зовнішньої політики президента України Володимира Зеленського, так і всієї української дипломатії".

На думку експерта, черговим кроком має стати вирішення питання про якнайшвидше постачання танків в Україну в достатній кількості, а також забезпечення їх боєприпасами.

"Це ще один важливий крок на шляху до перемоги України над агресивною Росією, створення більш безпечної Європи та світу", – констатує Валентин Гладких.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Шольц зателефонував Зеленському після рішення про передачу Leopard 2: що сказав канцлер.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини