Головна Новини Суспільство Війна з Росією 800-й день від початку великої війни: ключові висновки та прогнози
commentss НОВИНИ Всі новини

800-й день від початку великої війни: ключові висновки та прогнози

Україна змогла встояти, але Росія нарощує нову хвилю наступу

3 травня 2024, 10:32 comments1222
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 3 травня, Україна переживає 800-й день з початку повномасштабного російського вторгнення. За цей час РФ, отримавши по зубах в перший рік "великої війни", зробила висновки. Перевела економіку на військові рейки, проводить постійну приховану мобілізацію, налагодила військово-технічне співробітництво з Північною Кореєю та Іраном. Україна, навпаки, втратила дорогоцінний час, не наважуючись на додаткову мобілізацію, яку тепер доводиться проводити в авральному темпі. Підвели і партнери, які то довго не наважувалися надати нам необхідні озброєння та боєприпаси, то затримували постачання. У результаті РФ почала нову хвилю наступу, паралельно готуючи ще одну. У свою чергу, Україна все більше йде у стратегічну оборону, але не залишає плани на контрнаступ, паралельно ведучи підготовку до Глобального саміту миру у Швейцарії. Експерти проаналізували спеціально для порталу "Коментарі" нинішній стан російсько-українського протистояння та перспективи найближчого майбутнього.

800-й день від початку великої війни: ключові висновки та прогнози

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Зупинити РФ можна лише силою зброї

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова поділилася таким коментарем:

"Наскільки мені відомо, як і раніше, важка ситуація вже за Очеретиним, а також у Часовому Яру. Росіяни підійшли до каналу Сіверський Донець-Донбас і криють Часів Яр бомбами, артилерією тощо".

Це не може не турбувати ні українців, ні наших партнерів, наголошує експерт.

"Як сказав президент України Володимир Зеленський під час прес-конференції з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом (на якій я була), одна справа – прийняття рішень тими чи іншими країнами про нові пакети допомоги Україні, інша – постачання нам всього необхідного, третя – яка саме зброя буде поставлена, куди ми зможемо бити. Не секрет, що нам деякі партнери забороняють використовувати їхнє озброєння та боєприпаси для ударів по території РФ. Тоді як по нас звідти летить що завгодно. Та й військові експерти акцентують, що, воюючи лише на своїй території, виграти неможливо", – зазначає Тетяна Попова.

За її словами, добре, що в США на даний момент є консенсус щодо необхідності підтримувати Україну, завдяки чому і було виділено допомоги 60,8 млрд доларів. На жаль, наголошує експерт, є й вкрай праві конгресмени, які за нас не голосували і продовжують поширювати наративи російської пропаганди.

"Що стосується Європи (яка активізувалася, особливо Франція, президент якої готовий за певних обставин відправити в Україну експедиційний корпус), тут багато залежатиме від наміченого на 15-16 червня у Швейцарії саміту миру. Від рішень, які там ухвалять, – вважає Тетяна Попова. – Думаю, що Росія не зупинятиметься, незалежно від результатів саміту. Зупинити її можна лише силою зброї, включаючи ракетні удари по Москві та повну блокаду Криму (знищення Кримського мосту, перерізання сухопутного коридору). Поки цього не станеться, я не бачу виходу на переговорні позиції, які більш-менш підходять для України. Росіян треба поставити в дуже складне становище, щоб вони нарешті прийшли до тями – і пішли на конструктивні переговори".

Росіяни спробують захопити максимально багато

Колишній працівник СБУ (2004-2015 рр.) та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак констатує, що на фронті ми, на жаль, змушені зараз відступати. Є повзучий наступ РФ.

"Накопичення необхідної для більш ефективної оборони числа техніки, озброєнь та боєприпасів (з нових пакетів американської та європейської допомоги) у нас поки що не відбулося. Це може зайняти ще кілька тижнів. Потрібні фронту, звісно, і люди. Паралельно ми ведемо дипломатичні битви, у тому числі для того, щоб червневий Глобальний саміт миру у Швейцарії виявився успішним", – зазначає експерт.

Він звертає увагу на заяву глави нашого МЗС Дмитра Кулеби, що після саміту можуть стати можливими і переговори між Києвом та Москвою.

"Щоправда, таке станеться, гадаю, лише за умови, що підсумки зустрічі у Швейцарії виявляться позитивними для України. Імовірність чого зросте, якщо Китай, Індія та Бразилія виявлять інтерес до цієї зустрічі та підтримають нашу формулу миру, засновану на принципах Статуту ООН, міжнародного права. Тоді можуть з'явитись важелі впливу на РФ, – пояснює Іван Ступак. – Останній абсолютно не вигідно зараз зупинятися. Вона, схоже, на піку можливостей: економіка працює на війну, санкції успішно обходяться, мобілізаційні процеси налагоджені, озброєнь та боєприпасів вистачає. Тоді як Україна має проблеми і з живою силою, і з тим, чим власне воювати".

Експерт не має сумнівів, що росіяни спробують захопити максимально багато, а, коли знову виникне патова ситуація, коли фронт відносно стабілізується – піти на переговори.

"Наше завдання – поламати плани ворога, встояти, "перемолоти" якнайбільше сил і засобів агресора, – каже Іван Ступак. – І виходити на переговори за своїх умов".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Росія готується запустити "трирівневий" план дестабілізації України: подробиці від ГУР.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини