Головна Новини Суспільство Війна з Росією Кому вигідна сьогоднішня ситуація у війні: що і коли може змінитися
commentss НОВИНИ Всі новини

Кому вигідна сьогоднішня ситуація у війні: що і коли може змінитися

Війна на власне лінії фронту перейшла у позиційну стадію і найближчим часом активних наступальних дій не передбачається

26 січня 2024, 15:35 comments6690
Поділіться публікацією:

Генсек НАТО Єнс Столтенберг закликає країни Альянсу активізуватися перед другою річницею повномасштабного вторгнення РФ в Україну – і надати більше фінансування Києву. Тим часом, лідер ЄС – Німеччина, заявляє, що ситуація на фронті в Україні зайшла в глухий кут, а в США, незважаючи на запевнення Держдепу, що Україна у 2024 році стане сильнішою і отримає кращі позиції для перемоги у війні з Росією завдяки допомозі Сполучених Штатів та Євросоюзу, четвертий місяць не можуть узгодити пакети допомоги для нашої країни. На цьому фоні РФ посилює тиск на всіх фронтах – військовому, дипломатичному, інформаційному. Експерти проаналізували те, що відбувається, спеціально для порталу "Коментарі".

Кому вигідна сьогоднішня ситуація у війні: що і коли може змінитися

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

РФ вигідна ситуація війни середньої інтенсивності

На думку експерта з питань сектору оборони та безпеки Олега Старікова, чотири масовані ракетні атаки, якими РФ тероризувала Україну, починаючи з 29 грудня, мають низку завдань.

Перша – знищення наших систем ППО, поставлених Заходом.

Друга – виснаження запасів ракет, якими намагаємося збити ворожі.

Третя – удари по нашому військово-промисловому комплексу (ВПК).

"Війна на власне лінії фронту справді перейшла у позиційну стадію. І найближчим часом активних наступальних дій, схоже, не буде. При цьому росіяни постійно розвідують боєм. Шукають слабкі місця у нашій обороні. Також завдання противника – вибити наші ресурси, пов'язані з оперативним та стратегічним резервом. Це і особовий склад, і озброєння, включно з бойовою технікою", – пояснює експерт.

З огляду на те, продовжує він, що Захід, через незалежні від нас причини, останнім часом призупинив постачання Україні всього необхідного (боєприпаси, зброю тощо), ми відчуваємо дефіцит відповідних засобів. Противник це знає. Тому посилює тиск, зазначає Олег Старіков.

"Російсько-українська війна, яка зараз йде на виснаження, виявилася континентальною, промисловою, позиційною. До такого повороту подій були не готові ні ми, ні країни Заходу (що провели демілітаризацію своєї економіки). Останні мали ресурс на максимум три місяці. А в нас повномасштабна війна триває вже понад 700 днів. Відновити потужності ВПК швидко не вдасться. Тому що 90% цієї галузі на Заході – приватники. І вони вимагають, щоб уряд уклав із ними держзамовлення мінімум на 10 років. Тоді вони збудують нові лінії і так далі. Керівництво ФРН зробило відповідні кроки. Решта – поки що ні", – констатує експерт.

Але, акцентує він, навіть якщо Захід запустить все, що планує, цього виявиться недостатньо, тому що в період загострення на фронті ми випускаємо в день вдесятеро більше снарядів, ніж можуть зробити наші партнери.

"В даний час РФ вигідна ситуація війни середньої інтенсивності. Країна-агресор уже запустила свій ВПК. На відміну від Заходу. Плюс – має стратегічний тил в особі КНДР та Ірану, готових підтримати снарядами та ракетами", – нагадує Олег Старіков.

Він також звертає увагу, що у західних ЗМІ пишуть, ніби Путін пропонує вести переговори.

"Але за умови, – зазначає експерт, – що за Кремлем залишаться захоплені ним території. Інакше, дає зрозуміти Москва, Україна може перестати існувати як держава".

Республіканці даремно почали блокувати підтримку Україні

Політичний експерт, волонтер Богдан Мірошников зазначає, що, якщо щодо допомоги від ЄС маємо певні позитивні сигнали (Угорщина начебто перестала особливо ставити палиці в колеса), то зі США все складно. Там через загострення внутрішньополітичної боротьби питання допомоги Україні зависло.

"Як на мене, республіканці даремно почали блокувати підтримку Україні, Ізраїлю та Тайваню, "зливаючись" з угоди щодо зміцнення кордону з Мексикою (готовність до якої демонструє Білий дім). Цілком може вийти так, що, якщо виграє Трамп, йому доведеться мати справу не лише з демократичною більшістю в Сенаті, а й у Конгресі (що демонструють останні опитування). З усіма витікаючими", – зазначає експерт.

Щодо військових фронтів, тут все складно, констатує він. Противник тисне в районі Авдіївки, Новомихайлівки, Бахмута, Куп'янська, на низці інших напрямів.

"Так, ми "сточуємо" сили та засоби противника, але там доводиться все глибше йти в оборону, – наголошує Богдан Мірошников. – Іноді відступаючи. Такою є реальна ситуація".

При цьому, наголошує експерт, у росіян ресурси теж не нескінченні. І, як вірно зауважив керівник нашого ГУР МО Буданов – якби не північнокорейська допомога снарядами, окупантам уже довелося б дуже туго.

"Але цього підживлення противнику вистачить приблизно на місяць. Дозволяючи мати перевагу в артилерійському вогні. І окупанти вже починають заощаджувати боєприпаси, роблячи ставку на піхоту. А "людського м'яса" їм не шкода. Наше завдання зараз – вистояти. А потім – ударити так, щоб противнику було дуже боляче. Однією обороною ми точно не обмежимося", – упевнений Богдан Мірошніков.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у чому причина сигналів Путіна про готовність до переговорів: як реагувати Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

26 січня 2024, 16:16

Це їм людського м'яса не шкода чи нам? Щось в них не бракує бажаючих воювати по всьому світу. В Україні мотивованих нема зовсім мотивовані ховатись один за одного. В нас 35 000 обвішаних золотом попів додати рабинів додати обслугу цих духовних. Ніхто з них духовних, не бажає захищати свою країну і обов'язок на них не діє. Збудували мерзенність, прикрили вишиванками і нікому цей мотлох не потрібен. На кожному кроці огидне.


Новини