Головна Новини Суспільство Війна з Росією До чого можуть призвести скандали всередині російської армії – чи вплине це на війну
commentss НОВИНИ Всі новини

До чого можуть призвести скандали всередині російської армії – чи вплине це на війну

Незабаром після походу на Москву вагнерівців було очевидно, що будуть посилені репресії проти російських військових, які, так чи інакше, підтримали бунт, що виглядав досить фальшиво

14 липня 2023, 13:02 comments9684
Поділіться публікацією:

У Росії після невдалого заколоту Євгена Пригожина та його ПВК "Вагнер" відбуваються масові арешти в армійському середовищі. На цьому тлі розгортається черговий скандал. Від посади відсторонено командувача 58-ї загальновійськової армії Південного військового округу генерал-майора Івана Попова (воював на Запорізькому напрямку). Це сталося після того, як він розповів про реальне – і вкрай сумне для росіян – становище на фронті. Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) припускають, що звільнення Попова демонструє дійсні проблеми окупаційної армії (страждає від ударів української артилерії, зазнає труднощів із ротацією), а також спробу захистити російського диктатора Путіна від небажаної критики. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" наростаюче внутрішньоросійське протистояння.

До чого можуть призвести скандали всередині російської армії – чи вплине це на війну

Міноборони РФ. Фото: з відкритих джерел

Публічні скандали в російській армії слабко впливають на конкретний перебіг бойових дій та проведення операцій на полі бою

Керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, експерт-міжнародник Ігор Соловей розмірковує так:

"Періодичні скандали у найвищому військовому керівництві російської армії – прояв кризи. Ознака того, що в армії відбувається пошук винних та переклад відповідальності за невдачі. Така ситуація повторюється щоразу, коли російська армія зазнає невдач, а тому одні керівники намагаються перекласти відповідальність із себе на когось іншого".

Експерт нагадує, що за поразку під Києвом російська пропаганда за вказівкою Кремля винним зробила Захід (мовляв, ми "воюємо не з українцями, а з усім НАТО"). Після втрати Харківщини з'явилися образи "фанерного маршала" та "тувинського полководця". А Бахмут супроводжував "снарядний голод", ("Герасимов/Шойгу, де боєприпаси?!" і "ви що творите, тварюки смердючі?!").

"Подібна ситуація, звичайно, підриває настрої у військах противника, – зазначає Ігор Соловей. – І покращує – у військах українських. Але, на жаль, публічні скандали в російській армії слабко впливають на конкретний перебіг бойових дій та проведення операцій на полі бою. Бо ці скандали спрямовані не на розвал, а на покращення управління та використання потенціалу російської армії".

Закостеніла система намагається зберегтися і боїться змін

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт, полковник Влад Волошин нагадує, що невдовзі після походу на Москву вагнерівців висловлював виданню "Коментарі" думку, що будуть посилені репресії проти російських військових, які, так чи інакше, підтримали досить фальшивий заколот.

"У збройних силах країни-агресора було чимало тих, хто поділяв переконання Пригожина про те, що в деяких моментах російське військове командування неправильно проводить ті чи інші дії у війні проти України. Таких військових, серед яких був генерал Сурковікін, який зараз зник (ймовірно затриманий), спершу взяли на олівець. А потім і просто взяли – спецслужби. Серед тих, хто потрапив "на олівець", виявився генерал Попов. Він описав реальний стан справ на фронті, на Південному напрямку, де у росіян не райдужні перспективи. А незручну правду російська влада традиційно не любить. Як не люблять і генералів, які мають серйозну підтримку в армії. А Попов був саме із таких. І, схоже, т.зв. "паркетні генерали" (включно з міністром оборони Шойгу), яких справжні військові зневажають, вирішили позбутися нелояльного до них авторитетного генерала", – пояснює експерт.

На його думку, такого роду "чистками" верхівка МО (Шойгу, Герасимов) і політична верхівка РФ навряд чи досягне позитивного для себе ефекту.

"Закостеніла система намагається зберегтися і боїться змін. А війна не терпить закостенілості. Тим більше – сучасна війна. Вона динамічна, технологічна, тут важлива ініціатива на місцях. Командування повинне швидко реагувати на ту чи іншу ситуацію. Не можна сказати, що у РФ цього не розуміють. Але що Путін, що Шойгу, що Герасимов намагаються робити ставку на війну радянськими методами з рідкісними вкрапленнями сучасності-ініціативності", – зазначає Влад Волошин.

Він наголошує, що ті, хто має нетрадиційне мислення, хто готовий змінюватися, хто не системний, вони не сприймають. І "зачищають".

"Що нам, звісно, вигідно. Краще воювати з тими, кого можемо передбачити. Саме на таких робить ставку Кремль, – наголошує полковник. – Вигідна нам і генеральська чехарда, страх офіцерів противника приймати якісь рішення, брати ініціативу на себе. Ну, а дії російської влади та спецслужб змушують російських генералів думати про те, як зберегти свої посади, а не як ефективно воювати проти України".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому Україна на саміті НАТО здобула максимум із можливого – у чому головний успіх.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини