Чому знову заговорили про можливість Білорусі вступити у війну – що відбувається

Білоруси й надалі всіляко балансуватимуть, боячись отримати, як мінімум, симетричну відповідь від ЗСУ

Під час масового обстрілу України, що стався увечері 5 серпня, з'явилися повідомлення про можливий запуск ракет із території Республіки Білорусь (РБ). Однак, як запевняє представник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України Андрій Юсов, насправді Росія могла імітувати пуски ракет з Білорусі, щоб втягнути її у війну проти нашої країни. Раніше в СБУ попереджали, що представники ПВК "Вагнер", які облаштувалися в РБ, можуть здійснити провокацію "під чужим прапором" на Мозирському нафтопереробному заводі (стратегічне підприємство) з тією ж метою – втягнути Білорусь у відкриту війну проти України. Чи залишився ще у РФ такий шанс після масових викриттів та попереджень із боку Заходу та Києва? Чи готовий до цього режим Лукашенка? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Застосування ракет проти України з території РБ продовжуватиметься

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик поділився таким поглядом на те, що відбувається:

"Наразі немає умов, які б давали білоруському режиму більший прибуток від прямого входження у військову кампанію. За такого розкладу білоруська армія вигребе у військовому плані. Вона навіть посилена вагнерівцями не зможе втримати фронт. А тому не стане ефективним союзником Росії в цій війні як повноцінний її учасник. Так кажуть усі військові експерти".

З іншого боку, продовжує експерт, Білорусь цілком може бути територією, на якій можливі провокації під прапором "третьої країни" (або взагалі без прапора) щодо України та країн НАТО.

"Застосування ракет проти України з території РБ продовжуватиметься. Я більш ніж впевнений, що це незабаром розпочнеться на регулярній основі, – попереджає Віталій Кулик. – Що ставить перед українським військово-політичним керівництвом питання ефективної відповіді. Не думаю, що навіть за цієї відповіді ми увійдемо у фазу прямого військового зіткнення з білоруською армією. Тож побоюватися тут немає сенсу. Думаю, що наші військові це теж розуміють. Розуміють це й у Мінську. Тому всіляко балансуватимуть, боячись отримати, як мінімум, симетричну відповідь".

Щодо використання території РБ вагнерівцями для провокацій, тут немає сумнівів, вважає експерт. Найманці, пояснює він, явно мають систему комунікацій з колишнім Головним розвідувальним управлінням (ГРУ), перейменованим на Головне управління Генштабу збройних сил РФ, з Кремлем. І можуть діяти за вказівкою звідти, навіть не повідомляючи Лукашенка щодо своїх планів стосовно провокування Польщі, країн Балтії.

"Це вже виклик не просто для цих країн, а й загалом для блоку НАТО. Адже доведеться не лише зміцнювати кордон із Білоруссю, а й шукати симетричні, а також асиметричні відповіді на подібні виклики. У тому числі – можливість завдання ударів по базах вагнерівців у РБ, їх локалізація, – підкреслює Віталій Кулик. – Але головне питання, яке стоїть зараз і перед Україною, і перед прикордонними з Білоруссю країнами НАТО, які вже відчувають на собі дестабілізаційну дію з боку вагнерівців – це розгортання повстанського партизанського руху, перенесення військових дій білоруськими повстанцями щодо лукашенківського режиму".

Росіяни готові імітувати ракети, влаштовувати теракти – будь-що, задля досягнення мети

Політолог, доброволець ЗСУ Кирило Сазонов не сумнівається, що Кремль за будь-яку ціну хоче втягнути Білорусь у відкриту війну з Україною.

"Росіянам потрібен цей другий фронт, незалежно від реальних результатів. Ситуація склалася таким чином, що на Півдні та Сході окупаційна армія практично не має резервів. А Україна має. І у разі прориву оборони свіжі українські бригади одразу підуть у активний контрнаступ", – пояснює політолог.

За його словами, відкриття другого фронту дозволило б росіянам пов'язати ці українські резерви на цьому напрямі.

"Отже, вони готові імітувати ракети, влаштовувати теракти – що завгодно, задля досягнення мети, – акцентує Кирило Сазонов. – Усі це чудово розуміють. Лукашенко давно б погодився виконати прохання Москви, але побоюється, що внаслідок відкритого зіткнення з ЗСУ він може швидко втратити армію та владу".

Читайте також на порталі "Коментарі" - яке завдання Вагнера в Білорусі - чи може статися напад на країни НАТО.