Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому знову розгойдують тему переговорів України та РФ – чого боїться Кремль
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому знову розгойдують тему переговорів України та РФ – чого боїться Кремль

Низка великих геополітичних гравців намагається отримати свій зиск від просування теми переговорів

23 квітня 2023, 14:47 comments1540
Поділіться публікацією:

У Держдепі США відреагували на "миротворчі" пориви президентів Франції та Бразилії, а також деяких республіканців, які намагаються посадити Київ та Москву за стіл переговорів. Заступник прес-секретаря Держдепартаменту США Ведант Пател наголошує, що під час переговорів не можна ставити Росію та Україну на один рівень, тому що перша прагне стерти кордони другої, а друга намагається захистити своє життя. Про що говорить "миротворчий хоровод" останнього часу? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Чому знову розгойдують тему переговорів України та РФ – чого боїться Кремль

Переговори. Фото: з відкритих джерел

Будь-який мирний процес має спиратися на ту концепцію, яка вже вироблена у Києві

На думку експерта Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексія Куща, активізація різноманітних "миротворців" говорить про те, що запахло фінальною стадією війни.

"Відповідно, низка великих геополітичних гравців намагається "застовбити" свою позицію, щоб у майбутньому, коли війна буде завершена, якимось чином "приліпитися" до цього процесу. Показати, що вони брали якусь участь у врегулюванні, – пояснює експерт. – У кожного тут – свої цілі. Наприклад, для Китаю з його мирним планом це позиція, спрямована не на підтримку України та справедливе завершення війни, а на формування іміджу КНР як великого геополітичного гравця. Тобто Пекін намагається включитися до світової політики. Показати, що він також впливає на глобальні процеси, пов'язані з міжнародною безпекою. Тим самим КНР намагається підняти себе на рівень США".

Олексій Кущ не має сумнівів, що Китай артикулюватиме будь-яку тематику, де замішані Штати. І формувати якусь "альтернативну позицію" (як зараз, коли Пекін намагається посадити Київ та Москву за стіл переговорів, а Вашингтон дає зрозуміти, що час ще не настав).

"Робиться це КНР не для того, щоб реалізувати цю "альтернативну позицію", а виключно з метою протиставити себе США. Таке напрацювання глобального геополітичного іміджу серед союзників Китаю", – пояснює експерт.

Щодо Франції, то вона, на думку Олексія Куща, завжди займала "антиамериканістську" позицію. Давались взнаки старі імперські амбіції і не тільки. Тож, наголошує він, "миротворчість" у виконанні Макрона – спроба перехопити ініціативу у внутрішньоєвропейській політиці, упевнений експерт. Насамперед – у Німеччини (що все більш радикалізується до РФ), а також Польщі, низки інших країн, які все більше починають грати роль у формуванні європейської політики. Просто спроба показати, що і Париж може формувати власний порядок денний мирного врегулювання (хоча в дуже китайській манері).

"Ну, із Бразилією – там все зрозуміло. Ті самі антиамериканські настрої, підігравання Китаю і так далі", – наголошує Олексій Кущ.

Він нагадує, що Україна займала та займає чітку позицію, яку сформував президент Зеленський у вигляді "формули миру".

"Цей план спрямований на забезпечення територіальної цілісності та здобуття Україною гарантій безпеки. Так званий "Київський план безпеки" може бути ухвалений до вступу нашої країни до НАТО. Нам потрібно (що і робить українське керівництво) всіляко демонструвати, що всі "мирні плани", які продукуються за кордоном, не мають цінності, т.к. не враховують думку України, – зазначає експерт. – А без України говорити про Україну – не можна. Будь-який мирний процес має спиратися на ту концепцію, яка вже вироблена у Києві та, до речі, підтримана Генасамблеєю ООН".

Кремль боїться, що Україна, відвоювавши навіть частину своїх територій, громлячи армію агресора, дасть поштовх найпотужнішої дестабілізації всередині Росії

Політолог, експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник розмірковує так:

"РФ не залишається нічого іншого, окрім як залучати свої останні резерви, в які вона вкладала гроші, час, медійні ресурси, інвестуючи у західний істеблішмент. Нині ж частини цих "консервів" доводиться елементарно "розкривати". Показувати, хто із закордонних лідерів вигодований кремлівськими нафтодоларами. Зрозуміло, що передвиборча кампанія того ж таки Макрона (вибори у Франції пройшли 2022-го) не може похвалитися прозорістю у фінансовому плані. Це стосується президента Бразилії, деяких інших лідерів, низки американців-республіканців".

На думку експерта, все, що відбувається, демонструє, що влада РФ – боїться.

"Вона боїться нашого наступу. Боїться, що Україна, відвоювавши навіть не всі, а частину своїх територій, громлячи армію агресора, дасть поштовх найпотужнішій дестабілізації всередині Росії. Адже народ там все частіше ставить питання – чи потрібно продовжувати цю війну, чи потрібна вона була взагалі? Раніше невідомі росіянам населені пункти України обходяться їм у величезну кількість жертв. Економічні проблеми наростають, геополітично РФ ослабла на десятиліття, а то й назавжди. І Кремль, на тлі таких "успіхів", неймовірно боїться, – наголошує Микола Мельник. – І напередодні українського контрнаступу просто змушений залучати всіх своїх явних та таємних політичних союзників, намагаючись переконати Україну та її партнерів сісти за стіл переговорів із агресором. Сподіваюся, нічого в Росії не вийде. А якщо її влада так бояться нашого наступу – це означає, що ми все робимо правильно".

Читайте також на порталі "Коментарі" — перспективи членства України в НАТО: про що говорять заяви Столтенберга.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини