Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому знову активізувався переговорний кейс України та РФ: який інтерес Китаю та Туреччини
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому знову активізувався переговорний кейс України та РФ: який інтерес Китаю та Туреччини

Поки позиція Росії базується на диктуванні виключно власних умов, про старт переговорного процесу не може бути й мови

29 лютого 2024, 15:35 comments2496
Поділіться публікацією:

Представники Інституту вивчення війни (ISW) зазначають, що Туреччина та Китай, схоже, розробляють власні переговорні платформи для врегулювання війни в Україні. На думку експертів ISW, Кремль може використовувати це для просування своїх наративів щодо переговорів (при цьому бажаючи вести їх виключно на своїх умовах) та війни. Тим часом, керівник Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України Кирило Буданов дав зрозуміти, що наша країна не погодиться на "заморожування" війни. Про що свідчить активізація переговорного кейсу? Як події можуть розвиватися в найближчому майбутньому? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому знову активізувався переговорний кейс України та РФ: який інтерес Китаю та Туреччини

Переговори. Фото: з відкритих джерел

Глобальні переговори про мир поки що не може забезпечити жодна країна

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно вважає цілком закономірним, що ті ж Туреччина та Китай шукають можливість постати у вигляді миротворців. Тільки мотивація тут може бути різна.

"Туреччина традиційно бере участь у переговорному процесі з низки напрямків. Це не переговори про мир загалом (хоч президент Реджеп Ердоган періодично пропонує і такі, підвищуючи свою роль), але це теми обміну полоненими, експорту українського зерна морем. І хоч Росія вийшла влітку 2023-го із зернової угоди, Туреччина періодично намагається повернутися до цієї теми. Тим більше, що є потужним гравцем щодо контролю за протоками. Крім того, між Румунією, Болгарією та Туреччиною підписано угоду щодо повоєнного розмінування Чорного моря", – зазначає експерт.

При цьому, продовжує вона, Туреччина, яка є країною НАТО, чітко декларує важливість збереження територіальної цілісності та суверенітету України. Дуже допомогла нам із безпілотниками, ми запустили низку спільних військово-технічних проєктів.

"Водночас Туреччина співпрацює з РФ в економічному плані, не ввела проти неї санкції. І це дозволяє їй виступати посередником між Києвом і Москвою, пропонувати себе як майданчик для переговорів. Тим більше, що у березні-2022 такі вже намагалися провести у Стамбулі", – нагадує Олеся Яхно.

Щодо Китаю, у нього, на думку аналітика, свої види. Особливо на тлі ослаблення світового лідерства США, де багато питань, у тому числі щодо підтримки України, стали заручниками виборчої кампанії.

"Китай не може не скористатися ситуацією, щоб спробувати вийти на перший план. Інша річ – що у його миротворчих прагненнях конкретики дуже мало. І говорячи про те, що треба припиняти війну, Пекін не каже, як саме це можна зробити, – наголошує Олеся Яхно. – Не говорить він і про виведення російських військ із території України. Більше того – пропустив низку останніх зустрічей, на яких було обговорено українську "формулу світу". Водночас, Китай, схоже, відіграв важливу роль у зниженні ядерних ризиків. І публічно, і непублічно він посилав сигнали про неприпустимість ігор із ядерною зброєю, що періодично робить Кремль".

Експерт також зазначає, що є й інші країни, які залучаються до вирішення гуманітарних питань між Україною та Росією (обмін полоненими, наприклад). Ті самі Саудівська Аравія, ОАЕ. Країни, які мають більш-менш налагоджені відносини і із Заходом, і з РФ.

"Якщо підсумувати – глобальні переговори про мир поки що не може забезпечити жодна країна. Просто тому, що Росія не готова до них. Її позиція – диктування виключно власних умов, що нас, зрозуміло, не влаштовує. Але чим більше країн говоритиме, що війна – це погано, тим краще для нас. Важливо, щоб ще й говорилося про те, що припинити війну можна лише справедливим миром", – констатує Олеся Яхно.

На чолі будь-яких переговорів має стояти "формула миру" президента Зеленського

Експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ міркує так:

"Активізація переговорного кейсу пов'язана з тим, що з'явилося, на думку низки країн, певне вікно можливостей, щоб майданчик мирного врегулювання запрацював. Про це, до речі, говорить і президент України Володимир Зеленський, сподіваючись провести навесні "Глобальний саміт миру". Це має бути серйозний майданчик на базі країни, здатної модерувати подібні процеси. Серед таких найчастіше називається Швейцарія. Але не можна виключати, що це буде Туреччина. Або, наприклад, Саудівська Аравія, де днями побував Зеленський".

Зрозуміло, продовжує експерт, що для країни, яка зможе провести у себе Глобальний саміт миру, це буде великий плюс у геополітичну карму, підвищення статусу.

Україна, вважає він, певною мірою може скористатися тим, що стати таким майданчиком хоче низка країн. Тому ми акцентуємо, що подібний саміт має відбутися на основі "формули миру" президента Зеленського.

"Там є низка чітких пунктів, – нагадує Олексій Кущ. – І позитивно, що Туреччина у нещодавній заяві наголосила, що підтримує нашу "формулу миру", суть якої – дотримання міжнародних норм права, територіальної цілісності, суверенітету".
Україні слід ставати внутрішньо сильною – і зменшувати зовнішню залежність

Заява президента Туреччини Ердогана, що його країна може знову стати майданчиком для переговорів між Україною та Росією, виглядає як засіб тиску на Україну – з примусу її до визнання статус-кво. Тобто, згоди (навіть тимчасової чи закамуфльованої) щодо окупації частини території. Так вважає народний депутат України VI та VII скликань, голова Центру дослідження політичних цінностей, історик Олесь Доній.

"Так звана "зернова угода" стала тактичною українською помилкою, адже дала можливість не лише владі Туреччини, але очевидно і політичним елітам інших країн трактувати це як згоду України на якісь домовленості з країною-окупантом ще до виведення окупаційних військ, – пояснює експерт . – Надалі, з електоральною зміною політичних еліт у країнах ЄС та НАТО (і особливо у США), такий тиск може посилюватись".

На думку Олеся Донія, в цій ситуації Україні слід не лише демонструвати категоричне політичне несприйняття такої позиції (що робиться), а й демонструвати внутрішню готовність до довготривалої війни (орієнтовно 15 років) з фашистською Росією. А значить – відновлення валкового військово-промислового комплексу, перезапуск внутрішньої демократії тощо. (що або робиться, або робиться незадовільно).

"Для того, щоб вдало протистояти тиску щодо "примусу до миру" України на де-факто російських умовах, нашій країні слід ставати внутрішньо сильною – і зменшувати зовнішню залежність", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Путіна заявили, що готові їхати на переговори з Україною: у якій країні вони можуть відбутися.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини