Чому Захід хоче заморозити війну і не готовий сміливіше підтримувати Україну

Війни з більш-менш рівним противником Захід не вів фактично з часу закінчення Другої світової

Американські видання зачастили із похмурими для України прогнозами. The Wall Street Journal пише, що стратегія російського диктатора Володимира Путіна, спрямована на те, щоб знизити підтримку нашої країни з боку Заходу, може рішуче змінити хід війни на користь РФ. То Politico стверджує, що через нездатність Заходу швидко та якісно озброювати Україну, Путін як ніколи близький до мети – придушити український спротив. Це відбувається на фоні переговорів, що почастішали, з Китаєм – як європейців, так і американців. А також загострення між Ізраїлем та Іраном на Близькому Сході. Чи розуміє Захід ризики глобальної війни, якщо продовжувати й надалі грати в піддавки з авторитарними режимами, намагатися утихомирити агресорів, боятися переступити ефемерні "червоні лінії"? Чи станеться перелом у свідомості демократичного світу, який, схоже, забув, що добро має бути з кулаками? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Захід виявився не готовим до війни у Європі

Кандидат наук із держуправління Юрій Гаврилечко пояснює, що після розпаду Радянського Союзу представники Заходу оцінювали ризики війни як вкрай низькі. Відповідно, і не вели підготовки до неї. А напрацювання, які були під час існування СРСР і Варшавського блоку, були за більш ніж 30 років серйозно забуті.

"Війни з більш-менш рівним супротивником Захід не вів фактично від часу закінчення Другої світової. Він не має планів, практики, контексту. До того ж зараз Захід в основному зосереджений на поточних проблемах - демографічних, економічних. Фінансова криза 2007-2008 років нікуди не поділася, її наслідки відчуваються досі", – зазначає експерт.

Враховуючи сказане вище, продовжує він, немає нічого дивного в бажанні і Європи, і США - якнайшвидше заморозити російсько-український конфлікт. І саме це бажання проглядається і в недостатній активній допомозі Україні, і у збільшенні різноманітних миротворчих заяв.

"А є ще Китай, є в цілому Азіатсько-Тихоокеанський регіон, де маса своїх проблем, включаючи економічні. Морські перевезення звідти до Європи виросли у рази. Нікуди не подівся фактор Тайваню, який КНР мріє вирішити. Ось і виходить, що у заморожуванні російсько-українського конфлікту та можливості зосередитися на вирішенні власних проблем зацікавлені як країни Заходу, так і той самий Китай", – наголосив Юрій Гаврилечко.

За його словами, зараз ми бачимо підготовчу роботу до форуму миру у Швейцарії.

І, швидше за все, за його підсумками і Україні, і Росії запропонують певний, узгоджений (хоч про це, можливо, не скажуть) план щодо "заморозки" прогнозує експерт. Не ескалації (чим загрожує збільшення поставок будь-якої зі сторін озброєнь та боєприпасів), а саме якогось варіанту перемир'я, уточнює він.

Захід багато в чому неоднорідний

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін вважає, що позиція Заходу щодо Росії багато в чому визначається наявністю у неї ядерної зброї. Цей фактор продовжує відігравати роль, навіть незважаючи на те, що на рівні риторики європейські та американські політики намагаються не озвучувати цю тезу.

"По факту, Захід у своїй підтримці України враховує фактор ядерного арсеналу РФ. І це чітко видно з того, наскільки сміливіше діяли США та Великобританія, захищаючи нещодавно Ізраїль від іранської ракетно-дронової атаки, чим вони діють щодо захисту України. Західні країни побоюються також того, що, якщо в Росії відбудеться неконтрольований перехід влади, бунт, який може призвести до розпаду РФ, доля ядерної зброї виявиться непередбачуваною", – зазначає політолог.

Тому, акцентує він, зроблено ставку на стратегію стримування російської агресії, а не тотальної поразки армії Путіна.

"Крім того, Захід багато в чому неоднорідний. Що демонструє ставлення до того ж палестино-ізраїльського конфлікту. Щодо російсько-українського також спостерігаються різні підходи. Частина західних лідерів виглядають більш яструбами, частина – голубами. Єднання 2022-го, яке ми бачили одразу після широкомасштабного російського вторгнення, пройшло. Починають включатися не емоції, а раціо", – наголошує Олексій Якубін.

На його думку, не варто відкидати і той факт, що Захід боїться остаточного занурення Росії в обійми Китаю.

"Такий тандем Заходу точно не потрібний. Тому він лавірує, тому такі паломництва європейців та американців до Китаю. Тому й ставка на регульований рівень ескалації. Що нам, зрозуміло, не подобається. Але з чим ми нічого вдіяти не можемо", – резюмує політолог.

Читайте також на порталі "Коментарі" - надії марні: Боррель пояснив, чому Захід не захищатиме Україну так, як Ізраїль.