Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому так важливо запустити вітчизняний ВПК: що означає перехід України до оборони
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому так важливо запустити вітчизняний ВПК: що означає перехід України до оборони

Україні потрібні масові виробництва САУ, танків, стволів, патронів, снарядів, ракет

21 грудня 2023, 15:45 comments2161
Поділіться публікацією:

Група високопоставлених американських військових пропонує Україні змінити свою стратегію у 2024 році, зосередившись на утриманні наявної території та створенні можливостей для виробництва власної зброї. Держсекретар США Ентоні Блінкен наголошує, що Штати із союзниками прагнуть забезпечити Україну можливістю міцно стояти на ногах у військовому та економічному плані, не залежачи від підтримки країн-партнерів у майбутньому. Секретар РНБО України Олексій Данілов запевняє, що спільне виробництво зброї нашою країною з країнами НАТО вже відбувається та набирає обертів. Про що говорять останні заяви у ракурсі військово-промислового співробітництва України з партнерами? Які очікування? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому так важливо запустити вітчизняний ВПК: що означає перехід України до оборони

Виробництво зброї. Фото: із відкритих джерел

Ставка повинна робитися на створення спільних підприємств із країнами НАТО

Експерт з питань сектору оборони та безпеки Олег Старіков наголошує, що наша країна, за заявами спочатку головкому ЗСУ Залужного, потім верховного головнокомандувача Зеленського, переходить до стратегічної оборони. А це передбачає утримання території без серйозних атакуючих дій. З накопичення ресурсів для таких дій.

"Одним із таких важливих ресурсів є наявність потужного власного військово-промислового комплексу. Війни виграють економіка та логістика. А ВПК – елемент економіки. З яким у нас зараз все непросто. І його точно потрібно розвивати. Нам потрібні масові виробництва САУ, танків, стволів, патронів, снарядів, ракет. Потрібних технологій для такого ривка ми не маємо", – зазначає експерт.

Можливо, продовжує він щось дають партнери. Але в якому обсязі? І де ми вироблятимемо все необхідне?

"Якщо ми спробуємо налагоджувати виробництво в Україні, воно буде постійною ціллю для атак з боку РФ, керівництво якої прагне демілітаризації нашої країни. Тобто підприємства слід розміщувати під землею. І, мабуть, така робота ведеться", – вважає Олег Старіков.

Ставка, на його думку, також має робитися на створення спільних підприємств із країнами НАТО. У тому числі – з розміщеннями їх на території прикордонних з Україною країн Альянсу.

"Але тут важливо опрацювати питання – куди підуть податки. Якщо справа буде, скажімо, у Польщі, і всі робітники – поляки, виграє польський бюджет. І тут є простір фантазії наших законодавців у пом'якшенні української податкової системи. Щоб вигідніше було розміщуватись у нас, – зазначає експерт. — Важливий кадровий потенціал. Менеджери, які сприяли б "стрибку тигра" у виконанні українського ВПК. Я поки що таких, на жаль, у наших міністерствах і відомствах, не бачу. Слід значно зміцнювати кадровий потенціал тих, хто визначає та реалізує політику нашого військово-промислового комплексу. Тоді в середньостроковій перспективі на цьому напрямі ми можемо мати значні успіхи".

Перехід в оборону — це точно не поразка

Колишній працівник СБУ (у 2004-2015 рр.) та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак поділився таким коментарем:

"Наші партнери намагаються диференціювати виробництво. США, Європа вже заряджають свої ВПК нові потужності. Повинна вливатись і Україна. Тим більше це справа нашої безпеки".

Щось, зазначає експерт, робиться безпосередньо в Україні, щось – за її межами (але в безпосередній близькості від наших кордонів). Тут поки що, втім, все швидше в процесі, на початку великого шляху.

Військову техніку, боєприпаси ми змушені виробляти за кордоном, щоб убезпечитись від "прильотів", пояснює Іван Ступак.

За його словами, перехід в оборону – це точно не поразка.

"Чим більше ми в активній обороні, тим більше втрачає сил і засобів РФ. Адже це її окупаційна армія йде на штурм зазнаючи колосальних втрат (вже понад 350 тис, причому в останні місяці втрати просто катастрофічні, особливо в районі Авдіївки). Російська армія вкотре "сточується", проходячи через мінні поля під нашим щільним вогнем. Якщо ми шкодували свої сили та засоби, то Кремль ніколи таким не відрізнявся. І "м'ясні штурми" стали його "товарним знаком". Тоді як ми заощаджуємо і техніку, і людей. Нарощуючи виробництво ВПК. У співпраці із партнерами. Тож перспективи в України – позитивні. На відміну від країни-агресора", – робить висновок експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому перемога України у війні відстрочується: що станеться, якщо ми залишимося без допомоги Заходу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

21 грудня 2023, 16:11

Марність надій на багатшення думкою. Запишіть все це для історії. Починати треба з реформ і чітко казати що міняти і хто заважає і чому. Усі наші феодали мають життєві інтереси за межами України, а Україна для них просто корито. Життя за цими феодальними законами Януковича нічого не змінить - це програш. Одні твердження-95 що ми сточуємо російську армію чого варті. Росія навпаки міцнішає і вже погрожує НАТО.


Новини