Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому стратегічний наступ РФ вже неможливий - що може змінити розклад сил на полі бою
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому стратегічний наступ РФ вже неможливий - що може змінити розклад сил на полі бою

Пропагандисти активно просувають думку, що контроль за стратегічними та тактичними операціями в нашій країні мають американські військові

16 березня 2023, 12:05 comments2572
Поділіться публікацією:

За словами міністра оборони США Ллойда Остіна, українські військові вже продемонстрували подвиг героїзму та стійкості, утримавши такий довгий час Бахмут. І тепер, наголошує глава Пентагону, лише український президент Зеленський та військове командування ЗСУ мають право вирішувати – чи утримувати місто-фортецю далі. Тим часом, аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) зазначають, що темпи російського наступу сповільнилися – і у ЗСУ з'явилася можливість перехопити ініціативу на фронті. Про що говорить цей американський погляд на ситуацію на полі бою? Які чинники можуть у найближчому майбутньому серйозно змінити ситуацію в російсько-українській війні? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому стратегічний наступ РФ вже неможливий - що може змінити розклад сил на полі бою

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Наступальні можливості росіян стали настільки малі, що, якщо порівнювати їх із тією ж Першою світовою, це рівень наступу одного армійського корпусу

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов розповідає:

"Мої друзі – американські військові, політичні та навіть економічні аналітики – зазначають, що в інформаційному просторі Росія створила так звану сміттєву (від слова сміття) гілку. Суть її – переконати своє населення, що на українській території РФ воює не стільки власне з Україною, а й із США. Пропагандисти активно просувають думку, що контроль за стратегічними та тактичними операціями в нашій країні мають американські військові. Хоча це зовсім не так. І цю сміттєву гілку необхідно обов'язково витравити з нашого інформаційного простору. Причому ця думка – одна з пріоритетних в США".

Експерт наводить класичний історичний приклад. 1920 року польському воєначальнику Пілсудському допомагав французький генерал Вейган, начальник штабу командувача сил Антанти у Першій світовій. Саме Вейган запропонував контрудар на Віслі (згодом це назвали "дивом на Віслі"). Зосередити польські війська за рікою Вепш і завдати на протиході удару Червоній армії, що наступала, під командуванням Тухачевського.

"Але ж нікому не спадає на думку, що переможцями у радянсько-польській війні 1920 року є французи! Так, Вейган запропонував певний план, але він був прийнятий польським командуванням і чудово втілений польськими військами. Приблизно та сама ситуація на сьогодні в Україні, – пояснює Віктор Савінов. – Сказати, що військово-аналітична думка США усунута від російсько-української війни – буде неправдою. Але Україна є абсолютно суб'єктною у прийнятті стратегічних і тактичних рішень, у виборі напряму контрудара. Ну, а кількість військ, необхідних для утримання Бахмута, визначається, насамперед, військовим керівництвом України – відповідно верховним головнокомандувачем (президентом)".

Ця думка, наголошує експерт, має активно розвиватися в інформаційному просторі, щоб світ був об'єктивним у своїх оцінках. Українське військове командування має повну свободу дій щодо прийняття рішень.

"Якщо говорити про подальший розвиток подій, то, як ми зазначали в минулій публікації, хоч би як закінчилися бойові зіткнення під Бахмутом, Україні вже вдалося здобути стратегічну перемогу. Насамперед вона полягає в тому, що росіяни можуть зараз вести наступальні дії на фронті не більше 30 км. Тобто наступальні можливості російської армії стали настільки малі, що, якщо порівнювати їх із тією ж Першою світовою, це рівень наступу одного армійського корпусу – навіть не однієї армії. Сьогодні зрозуміло, що стратегічних наступальних операцій проти України російська армія вести вже не може. А ось можливості контрнаступу української армії поки що світовій громадськості, навіть військовим аналітикам, не зрозумілі. Але з урахуванням того, що Україна зберегла значні резерви, не втягнувши їх у "м'ясорубку", дозволяє очікувати на контрнаступ ЗСУ на будь-якій ділянці фронту. І тут ми не шкодитимемо нашим героїчним військовим, називаючи навіть ймовірне місце контрудара. Нехай росіяни ворожать, а дізнаються про все вже постфактум", – констатує Віктор Савінов.

Кардинально змінити ситуацію на фронті може надання Україні далекобійних ATACMS

Спікер Міжнародної волонтерської спільноти "InformNapalm", боєць ЗСУ Михайло Макарук розмірковує так:

"Наше командування давно говорило – є генеральний план визволення українських теренів, він працює. Існує певна стратегія дій. Але нам потрібна підтримка партнерів у техніці та боєприпасах (засоби ППО, бронетехніка, снаряди різних типів – артилерійських та ракетних систем). Ми давно кричимо, то нам потрібен ATACMS (MGM-140 ATACMS – американський оперативно-тактичний ракетний комплекс виробництва Lockheed Martin з балістичною ракетою малої дальності) – і це даватиме свої плоди. Що стосується Бахмута, то він став для кац*пів таким собі другим Сєвєродонецьком".

Михайло Макарук нагадує, що торік у Сєвєродонецьку росіяни поховали три свої танкові батальйони. А в Бахуті відбувається масова утилізація їхньої живої сили.

"У російського командування був задум – кинути на забій тисячі зеків. Щоб власне армія (кадрові військові) окупантів не надто постраждала в боях на Донбасі, а ЗСУ – виснажилися. Тим часом росіяни поповнювали та оновлювали бригади, які втратили боєздатність на Київському, Харківському та Херсонському напрямках. Але ми зрештою перемололи на Донбасі загалом і в районах Бахмута, Соледара, Вугледара не лише зеків, а й регулярні частини. Насамперед завдяки героїзму та стійкості українських воїнів. По-друге, через безграмотність, кровожерливість (інакше не назвеш) російського командування", – пояснює експерт.

За його словами, кардинально змінити ситуацію на фронті може надання тих же далекобійних ATACMS.

"Коли ми діставатимемо дальні склади противника, матимемо можливість влупити по аеродромах, у тому числі, на території РФ, військово-морським базам противника в тимчасово окупованому Криму, це може змінити багато чого. Кораблі та підводні човни, з яких по нас періодично летять "Калібри", постійно стоять на завантаженні. Уявіть собі картину, що стоїть такий собі умовний "Адмірал Макаров" на завантаженні в Севастопольській бухті – і тут залітає ATACMS. Що відбувається з корабликом та "Калібрами"? Феєрверк феноменальний! Плюс, – зазначає Михайло Макарук, – важливе подальше, більш активне накачування нас артилерією та боєприпасами. Снарядний голод у нас досі є. І нам потрібно набагато більше за арту".

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що свідчить провокація із збитим росіянами американським дроном – чому це на руку Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини