Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому розпад РФ неминучий - як розуміти обережну поведінку Заходу
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому розпад РФ неминучий - як розуміти обережну поведінку Заходу

Україна вже змогла показати всьому світу і самій РФ, що можливий не лише опір, а й перемога, що у Кремлі «король голий»

3 липня 2023, 12:20
Поділіться публікацією:

Секретар РНБО України Олексій Данілов спрогнозував розпад РФ на низку республік. Це ж пророкує лідер "Клубу розсерджених патріотів", терорист Ігор Стрєлков-Гіркін, один із лідерів т.зв. "російської весни" на Донбасі, учасник захоплення Слов'янська та Донецька. Як оцінюєте дані заяви та перспективи розпаду РФ? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому розпад РФ неминучий - як розуміти обережну поведінку Заходу

Розпад РФ. Фото: з відкритих джерел

Основне питання, коли саме розпочнеться ланцюгова реакція в РФ – і де

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченко, політолог Ганна Малкіна припускає, що розвал Російської Федерації – один із найімовірніших сценаріїв її майбутнього. Питання лише, зазначає вона, у короткій, середній чи довгій перспективі.

"Але вектор уже прокладено. І тому є кілька причин", – вважає експерт.

Причина перша – асиметричний територіальний устрій.

"Росія – це федерація, що складається з 82 територіальних утворень із різним статусом. Це республіки, краї, області, автономні округи тощо. Асиметричність у територіальному устрої – це різний обсяг повноважень у місцевої влади та споконвічна гризня, хто головніший та самостійніший. Наприклад, навіть Німеччина – це федерації з симетричним державним устроєм, всі мають однаковий статус, повноваження, відповідальність, всі рівні. Це дозволяє уникнути виділення якихось окремих територій у країні в "особливі". До асиметричності територіального устрою РФ потрібно додати асиметричність руху фінансових потоків. Багатий процвітаючий центр та жебраки – не найкращий привід для розмов про справедливість і згладжування конфліктів. Саме несправедливість та дискримінація завжди були причинами революцій та громадянських воєн", – наголошує Ганна Малкіна.

Друга причина – дуже різноманітний етнічний склад РФ за наявності особливого виділення титульної нації – росіян.

"Кожен етнос має давнє коріння, свої традиції, культуру, мову, писемність та багато іншого. Етноси унікальні і, незважаючи на тривалу політику русифікації, вони зберігають свою самобутність. У цьому полягає особливість етносів, – пояснює експерт. – Право народів на самовизначення – один із основних принципів міжнародного права. І він був сформульований не просто. Це базове, внутрішньо закладене прагнення етносу до незалежності, що забезпечує його збереження. Таке прагнення закладено у всіх етносах, які проживають в РФ. І це – бомба з годинниковим механізмом, яка може вибухнути будь-якої миті, будь-де і викликати ланцюгову реакцію".

Причина третя — імперія, що слабшає.

"Будь-яка імперія зберігається доти, доки вона сильна і непереможна, коли авторитет влади не ставиться під сумнів, коли навіть думки про протистояння влади викликають страх і жах, – зазначає Ганна Малкіна. – У Росії зараз ситуація інша й причина тому – героїчний опір України, у якої вийшло. Україна змогла показати всьому світу і самій РФ, що можливий не лише опір, а й перемога. Що у Кремлі "король голий". Що система слабка, влада некомпетентна та боягузлива. І це стане основою для дії в окремих регіонах, які втомляться терпіти кабалу та захочуть обрати самостійний шлях".

Основне питання, на думку експерта, коли саме розпочнеться ланцюгова реакція – і де.

"Найочікуваніша відповідь – це Чечня, яка має гіркий досвід боротьби за незалежність і не забула образи. Але можуть бути неочевидні варіанти, пов'язані з появою сильного лідера", – констатує політолог.

Що в США, що в Європі хочуть припинення війни та нормалізації ситуації, але не шукають при цьому варіанта розвалу РФ

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно міркує так:

"Нам би, звісно, дуже хотілося бачити розпад Росії, бо подібні процеси автоматично зупинять війну проти України. Адже питання стоятиме вже про те, як зупинити громадянську війну в Росії. Але я не робила б на це ставку в близькій перспективі. Тому що позиція того ж Заходу перешкоджає чи робить цей процес не настільки швидким, як хотілося б Україні".

На думку аналітика, ті ж заяви з боку США, що вони ніяк не причетні до заколоту Пригожина, говорять про те, що керівництво Білого дому не хоче, щоб у Кремлі вважали, що можливі внутрішні проблеми в РФ можуть спричинити певні зовнішні впливи.

"На Заході побоюються, що при розпаді РФ її ядерний арсенал опиниться в руках відвертих божевільних та терористів. І в цьому сенсі готові терпіти відверто шантажистські ядерні заяви тих же Медведєва, Патрушева та інших, хто причетний до нинішньої влади. Сподіваючись, що Кремль далі заяв не піде. А от у разі хаотизації – хто знає, в чиїх руках будуть ядерні кнопки", – пояснює Олеся Яхно.

У цьому сенсі, продовжує вона, на Заході ризик мілітаристської Росії, продовження її війни проти України, на жаль, вважають меншим злом, ніж розвал країни-агресора з непередбачуваними наслідками.

"Тому бачимо таку напрочуд обережну реакцію наших партнерів на екоцид у вигляді підриву росіянами Каховської ГЕС, а також на численні заяви української влади та розвідки про ризик підриву окупованої Запорізької АЕС. Тому нам так повільно та обережно надають далекобійні ракети, всіляко наголошуючи, що їх не можна використовувати для ударів по міжнародно визнаній території РФ", – наголошує аналітик.

З публічних заяв, звертає вона увагу, стає зрозуміло, що Захід досі не має єдиної думки з приводу того, чи може Україна повертати Крим військовим шляхом. Що вже казати про гіпотетичний розвал самої РФ.

"Що в США, що в Європі хочуть припинення війни та нормалізації ситуації, але не шукають при цьому варіанта розвалу РФ, – вважає Олеся Яхно. — Виходячи з цього, Захід воліє робити ставку на військове посилення України, на постійне ослаблення Росії (у тому числі економічно), на можливу зміну путінського режиму (не виключено, що через певні кампанії, які загострюватимуть конфлікти) — з появою альтернативи чи запиту на альтернативу усередині РФ. На мій погляд, Захід не чіпляється за єдність Росії. Але хоче розуміти, що якщо та розвалюватиметься, якщо якісь республіки захочуть незалежності – щоб це був контрольований, а не хаотичний та непередбачуваний процес. Іщо він не призведе до того, що, наприклад, Китай істотно посилиться через такий розвал РФ, низка новостворених самостійних республік перебуватиме у постійних війнах, незрозуміло хто і як контролюватиме ядерну зброю".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що чекає на путінський режим найближчі кілька місяців – чим зараз зайняті російські еліти.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

3 липня 2023, 12:02

Не здатний - відволікаючою пропагандою багатіє.


Новини