Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому росіяни в глухому куті на Донбасі – про що говорить галас навколо контрнаступу ЗСУ
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому росіяни в глухому куті на Донбасі – про що говорить галас навколо контрнаступу ЗСУ

Контрнаступ ЗСУ настане лише тоді, коли для цього будуть достатні умови, ресурси та потрібний момент

14 квітня 2023, 12:58 comments1291
Поділіться публікацією:

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) дійшли висновку, що росіяни більше не здатні активно наступати на кількох напрямках навіть у Донецькій області. Тому масштабно штурмують або Бахмут, або Авдіївку. Тим часом, секретар РНБО України Олексій Данілов заявив, що українські захисники мають кілька варіантів розвитку подій на фронті. За його словами, всі припущення щодо контрнаступу ЗСУ, які зараз робляться в публічному просторі, не мають під собою жодних підстав. Що можна сказати про битву за Донбас, а також про інформаційну битву щодо майбутнього українського контрнаступу? Які основні висновки слід зробити, до чого готуватись? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому росіяни в глухому куті на Донбасі – про що говорить галас навколо контрнаступу ЗСУ

ЗСУ. Фото: Генштаб ЗСУ у Facebook

Ми маємо продовжувати критично ставитися до інформації, довіряти лише перевіреним джерелам

Народний депутат Верховної Ради VIII та IX скликань Олексій Гончаренко поділився таким коментарем:

"Мені складно говорити про стан на фронті та дії військових, тому що я не військовий. Усі плани контрнаступу є в Генштабі – і ми точно не дізнаємося ні про що, поки сам контрнаступ не відбудеться. Що ж до інформаційної битви – вона відбувається щодня".

Російська пропаганда, наголошує нардеп, працює цілодобово. Противник хоче дискредитувати ЗСУ, посіяти зневіру українців у власні сили.

"Ми повинні продовжувати критично ставитися до інформації, довіряти лише перевіреним джерелам, – наголошує Олексій Гончаренко. – Точно можу сказати одне – треба вірити у наших воїнів!".

Коли наступ розпочнеться – ми всі це побачимо, а який із напрямків виявиться основним – вирішуватиметься в оперативному порядку

Голова Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков розмірковує так:

"Ми всі чекаємо, коли наша армія піде у наступ і викине окупантів за межі України. Дуже хотілося б, щоб наступ почався завтра або, максимум, через тиждень. Але він настане тоді, коли для цього будуть достатні умови, ресурси та слушний момент. На яких напрямках буде наступ – ніхто з тих, хто у темі, не скаже (і це логічно). А всі спроби публічних прогнозів – це гонитва за кліками та популярністю".

Реальні плани, підкреслює експерт, має в своєму розпорядженні мінімальну кількість людей – і у них є завдання важливіші, ніж знайти своє прізвище в новинах із сенсаційними заявами. Тим більше, наголосив Сергій Биков, що витік такої інформації може коштувати життя нашим солдатам.

"Коли наступ розпочнеться – ми всі це побачимо, а який із напрямків виявиться основним – вирішуватиметься в оперативному порядку, виходячи із ситуації. Це, – пояснює експерт, – нормальна практика у всіх війнах".

Російська армія виявилася неготовою проводити наступальні операції одночасно на кількох напрямках

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль звертає увагу, що під час боїв в Україні, зокрема битви за Донбас, ми побачили численні помилки російської армії. Її нездатність проводити наступальні операції одночасно на кількох напрямах. Непродуктивність та неефективність збройних сил противника. Дурні рішення командирів і дезорієнтацію солдатів, ставлення до яких у Росії традиційне – "гарматне м'ясо".

Це, продовжує експерт, посилюється відсутністю у переважної більшості російських військовослужбовців мотивації, бойового духу. Саботування процесу навіть прихованої мобілізації, яку тепер хочуть посилити, говорить саме за себе, зазначає Катерина Коваль.

"За всім цим спостерігає весь світ, роблячи відповідні висновки, – підкреслює вона. – У тому числі щодо нових військових злочинів росіян, таких як страти українських військовополонених. Все це демонструє слабкість російської армії, її звірячу сутність. На жаль, ми за таке усвідомлення інших країн, платимо надто дорогу ціну".

Щодо українського контрнаступу та інформаційного шуму навколо цього, то, за словами експерта, важливо розуміти – окрім деокупації наших територій це ще й серйозні втрати у лавах ЗСУ. А тому, пояснює Катерина Коваль, ввести супротивника в оману, змусити його ухвалювати неправильні рішення. Це одна із давно відомих військових хитрощів. Звідси й так багато інформаційного шуму довкола того – коли, де, якими силами ми можемо наступати.

"При цьому слід розуміти, що ті чи інші плани можуть змінюватись, залежно від оперативної обстановки, від того, що відбувається на тій чи іншій ділянці фронту. Глобальні події міжнародного рівня також мають значення. Упевнена, Генштаб має не один, а низку планів подальших дій ЗСУ, кожен з яких, залежно від того, як складуться обставини, має свої варіації. Нам точно потрібна не одна наступальна операція, а низка їх, щоб вийти на межі станом на 1991 рік. А саме це залишається однією з основних цілей України у цій війні. Друга мета – домогтися побудови ефективної системи глобальної безпеки, яка передбачає, що ніколи більше не повториться агресія, подібна до тієї, яку веде РФ проти нашої країни, – наголошує Катерина Коваль. – І щоб наблизити нашу перемогу, кожен має робити свій внесок – на власному фронті".

Читайте також на порталі "Коментарі" — серія "зливів" та натяк на затягування війни: хто стоїть за цим – до чого готують нас.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини