Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому РФ могла відкласти теракт на ЗАЕС - чи залишаються ризики
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому РФ могла відкласти теракт на ЗАЕС - чи залишаються ризики

Гіпотетична диверсія на ЗАЕС, швидше за все, залежить від перспектив українського контрнаступу

6 липня 2023, 18:40 comments2493
Поділіться публікацією:

Глава української розвідки Кирило Буданов вважає, що загроза теракту на Запорізькій АЕС, про яку багато говорилося останнім часом, зменшується. За словами голови ГУР, було вжито певних дій у цій сфері – як публічних, так і непублічних. З Вашингтона теж надійшов сигнал, що там уважно стежать за ситуацією навколо ЗАЕС та можливими провокаціями з боку окупаційних військ. Що можна сказати щодо ситуації навколо ЗАЕС останнім часом і на даний момент? Наскільки великі ризики? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому РФ могла відкласти теракт на ЗАЕС - чи залишаються ризики

Окупація ЗАЕС. Фото з відкритих джерел

Загроза підриву Запорізької АЕС цілком реальна

Голова Підкомітету Верховної Ради України (IX скликання) з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи Сергій Магера розмірковує так:

"Для України, яка пережила історію Чорнобильської АЕС, вирішити питання із безпекою Запорізької АЕС – ключове завдання. Ми знаємо, що таке мирний атом, який виходить із-під контролю. Знаємо, що таке – забруднення довкілля. І скільки необхідно сил, енергії, засобів, щоб постраждалі землі стали більш-менш придатними для життя та експлуатації".

У разі катастрофи на ЗАСЕ будуть забруднені величезні за площею території по Дніпру, причому не тільки в Україні, попереджає експерт.

На його думку, від країни-агресора можна очікувати будь-чого.

"Гіпотетична диверсія на ЗАЕС, найімовірніше, залежить від перспектив українського контрнаступу. Якщо буде просування ЗСУ, якщо для росіян виникне необхідність відступу, ймовірність підриву на атомній електростанції зростає. Поки що контрнаступ йде не так швидко, як нам би хотілося. Можливо, тому давно запланована окупантами диверсія на ЗАЕС відкладається. Принаймні складається таке враження. Росіяни нагнітають, використовують ситуацію для політичних ігор, тиску на наших партнерів з метою змусити Україну сісти за стіл переговорів. Але загроза – реальна, – вважає Сергій Магера. – Не випадково Україна готується до цього, проходять навчання, щоб мінімізувати гіпотетичні наслідки катастрофи для населення".

Загроза підриву ЗАЕС зменшилася, але не зникла повністю

Експерт Українського інституту політики Микола Спіридонов, коментуючи причини активності росіян навколо ЗАЕС, проводить паралель із шахами.

"Коли в одного з гравців є явно програшна позиція, він шукає будь-які можливості для загострення гри. Щоб отримати хоч якісь шанси. Оскільки на полі бою російські війська поступово відступають, Кремль шукає будь-які можливості вирівняти ситуацію, зробити її прийнятнішою для себе. Так було з підривом Каховської ГЕС. Так відбувається зараз – із шантажем підриву Запорізької АЕС та заздалегідь перекладанням провини на Україну, – вважає експерт. – Мовляв, дивіться тут загроза світового масштабу! Давайте заморозимо бойові дії. Аби мати можливість зміцнити свою оборону, нагромадити нові сили для атак".

На думку Миколи Спіридонова, якщо Буданов говорить про те, що ризики стали нижчими – то так і є.

"Керівник нашого ГУР є одним із найбільш поінформованих людей в Україні. Аналогічні меседжі йдуть із американського Інституту вивчення війни (ISW). Його аналітики зазначають, що загроза зменшилась. І немає підстав цим даним не довіряти. Мабуть, з російською стороною справді була проведена відповідна роз'яснювальна робота – публічна і не публічна. Причому, мабуть, як із боку Заходу, а й із боку відносно нейтральних Китаю та Індії, які рятують РФ останнім часом економічно (скуповуючи в неї самі нафту і газ). Загроза, мабуть, зменшилась. Але точно не зникла повністю. І за ситуацією слід уважно спостерігати", – зазначає експерт.

Він не виключає, що черговий сплеск ядерного шантажу цілком може бути пов'язаний із майбутнім самітом НАТО. Мовляв, якщо дасте Україні літаки та гелікоптери, щось може статися із ЗАЕС.

"Таке залякування навряд чи дасть результати, – прогнозує Микола Спіридонов. – Але слід розуміти, що шантаж – одна з основних стратегій Путіна. Він постійно блефує, залякує, грає на підвищення ставок. Ось тільки ця стратегія, в міру ослаблення Росії в цілому і путінського режиму зокрема, спрацьовує все рідше".

Схоже, справді, пішли потужні сигнали в РФ, що якщо вона зробить підрив ЗАЕС, то отримає колосальні наслідки для себе

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький поділився такою думкою:

"Загрози поки що виглядають гіпотетично. А ситуацію навіть порівняти нема з чим – атомна станція, яка знаходиться в зоні бойових дій. Подібного людство ще не знало".

На думку експерта, з огляду на радіаційну фобію України та Заходу ще з часів Чорнобильської катастрофи Росія використовує ситуацію для шантажу.

"Але, схоже, справді, пішли дуже потужні сигнали в РФ, що якщо вона вчинить подібний небачений злочин, то отримає колосальні наслідки для себе. Як кажуть фахівці-ядерники, якщо із ЗАЕС щось і станеться, це буде не така масштабна катастрофа як Чорнобильська, і навіть, можливо, як Каховська. Тож виглядає все саме як елемент шантажу, який навряд чи вплине на Україну", – констатує Олексій Голобуцький.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому нагнітається історія із ЗАЕС – на яку реакцію чекаємо від Заходу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини