Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому поступаємось на інформаційному фронті: як змінити ситуацію
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому поступаємось на інформаційному фронті: як змінити ситуацію

Україні потрібно заручитися увагою західних медіа та говорити про те, що нам потрібно

9 грудня 2023, 12:50 comments4892
Поділіться публікацією:

На фоні зниження підтримки України з боку Заходу, пробуксовок із виділенням допомогинамітилася ще одна неприємна тенденція. А саме – західні медіа дедалі частіше публікують матеріали про те, що Путін зараз має здатність перемогти. Як через нерішучість з боку союзників України, так і через нібито наявний конфлікт між вищим політичним та військовим керівництвом нашої країни. Про це писав The Economistподібний матеріал вийшов у BloombergА канадське видання The Globe and Mail зазначає, що влада України змінила ставлення до західних ЗМІ на 180 градусів, висловлюючи невдоволення тим, як вони висвітлюють події в нашій країніЕксперти проаналізували для порталу "Коментарі" те, що відбувається зараз на інформаційному фронті, а також як виправити ситуацію.

Чому поступаємось на інформаційному фронті: як змінити ситуацію

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Потрібні кардинальні зміни в інформаційній політиці

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда розмірковує так:

"Слід розуміти, що ми ведемо війну на незвичному для себе рівні. Перша та Друга світові війни не вимагали від української влади якоїсь інформаційної політики, бо тоді не було незалежної України. Нині – інші умови. І тут слід вирішувати низку завдань. З одного боку, заручиться увагою західних (і не лише) медіа. З іншого боку – говорити про те, що нам потрібно, у тій тональності, що нам потрібна, з тими людьми, які здатні почути та донеси українські меседжі".

Це – непросте завдання, зазначає експерт. Наголошуючи, що телемарафон "Єдині новини" її точно не вирішує.

"Як і те, що радник Офісу президента Михайло Подоляк коментує практично всі питання. Це не грає нам на руку", – упевнений Євген Магда.

На його думку, потрібні серйозні зміни в інформаційній політиці України.

1. Принцип відсутності "кумівства" для основних органів влади, особливо пов'язаних із силовими структурами. І спікери – не лише від ОП.

2. Заяви та дії мають бути більш зваженими та адекватними.

3. Україні слід зрозуміти, що нам ніхто нічого не винен. Виходячи з цього, і вибудовувати інформаційну політику.

4. Потрібні активніші та адекватніші прес-тури, що дозволить ефективніше доносити інформацію за кордон.

5. Слід використовувати такий інструмент як демонстрація війни через долю тієї чи іншої людини.

У США практично немає українського лобі

Телеведучий, медіаексперт, політичний оглядач Сергій Дойко поділився думкою щодо провалу комунікаційної (інформаційної) політики України на прикладі США.

"У Штатах зараз дійсно переважає думка про необхідність знижувати підтримку Україні і спрямовувати зусилля на певні домовленості, а кошти – на вирішення внутрішньоамериканських проблем (включаючи зміцнення кордону з Мексикою). Така тема стає превалюючою і у багатьох медіа, – зазначає експерт. – При цьому, як розповів адвокат, політичний стратег, член Ради директорів міжнародного правозахисного агентства WEST SUPPORT Юрій Ванетик, який близько півстоліття є громадянином США, ніхто не каже, що треба домовлятися на умовах РФ. Він наголосив, що в Штатах на даний момент існує два чіткі напрямки. Перший — за те, що слід припиняти бойові дії, намагаючись додавити РФ санкціям. Аргументи – по суті йде винищення української нації, у росіян ресурсів більше, американські платники податків не повинні витрачати величезні кошти на цю війну. Мовляв, слід заморозити ситуацію, а там буде видно. Другий напрямок – воювати до перемоги над Росією. Але цей табір дедалі меншає".

Погано те, продовжує Сергій Дойко з посиланням на слова Юрія Ванетика, що в США практично немає українського лобі. І це – інформаційний провал нашої країни.

"У результаті ситуація в Україні, включаючи військову, висвітлюється далеко не в тому ключі, як слід, – наголошує експерт. – Тема корупції українців переважає тему військових злочинів росіян, до нашого керівництва почали ставитися з сарказмом, особливо на тлі дурниць, які періодично видають представники партії влади".

Україна, впевнений Сергій Дойко, має змінюватися сама, а не чекати поштовхів ззовні. Змінюватися і в сенсі реальних реформ, і в сенсі адекватної інформаційної політики – із задіянням максимальної кількості важелів впливу, як та ж діаспора. Ставка на голос виключно з Банкової, як показав час, себе не виправдовує.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що змусить РФ розпочати переговори на наших умовах: коли може прояснитися ситуація.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини