Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому питання щодо допомоги від США все ще далеке від вирішення: як треба діяти Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому питання щодо допомоги від США все ще далеке від вирішення: як треба діяти Україні

Вже зрозуміло, що об'ємний пакет допомоги Україні буде проголосований американськими парламентаріями лише після того, як республіканці та демократи дійдуть розуміння в міграційному питанні

3 січня 2024, 20:00
Поділіться публікацією:

Ракетно-дроновий терор України, який влаштувала Росія, починаючи з 29 грудня, викликав закономірне обурення з боку цивілізованого світу. Особливо гостро реагують європейські країни, яким РФ відкрито погрожує нападом. І які розуміють, що, якщо впаде Україна, то наступними можуть стати вони. Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський закликає посилювати санкції проти Росії, паралельно надавши Україні ракети великої дальності. Глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс наголошує, що недостатня допомога нашій країні може в майбутньому коштувати для Заходу набагато більшого, аж до прямого втягування у війну з РФ. Він закликає не чекати "ефекту Перл-Харбора", проводячи паралелі з раптовим нападом Японії на військову базу США, розташовану на Гавайських островах, після чого Штати вступили у Другу світову війну. У редакційній статті The Washington Post зазначається, що повітряний терор з боку Росії відбувається на фоні зупинки західної допомоги Україні. Журналісти закликали Конгрес взятися за розум – і надати нам нарешті нову програму військової допомоги. Ну, а республіканці продовжують ув'язувати це із питанням безпеки американських кордонів. Експерти розповіли порталу "Коментарі" про те, якими є шанси на надання Україні з боку США довгоочікуваної багатомільярдної допомоги.

Чому питання щодо допомоги від США все ще далеке від вирішення: як треба діяти Україні

Допомога Україні. Фото: з відкритих джерел

Ми виявились заручником ситуації у США

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко запевняє: дискусія в США, та ще й напередодні виборів щодо допомоги Україні зовсім не означає, що цієї допомоги не буде.

"Допомога буде у будь-якому випадку, – вважає вона. – Питання в обсягах та часі ухвалення відповідних рішень (а Конгрес вже 8 січня відновлює свою роботу). На жаль, навіть у тій кількості, в якій допомога виділялася раніше, нам її не вистачало, щоб здолати агресора. Лише – стримувати".

При цьому, продовжує експерт, санкції працюють, хоч і не так швидко, як би хотілося. Вартість продуктового набору в РФ зростає, Фонд національного добробуту (російський державний резервний фонд є частиною механізму пенсійного забезпечення громадян РФ на тривалу перспективу) майже вичерпаний.

"Останні масовані обстріли росіянами України явно посилюватимуть підтримку нашої країни, зокрема шляхом громадської дипломатії. Як у США, так і в ЄС", – зазначає Катерина Одарченко.

Вона закликає пам'ятати, що РФ веде гібридну війну проти всього демократичного світу. У тому числі намагаючись впливати на вибори, підтримувати проросійські сили. Ми вже маємо негативні приклади Словаччини, Сербії, Угорщини. Важливо ламати можливість Росії вести таку роботу, наголошує політтехнолог.

"Вже зрозуміло, що об'ємний пакет допомоги Україні буде проголосований американськими парламентаріями лише після того, як республіканці та демократи дійдуть розуміння в міграційному питанні. Важливим для США, проте ніяк не маючим відношення до України. Але пов'язаним республіканцями саме з допомогою нашій країні. Розуміючи, наскільки це важливо для демократів. Класичні політичні торги, які не означають, що республіканці не підтримують Україну. Ми виявились заручником ситуації. Але все у будь-якому разі буде проголосовано", – констатує Катерина Одарченко.

Україні важливо створити широкий громадський тиск через будівництво нової широкої коаліції

Телеведучий, медіаексперт, політичний оглядач Сергій Дойко зазначає, що у світі біль, страждання України більше відчувають здебільшого теоретично. Не розуміючи всю драму, що тут відбувається. Адже погляд із боку – не погляд зсередини. А от, коли ті ж американці, європейці відвідують нашу країну, багато що змінюється.

"За словами адвоката, політичного стратега, члена Ради директорів міжнародної правозахисної агенції WEST SUPPORT (США) Юрія Ванетика, у Штатах уже зрозуміли, що швидко нічого не закінчиться. Що РФ повністю віддалася цій війні (акцентуючи, що воює не з Україною, а з натовською загрозою). Що для Кремля це сенс існування, який він прищеплює всім росіянам… Розуміння, жаль, засудження агресії – це добре. Але нам набагато важливіше військово-фінансова допомога, – наголошує Сергій Дойко. — А в США в рік виборів, на жаль, багато хто почав замикатися на внутрішніх питаннях, пояснював мені Ванетик. І, якщо одні бачать ситуацію в усьому обсязі, з усіма викликами, то інші – трампістськи, протекціоністськи. Мовляв, важливіше внутрішні питання, тих самих мігрантів на кордоні з Мексикою, вирішення своїх соціально-економічних проблем. А Україна, Європа – від нас далеко".

З посиланням на Ванетика, який особисто знає багатьох американських конгресменів та політиків, розуміє спосіб їхньої думки, експерт пояснює, що Україні зараз важливо створити широкий суспільний тиск через будівництво нової широкої коаліції. І підняти рівень санкцій проти РФ в рази вищий.

"Бо нинішні для Росії – явно не смертельні. Вона навчилася їх обходити, обходитися без багато чого, що пішло з її ринку. Слід змінювати підходи. Інакше навіть з допомогою США (а допомога точно буде, питання лише – в якому обсязі) війна затягнеться надовго. Потрібні агресивніші санкції. Щоб Росія не встигала до них адаптуватися. Щоб вони її реально знекровлювали. Ну, а сама Україна має активніше (але без перегинів, без вказівок партнерам, без докорів) доносити необхідність спільними зусиллями здолати російського агресора", – робить висновок Сергій Дойко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — очікування від України, Заходу, Росії: як зміниться війна 2024-го.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини