Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому ми втратили Трипільську ТЕС: які висновки та до кого є питання
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому ми втратили Трипільську ТЕС: які висновки та до кого є питання

Ситуація дуже непроста, цілі регіони можуть по 10 годин на добу сидіти без світла

11 квітня 2024, 18:25 comments3678
Поділіться публікацією:

У четвер, 11 квітня, росіяни влаштували чергову масовану атаку по українській енергосистемі. В результаті було знищено Трипільську ТЕС у Київській області. У НЕК "Укренерго" вже закликали українців обмежити використання потужних електричних приладів з 19:00 до 21:00, посилаючись на наростаючий дефіцит електроенергії. На фоні всіх цих новин почали спливати повідомлення голови Держагентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафи Найєма у Facebook про те, що фортифікаційні споруди на всіх енергооб'єктах, включаючи Трипільську ТЕС, добре захищені та як показала масована атака 22 березня цього року, здатні витримати прямі та непрямі влучання ракет та дронів. Чому ж у результаті ми втратили одну з найпотужніших ТЕС, чудово розуміючи, що вона може бути мішенню ворога? Чи не сталося так, що гроші з держскарбниці були витрачені неефективно? Чому наша енергетика стає дедалі вразливішою? Які можуть бути наслідки? Як вирішити проблему? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому ми втратили Трипільську ТЕС: які висновки та до кого є питання

Ракетний удар РФ по Трипільській ТЕС. Фото: із відкритих джерел

Влучити по величезній ТЕС значно легше, ніж знищити сотні об'єктів малої продуктивності

Фахівець із держполітики у паливно-енергетичному комплексі, доктор наук із державного управління Геннадій Рябцев акцентує, що нинішня російська атака на енергосистему України – не перша. І точно не остання.

"Те, що сталося, не стало чимось новим. Вже неодноразово ударами росіян було пошкоджено наші великі ТЕС та ГЕС, об'єкти розподілу. Ситуація складна. Але проблеми можна вирішити", – запевняє експерт.

За його словами, реально у повному обсязі відновити ті чи інші пошкоджені об'єкти на великих електростанціях. Але немає гарантій, що на них знову не прилетять ракети чи дрони. Захиститися від яких неможливо. Для цього потрібна величезна кількість засобів ППО/ПРО яких у нас немає.

"Виготовить шелтери (укриття, сховища) для величезних теплових станцій за час, що залишився до початку нового опалювального сезону, не вийде. Але можна посилити захист нашого неба. Для цього потрібна підтримка тих же США з виділенням засобів ППО. Все, що могли нам дати інші партнери, вони, схоже, дали. Захист можна збільшити великою кількістю мобільних вогневих груп, засобів радіоелектронної боротьби, автоматизованих систем розпізнавання, супроводу та знищення повітряних цілей", – пояснює Геннадій Рябцев.

Паралельно з цим, продовжує він, слід працювати над створенням в Україні того, що вже давно передбачалося і стратегіями енергетичної безпеки, і енергетичною стратегією. А саме – створенням децентралізованої, розосередженої енергетики.

"Влучити по величезній ТЕС значно легше, ніж знищити сотні об'єктів малої продуктивності. Тому основним завданням і органів місцевого самоврядування, і урядів України, і наших зарубіжних колег має стати закупівля, встановлення, запуск когенераційних установок потужністю від 5 до 30 мегават (МВт). Щоб вони одночасно виготовляли електричну та теплову енергію. Об'єднувати такі установки у невеликі системи розподілу для забезпечення надійності їхньої роботи. І забезпечувати згенерованою на цих установках енергією споживачів у регіонах, які найбільше постраждали від атак агресора", – зазначає експерт.

Він попереджає – якщо ресурси зосереджуватимуться на відновленні величезних об'єктів, які можна зруйнувати знову, якщо вони розпорошуватимуться на реалізацію проектів, які можуть дати результат через 5, 10, 20 років, то ми ризикуємо зірвати опалювальний сезон. Якщо не по всій Україні, то в регіонах, що найбільш постраждали, – Харківська, Дніпропетровська, Одеська області.

"Важливо правильно розподілити ресурси, – упевнений Геннадій Рябцев. – Робити ставку на проекти, які зможуть забезпечити результат у найближчі місяці".

На нас чекають дуже складні часи

Голова Союзу споживачів комунальних послуг, політичний аналітик, співзасновник БФ "Довіра та допомога" Олег Попенко розмірковує так:

"Після сьогоднішніх обстрілів української енергетики, після повної руйнації Трипільської ТЕС, на нас чекають дуже складні часи. Адже дана ТЕС здійснювала генерацію Києва та Київської області, а також Чернігівської, Житомирської та Черкаської областей".

Плюс – це були маневрові потужності, необхідні для нашої енергетики, зазначає експерт. Оскільки більшість таких потужностей ми втратили (ДТЕК, Центренерго, ДніпроГЕС) — будуть проблеми, особливо в період пікових навантажень.

"Цілі регіони можуть по 10-15 годин на добу сидіти без світла, – прогнозує Олег Попенко. – По низці торгових центрів уже пішли обмеження у роботі ескалаторів, освітлення тощо. А той самий Харків найближчим часом може остаточно залишитися без електроенергії".

Країна не готова до масованих атак з неба

Засновник "Студії Здорового Сенсу", підприємець, громадський діяч Павло Себастьянович поділився таким коментарем:

"Оскільки ми уважно стежимо за використанням бюджетних коштів та державними закупівлями, то я можу впевнено сказати – країна не готова до масованих атак з неба. Ані Генштаб, ані Міноборони не купують засобів ППО. Гроші, виділені цього року на озброєння, настільки мізерні, що розраховувати українцям на безпеку просто не доводиться".

Експерт наводить такий приклад: через систему Прозорро у 2023 році на мирні цілі було витрачено 963 млрд грн, а у нас у 2024 на купівлю озброєнь виділено лише 264 млрд грн.

"От і все, що треба знати і про українських чиновників, і про наших генералів. Ані начальник Генштабу, ані головнокомандувач, ані міністр оборони не заявляють, що їм виділено замало грошей. Ніхто не б'є на сполох, що на фронті не вистачає дронів та антидронових систем, що не вистачає реанімобілів, мінометів, боєприпасів. А не вистачає через те, що український чиновник не виділив на це грошей. А на мирні закупівлі – виділив. На автозаки — виділив, на ремонт доріг виділив, на утримання міністерств, на нібито посилення захисту ТЕС. А на реальне озброєння – ні! І поки мирні державні витрати не будуть скорочені до мінімуму, поки не будуть розформовані зайві міністерства, інспекції, агенції, служби, поки кількість бюрократів і силовиків не буде приведена у відповідність до реальної кількості населення (його у нас стало за останні два роки на мільйони менше!), а кошти, що звільнилися, не будуть направлені на війну — наша країна зазнаватиме поразок і в тилу, і на фронті", – підсумовує Павло Себастьянович.

Куди зник потрійний захист на Трипільській ТЕС

Тележурналіст, телеведучий, громадський діяч Віталій Гайдукевич у себе у Facebook доволі емоційно висловився про знищення ворогом однієї з найпотужніших ТЕС України. Він запропонував згадати, як чиновники заявляли, що енергогенеруючі об'єкти захищені потрійним захистом.

І тепер, зазначає журналіст, виходить, що цей потрійний захист згризли миші, а разом із ним і величезні гроші, які були на нього виділені.

"Якесь чиновницьке чучєло заявляло, що енергогенеруючі об'єкти захищені потрійним захистом — хто про це казав? Цей достойник може пояснити, які миші згризли потрійний захист на Трипільській ТЕС? Чи може цей державний муж сьогодні ранком звільнений через відкриту кримінальну справу?", – ставить питання Віталій Гайдукевич.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому Україна опинилася у ситуації, яку важко було передбачити: що відбувається із Заходом.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбас

12 квітня 2024, 06:54

Чем дольше будет жить зеленское ссучье отродье, тем больше будет умирать наш народ. Это выблядское правительство не стремится к победе, они стремятся побольше разворовать помощь, твари. Кстати, Часов Яр уже здают, "контролированно" здают. Народ, очнись, у вас оружие, у вас власть, не дайте этим сволочам с награбленным свалить. Капитуляция неизбежна с этой выблядской властью.

Гарик

11 квітня 2024, 20:46

вопросы к тем западникам,которые только обещали,но ни хрена не дали..вернее дали..с гулькин хрен..


Новини