Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому Кремль поспішає із псевдовиборами в окупації – чому це навіть на руку Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Кремль поспішає із псевдовиборами в окупації – чому це навіть на руку Україні

Весь світ не визнає ні анексії Криму, ні т.зв. «ДНР», «ЛНР», ні вписування до російської конституції Запорізької та Херсонської областей, які нібито належать РФ

27 травня 2023, 11:57 comments2548
Поділіться публікацією:

Російські окупанти та місцеві колаборанти повідомили про старт "попередніх виборів" на тимчасово анексованих Донбасі та Херсонщині. У неділю це шоу в рамках намічених на вересень всеросійських виборів у різні органи влади мають намір запустити і в тимчасово окупованій частині Запорізької області. Про що говорять такі дії загарбників? Чи можуть вони зіграти проти РФ? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому Кремль поспішає із псевдовиборами в окупації – чому це навіть на руку Україні

Псевдовибори Росії. Фото: з відкритих джерел

Завдяки псевдовиборам можна виявити явних колаборантів, які підтримують російську владу, допомагаючи їй організовувати ці "вибори"

Голова профспілки Українська незалежна фундація юристів, голова АТ "Кравець та партнери", адвокат Ростислав Кравець міркує так:

"Подібні дії однозначно говорять про класичну російську спробу легалізації влади на окупованих територіях. Спробі надати захопленню, анексії деякі юридичні підстави. Насправді весь світ (за рідкісними винятками відвертих васалів РФ або подібних диктаторських режимів), і ми це бачили за заявами членів Ради безпеки ООН, переважної більшості Генасамблеї ООН, не визнає ані анексії Криму, ані т.зв. "ДНР", "ЛНР", ані вписування до російської конституції Запорізької та Херсонської областей, які нібито належать РФ. Не визнає інших квазі-утворення, на кшталт Абхазії та Південної Осетії, які Кремль намагається якось легалізувати. Переважна більшість держав не визнає і не визнає насильницької зміни територіальних кордонів – ні Грузії, ні України".

На думку експерта, псевдовибори, які запускають росіяни на тимчасово окупованих територіях можуть зіграти навіть на руку Україні. Так, пояснює він, можна виявити явних колаборантів, які підтримують російську владу, допомагаючи їй організовувати ці "вибори".

Як показала історія частини деокупованих територій Харківської області, Херсонської області, нагадує Ростислав Кравець, Росія приходить зовсім не назавжди, як вона запевняє. І доводиться в результаті або тікати, або відповідати за українським законодавством.

"Впевнений, незабаром так буде на всіх тимчасово окупованих територіях, які б виборчі шапіто там не влаштовували, – наголошує експерт. – Адже видно вже процеси розпаду в самій РФ, боротьба еліт, що посилюється, виступи проти путінського режиму зі зброєю в руках".

Ростислав Кравець резюмує: подібні російські "вибори" на тимчасово окупованих територіях України – на руку саме нашій країні. Як у внутрішньополітичних процесах (допомагають виявити, персоніфікувати всіх державних зрадників), так і у зовнішньополітичних (демонстрація чергових протиправних дій РФ викликає ще більше неприйняття політики цієї країни-агресора у всьому світі).

Такі псевдовибори – просто спроба додаткової легітимізації окупаційної влади

Політичний експерт Богдан Мірошников вважає, що окупанти можуть скільки завгодно проводити щось на кшталт виборів. Усі цивілізовані країни розуміють, що це процес абсолютно нелегітимний, гра лише на внутрішнього споживача. У тому числі напередодні нашого контрнаступу.

"Окупанти відчувають, що ми вже близько до цього підходимо. І намагаються якось продемонструвати, що "все гаразд, все під контролем". По факту, усі "вибори" та "референдуми" на тимчасово окупованих територіях проведуть Сили оборони, деокупуючи їх", – упевнений експерт.

Можливо, продовжує він, таким чином, Кремль готується до нової хвилі відкритої мобілізації (прихована там не зупинялася). Мовляв, дивіться, на конституційно-російські землі, де навіть вибори проходять за російським законодавством, напали. Потрібно захищати!

"Такі псевдовибори – просто спроба додаткової легітимізації окупаційної влади. Хоч, який у цьому сенс, враховуючи, що не в такому віддаленому часі відбудеться деокупація якщо не всіх, то значної частини нашої території? По суті, подібні "вибори" – лише додаткова стаття для колаборантів, яким рано чи пізно доведеться відповідати за всі свої дії", – констатує Богдан Мірошников.

Читайте також на порталі "Коментарі" — до чого привели постійні розмови про контрнаступ – що чекають на ЗСУ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини