Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чим закінчиться історія Бахмута для Пригожина – чи виконало своє завдання місто-фортеця
commentss НОВИНИ Всі новини

Чим закінчиться історія Бахмута для Пригожина – чи виконало своє завдання місто-фортеця

Битва за Бахмут призвела до того, що Пригожин констатує, що йому більше нема ким воювати

22 травня 2023, 12:48
Поділіться публікацією:

Битва за Бахмут, який росіяни, згідно із заявами їхньої пропаганди та ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина, вже захопили неодноразово, насправді все ще продовжується. Відомо, що українські підрозділи періодично контратакують росіян, маючи навіть певний поступ. А в оновленому звіті Інституту вивчення війни (ISW) зазначається, що ні вагнерівці, ні російські регулярні війська не в змозі будуть розгорнути просування за межами міста-фортеці після боїв на виснаження, яке провели ЗСУ. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" політичні моменти останніх новин щодо ситуації з Бахмутом.

Чим закінчиться історія Бахмута для Пригожина – чи виконало своє завдання місто-фортеця

Бахмут. Фото: з відкритих джерел

Схоже, зараз Пригожин стурбований лише тим, як урятувати своє життя

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок розмірковує так:

"З військово-тактичної, стратегічної точки зору значення Бахмута неодноразово вже коментували військові експерти, представники ЗСУ та Міноборони. Але тут цікавою є і політична складова. Виходячи з аналізу потужностей ПВК "Вагнер" проводити подальші військові операції в Бахмуті, можна стверджувати, що особовий склад цієї армії найманців суттєво зменшився. Той же Пригожин ще місяць тому констатував втрати на рівні 170% (з огляду на те, що ПВК оновлювалася фактично двічі). Минулого літа це угруповання було фактично повністю знищено на інших ділянках фронту. Потім почався набір зеків, активне вербування звичайних росіян. Далі – штурми Бахмута. І на сьогодні сам Пригожин констатує, що йому більше нема ким воювати. А тому він хоче вивести жалюгідні залишки своєї ПВК, задіяної в Україні, з Бахмута. Однак такого дозволу йому, схоже, наразі не дали. І навряд чи дадуть".

За словами експерта, Пригожин останнім часом почав представляти серйозну конкуренцію певним групам влади. У тому числі конкуренцію інформаційну, яка формує порядок денний "на Росії". І ця конкуренція є загрозливою для вищого військово-політичного керівництва РФ. Включно з Путіним.

"Ми достовірно не знаємо, чи претендує Пригожин на якусь політичну кар'єру. Схоже, зараз він стурбований лише тим, як урятувати своє життя. Розуміючи, що його використовували в рамках цієї війни загалом та штурмів Бахмута зокрема", – зазначає Валерій Клочок.

У цьому сенсі, продовжує він, Пригожин справді зробив багато корисного для РФ щодо спроб досягти якихось незрозумілих цілей т.зв. "спецоперації".

"Щодо власне Бахмута, то він, крім усього іншого, став серйозною інформаційною кампанією, приводом, темою для обговорення. У тому числі "на Росії". І тепер для Кремля важливо повернути все так, щоб продовження ця історія для Пригожина не мала. Бо його інформаційні удари нерідко завдають шкоди не лише Шойгу та Герасимову, яких він постійно критикує, а й Путіну, який допускає таке (що демонструє ослаблення верхівки Кремля)", – констатує Валерій Клочок.

Бахмут свою роль у ракурсі зупинки російського наступу та "перемелювання" сил і засобів противника вже перевиконав

Політолог Дмитро Воронков наголошує, що Бахмут став символічним місцем. І у військовому, і політичному сенсі.

"Для нас – зі зрозумілих причин. Це наша земля, наше місто-фортеця, певним чином – щит на шляху до інших міст. У росіян же свої резони. Кремлю потрібна, ну хоч якась демонстрація "перемоги". Хоча б на прикладі взяття міста-фортеці, яке окупанти практично стерли з землі", – пояснює політолог.

Стратегічно, у військовому сенсі Бахмут не такий важливий для росіян, вважає він. Але в іміджевому, політичному сенсі – більш ніж важливий.

"Тому й йдуть такі заяви Пригожина та йому подібні про періодичне захоплення Бахмута. Які практично одразу розвінчуються. При цьому Бахмут свою роль у ракурсі зупинки російського наступу та "перемелюванні" сил і засобів противника вже перевиконав, – упевнений Дмитро Воронков. — Відбулося сильне виснаження і "вагнерівців", і невмотивованої регулярної армії. Виснаження сил і засобів противника, вал трупів, що йде в РФ, підігріваючи там антивоєнні (що = антипутінські) настрої, це все грає нам на руку".

Читайте також на порталі "Коментарі" — РФ перекинула спецназ на кордон з Україною: на які провокації чекати.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини