Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи стала Україна ближчою до перемоги: про що говорять нові заяви Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи стала Україна ближчою до перемоги: про що говорять нові заяви Зеленського

Україні слід концентруватись на отриманні гарантій безпеки – як від США, так і від ЄС

1 грудня 2023, 15:18
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю Nikkei поскаржився, що через загострення на Близькому Сході союзники забули про Україну. А в бесіді з AP визнав, що Україні не вистачає сил і засобів (у тому числі через те, що ми не отримали від союзників всього необхідного озброєння), щоби швидше досягти бажаних результатів на полі бою. Він також запевнив, що не відчуває тиску на Україну з боку союзників щодо переговорів із РФ через "нерухомий фронт". І визнав, що наступну зустріч радників з питань національної безпеки та зовнішньої політики в рамках обговорення української "формули миру" заплановано лише на початок 2024 року. Хоча раніше звучали припущення, що власне глобальний "саміт миру" може відбутися наприкінці цього року. Про що говорять ці заяви Зеленського? Що важливо розуміти у міжнародній ситуації навколо російсько-української війни? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи стала Україна ближчою до перемоги: про що говорять нові заяви Зеленського

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Україна може і має спиратися на власні сили

Керуючий партнер "Національної антикризової групи", економічний та політичний експерт Тарас Загородній погоджується з тим, що відволікання уваги від України є. Але ми, пояснює він, не контролюємо ці процеси, не можемо вплинути на ситуацію на Близькому Сході тощо.

"Не можемо ми і запобігти внутрішнім протиріччям у США, пов'язаним з тамтешнім політичним порядком денним", – наголошує експерт.

У такій ситуації Україна, на його думку, може й має спиратися на власні сили. Виходити із того, що західна допомога може скоротитися. З різних причин. Від США – через внутрішньополітичні розбіжності між республіканцями і демократами, що загострюються на фоні виборів, що насуваються. Від Європи – через прихід до влади правих партій.

"Слід концентруватися на отриманні гарантій безпеки – як від США, так і від ЄС, – вважає Тарас Загородній. – Це конкретна допомога Україні зброєю за, наприклад, схемою Ізраїлю (від США). І це – ефективніший механізм парасольки безпеки для України".

Є закономірні процеси, не такі швидкі, як нам би хотілося, але продуктивні

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль розмірковує так:

"На мій погляд, процеси наближення нас до перемоги, у тому числі за допомогою закордонних партнерів, точаться невпинно. Але вони вимагають часу та підготовки, щоб бути справді ефективними".

Ми, нагадує експерт, маємо щомісячні зустрічі у форматі "Рамштайн". Усі вони – продуктивні. Щоразу обговорюються (а потім і надаються) нові пакети військової допомоги Україні, навчання, які проходять наші військові на новій техніці.

"Відбуваються і зустрічі у форматі радників із питань зовнішньої політики, з питань безпеки. Таких цього року було три. У Данії, в Саудівській Аравії, а потім на Мальті. Організовано робочі групи з певних напрямів формули миру. Процес іде".

Ми також, наголошує Катерина Коваль, отримали попередній зворотний зв'язок від ЄС щодо старту нашого руху до переговорів щодо вступу в Євросоюз. Днями відбулося перше засідання у форматі Ради Україна-НАТО. Ідуть постійні переговори щодо гарантій безпеки для України.

"Наголошую – є закономірні процеси. Не такі швидкі, як нам хотілося б. Але продуктивні. Упевнена, 2024 року Україна проведе саміт миру. І там будуть ухвалені найважливіші рішення не лише для нас, а й для глобальної безпеки", – наголошує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — від чого залежить подальша підтримка Заходом України у війні: чи можливий швидкий мир.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбас

2 грудня 2023, 09:03

Конешно стала ближче до перемоги. Он Мар'їнку вже здали, на черзі Авдіївка, це перемога. Шут він в Африці шут, усе шутить. росія та Україна ведуть таємні мирні переговори по лінії Герасимов-Залужний, незважаючи на заперечення Зеленського та Білого дому, стверджує американський журналіст Сеймур Херш із посиланням. Потихеньку готуються зливати страну.


Новини