Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи спроможний Захід перешкодити РФ вчинити черговий теракт в Україні – до чого рухаються США
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи спроможний Захід перешкодити РФ вчинити черговий теракт в Україні – до чого рухаються США

Україна закликає Захід бути більш рішучим, щоб не допустити нової катастрофи, на яку можуть наважитися росіяни

4 липня 2023, 12:55 comments3131
Поділіться публікацією:

Чотири тижні тому, 6 червня, російські окупанти підірвали Каховську ГЕС. Україна зазнала і ще зазнає колосальних втрат через цей екоцид – далеко не перший, скоєний росіянами на нашій землі. І, на жаль, мабуть, не останній. Критичною залишається ситуація навколо окупованої Запорізької АЕС, є міни сповільненої дії в інших регіонах материкової України, а також у Криму. Експерти спеціально для видання "Коментарі" проаналізували ситуацію, реакцію на неї, а також спрогнозували розвиток подій.

Чи спроможний Захід перешкодити РФ вчинити черговий теракт в Україні – до чого рухаються США

Запорізька АЕС. Фото: з відкритих джерел

Не варто виключати, що вже ухвалено певні рішення, які можуть стримати подальші терористичні плани рашистів

Експерт-міжнародник, співзасновник аналітичного центру "Об'єднана Україна" Антон Кучухідзе розмірковує так:

"Щодо підриву Каховської ГЕС – Україна чітко окреслила позицію, що світ доклав не достатньо зусиль для реагування на черговий теракт з боку рашистської федерації. Відповідно, ми маємо тепер ситуацію із замінуванням Запорізької АЕС".

Президент України Володимир Зеленський, нагадує експерт, постійно проводить величезну кількість переговорів, інформуючи наших закордонних партнерів про загрозу, яка загрожує всьому європейському континенту через можливий теракт на ЗАЕС.

"Захід дуже акуратно реагує на цю ситуацію. Йому точно варто бути рішучішим. І внести, нарешті, як давно наполягає і президент Зеленський, і його Офіс, до списку санкцій "Росатом". Уся українська дипломатія працює для збільшення тиску на країну-агресора. Зі свого боку, ми робимо все можливе на всіх рівнях", – запевняє Антон Кучухідзе.

За його словами, є певні позитиви. Так, наприклад, у наших партнерів вже є розуміння, що за всі катастрофи, що відбуваються і можуть статися на території України, несе відповідальність Росія, яка вторглася на нашу землю і продовжує вести агресивну війну.

"Інформаційну війну ми тут точно виграємо. Важливо тепер домогтися від партнерів більш оперативного реагування для запобігання катастрофам, подібній до Каховської, у майбутньому, – вважає експерт. – Глава РНБО Олексій Данілов абсолютно правильно порівняв гіпотетичний теракт на ЗАЕС – із застосуванням ядерної зброї. А, якщо використовується така зброя, ті ж США та Великобританія залишили за собою право одноосібного застосування всіх можливих засобів для реагування на подібний удар. Тож тут Україна веде правильну політичну комунікацію. Чекаємо на більш жорстку реакцію з боку партнерів. У той же час слід розуміти, що всіх секретів переговорів про можливе реагування ми не дізнаємося. Не варто виключати, що вже ухвалено певні рішення, які можуть стримати подальші терористичні плани рашистів. Можливо, навіть надіслані їм певні сигнали".

Білий Дім нарешті почав рухатися у напрямку прийняття тих рішень, які допоможуть Україні прискорити звільнення окупованих територій

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан припускає, що росіяни виконують два стратегічні для них завдання.

"По-перше, вони щосили намагаються протидіяти українському контрнаступу. Для цього діють за принципом "усі засоби хороші". Саме тому вони не зупиняться ні перед чим. По-друге, нагнітаючи ситуацію, вони шантажують Захід. Мовляв, "дасте більше зброї Україні, отримаєте низку техногенних катастроф на всю Європу". Чи вдасться Кремлю досягти своєї мети, дізнаємося вже скоро", – вважає експерт.

На його думку, у Вашингтоні після "казусу Пригожина" відбуваються тектонічні зміни.

"Білий Дім, нарешті, почав рухатися у напрямку ухвалення тих історичних рішень, які допоможуть Україні прискорити звільнення тимчасово окупованих територій, – пояснює Вадим Трюхан. – А росіяни діятимуть так, як і завжди, – підло, низько та передбачувано. Отже, потрібно бути готовими до ядерних провокацій як на ЗАЕС, так і на інших українських атомних електростанціях. І навіть до спроб завдання тактичних ядерних ударів".

При цьому, наголошує експерт, слід чітко усвідомлювати, що піти на них агресор може лише тоді, коли зазнає повної поразки в Україні на полі бою. А до того ще багато води втече, вважає Вадим Трюхан. І багато що може змінитися. У тому числі — саме в Росії.

Читайте також на порталі "Коментарі" – про що говорять заяви Києва напередодні саміту НАТО – яких кроків ще не вистачає.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини